Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına sempozyum düzenlendi

Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına sempozyum düzenlendi

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) tarafından İslam bilim tarihine büyük katkılarda bulunan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına sempozyum düzenlendi.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) tarafından İslam bilim tarihine büyük katkılarda bulunan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen "Bilim Tarihine Yeni Bakışlar" sempozyumuna bilim ve akademi dünyasından birçok etkin isim katıldı.

Sempozyumda konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, "Avrupa medeniyeti" diye bir medeniyetin olmadığını, İslam medeniyeti üzerine bina edilmiş yeni bir medeniyetin olduğuna dikkat çekti.

Üç ana oturum şeklinde yapılan sempozyum, açılış konuşmalarıyla başladı. Üniversitenin rektörlük binasında AKM salonunda yapılan sempozyum Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı, Fuat Sezgin'in çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti.  

Sempozyumun açılışında konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Fuat Sezgin'in yaşam serüveni ve ürettiklerinin daha iyi tanınmasını ve gelecek nesillere İslam kültürü ve medeniyetinin daha iyi aktarılmasını sağlamaya dönük olarak Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılının "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Rektör Ağırakça, "Prof. Dr. Fuat Sezgin de İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olarak başladığı bilim tarihi araştırmaları serüvenine daha sonra Almanya'da devam etmiş ve son dönemlerde elde ettiği birikimini Türkiye'ye taşımaya karar vererek ülkemiz için önemli kazanımlar sağlamıştır." dedi.

"Avrupa medeniyeti" diye bir medeniyetin olmadığını, İslam medeniyeti üzerine bina edilmiş yeni bir medeniyetin olduğunu kaydeden Ağırakça, şunları söyledi:

"İslam medeniyeti sadece Kur'an-i ilimler alanında değil astronomi başta olmak üzere kimya, fizik, matematik, cebir ve özellikle tıp alanında muazzam eserler ortaya koymuştur. Haçlı seferleriyle bu ilmin batıya intikal etmesi sonucunda İtalya'da ortaya çıkan Arapça kitapların Latinceye çevrilmesi olayından sonra Rönesans'ın başladığını görebiliyoruz. Bugün Avrupalı oryantalist bilim adamları ve hocalar, bunu açıkça ifade ederler ki, Avrupa medeniyetinin temelinde Beytü'l-Hikme yazılan eserlerin Latinceye tercüme edilmesi var. Avrupa medeniyeti diye bir medeniyet yoktur, İslam medeniyeti üzerine bina edilmiş yeni bir medeniyet vardır. İşte bundan dolayı İslam medeniyetinin verilerini ortaya çıkaran bu ilim adamlarını rahmetle ve rahmetle anıyoruz."

Açılış konuşmaların ardından birinci oturuma geçildi. Mardin Artuklu Üniversitesinden Prof. Dr. Mücahit Kaçar'ın başkanlık ettiği ilk oturumda Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman ve Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Zeki Tez birer konuşma yaptılar.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.