12. Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin etti
Halkın oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'nda yapılan törende yemin ederek resmen görevine başladı
12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda ant içerek görevine başladı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında ant içme töreni için olağanüstü toplandı. Çiçek, YSK tarafından Cumhurbaşkanı seçildiğine dair tutanağın Erdoğan'a takdim edilerek, and içme törenin yapılacağını söyledi. Çiçek, Anayasa, İçtüzük, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ve bugüne kadarki teammüllere uygun olarak törenin şekli hakkında bilgi verdi.
Daha sonra Çiçek, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'dan, Erdoğan'ın seçildiğine dair tutanağının takdim edilmesi ve ant içmesi için Genel Kurul Salonu'na davet edilmesini istedi.
Erdoğan, Genel Kurul Salonu'nda bulunan milletvekilleri ve davetliler tarafından ayakta ve alkışlar eşliğinde karşılandı.
Çiçek, Erdoğan'ın seçildiğine dair çerçeveli tutanağı Erdoğan'a sundu. Çiçek, "Anayasa, İçtüzük ve Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu gereği takdim ediyorum. Milletimizin verdiği bu kararın, ülkemiz, milletimiz, devletimiz, demokrasimiz ve zatıalileriniz için hayırlı, uğurlu olmasını, Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. Allah yardımcınız olsun" dedi.
ERDOĞAN FRAK GİYMEDİ
Melis Genel Kurulu'na davet edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, frak giymeyen ikinci cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Cumhurbaşkanı Gül de yemin töreninde frak giymemişti. Erdoğan, mazbatayı teslim aldıktan sonra yemin etmek üzere Meclis kürsüsüne çıktı.
Erdoğan, anayasanın 103. maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim" şeklindeki yemini etti.
Erdoğan, yeminin ardından kürsüde kaldı. Bu sırada Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı seslendirdi. İstiklal Marşı okunurken, TBMM'de bayrak direğine cumhurbaşkanlığı forsu çekildi. Bu sırada, Ankara ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi. TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra birleşimi 1 Ekim'de toplanmak üzere kapattı.
TÖRENDEN DETAYLAR
Genel Kurul salonuna Erdoğan ailesinden önce çocuklar, Bilal, Esra ve Sümeyye geldiler. Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte TBMM'ye gelen Emine hanım, genel kurul salonuna daha sonra geldi. Erdoğan ailesinden Bilal Erdoğan'ın eşi ve çocuğu izleyiciler arasındaydı.
KOMUTANLAR DA TAM KADRO ORADAYDI
Yemin töreninde başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve tüm kuvvet komutanları katıldı. Ayrıca Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve tüm yüksek yargı organlarının başkanları da yemin töreni için kendilerine ayrılan yerdeydi.
KISA SÜRELİ GERİLİM
Daha önce yemin törenine katılmayacaklarını açıklayan CHP'li vekiller, Meclis Genel Kurul salonuna gelerek, söz isteyerek usul tartışması açmak istedi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Çiçek, böyle bir şeye müsaade edemeyeceğini söyledi. Vekiller, yurt dışından vekillerin, davetlilerin bulunduğu Genel Kurul'da masalara vurarak protesto gösterisi yaptılar. Vekiller daha sonra salonu terk ederek dışarı çıktı.
Bu arada tartışma sırasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, elindeki TBMM İç Tüzük belgelerini Meclis Başkanı'na doğru fırlattı. Altay'ın bu davranışı sosyal medyada büyük tepki çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.