Van ikinci doz aşıda yüzde 65'e ulaşarak sarı renge döndü
Van'ın ikinci doz aşıda yüzde 65'e ulaşarak Covid-19 risk haritasında sarı renge döndüğünü belirten Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Covid-19 salgınına karşı en büyük silahın aşı olduğunu söyledi.
Gündeme dair açıklamalarda bulunan Van Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Van'ın birinci doz Cavid-19 aşısında yüzde 84'e ulaştığını ikinci doz aşı ise yüzde 65 oranına ulaşarak, risk haritasında sarı renge dönüştüğünü ifade etti.
İlke Haber Ajansı (İLKHA) mikrofonuna konuşan Sünnetçioğlu, Van'ın Covid-19 aşı oranı ile Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerden daha iyi durumda olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını, daha iyi bir orana ulaşılması gerektiğini belirtti.
"Birinci doz aşıda yüzde 84 oranına ulaştık"
Van'ın birinci doz Covid-19 aşısında yüzde 84'lere ulaştığını dile getiren Sünnetçioğlu, "İkinci dozda da bugün yüzde 65'e ulaşıp risk haritasında sarı renge döneceğiz. Bunu bütün sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları ile ulaşıyoruz. Bütün ekiplerimiz hafta sonu da sahadaydılar. Ellerinden gelen gayreti göstererek bizi bugün sarı renge ulaştıracaklar." dedi.
Covid-19'a karşı en önemli silahın aşı olduğunu hatırlatan Sünnetçioğlu, "Aşıdan sonra da koruyucu önlemler geliyor. Bütün vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz. Bütün sağlık çalışanları vatandaşlarımızın emrindedir. Yeterki aşı olmak istesinler. Evlerine kadar gidip aşılarını yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Amacımız hiçbir vatandaşın yoğun bakıma düşmemesi ve Covid-19'dan dolayı ölümlerin olmamasıdır." ifadelerini kullandı.
"Grip aşısı ile Covid aşısı birbirinden farklıdır"
Havaların soğuması ile beraber gribal enfeksiyonların da başladığını ve artmaya devam ettiğini anımsatan Sünnetçioğlu, "Kasım ayına doğru grip vakalarımız daha da artacak. Onun için vatandaşlara grip aşısı geldiğinde grip aşılarını da yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü grip aşısı ile Covid-19 salgınına karşı geliştirilen aşı arasında farklar var. Bu iki aşı birbirinden farklı bağışıklık oluşturuyor. Biz her iki aşının da yaptırılmasını istiyoruz. Çünkü bu iki hastalığın klinik belirtilerinden bazıları birbirine benziyor. Vakaların acil servislerde yoğunluk oluşturmaması için her iki aşının da zamanı geldiğinde mutlaka yaptırmalarını öneriyoruz." şeklinde konuştu.
"Kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışalım"
Aşı olunduktan sonra da kalabalık ortamlardan uzak durularak maske ve mesafe kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Sünnetçioğlu, şu uyarılarda bulundu:
"Aşımızı yaptık, artık kalabalık ortamlara girebiliriz. Maske takmayabilir gibi yanlış davranışlardan uzak durmamız gerekiyor. Aşı en büyük silah ancak yeterli bağışıklığın oluşması gerekiyor. Aşı; hastaneye yatışın, yoğun bakımda yatmak gibi durumların önüne geçiyor ancak aşı olduğunuzda da hastalığa yakalanabiliyorsunuz. Bu tabloların oluşmaması için kalabalık ortamdan uzak durmamız gerekiyor. Mutlaka maske takmamamız gerekiyor. Son zamanlarda vatandaşlar maske takmıyor. Bu yanlıştır. Mutlaka maske takılması gerekiyor. Bu hastalıktan tamamen kurtulana kadar aşı ile beraber koruyucu önlemlere mutlaka uymak gerekiyor."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.