2030 yılında 8 milyon insanın sigaradan hayatını kaybedeceği tahmin edilmekte

2030 yılında 8 milyon insanın sigaradan hayatını kaybedeceği tahmin edilmekte

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, 2030 yılında 8 milyon insanın sigaradan dolayı hayatını kaybedeceğinin tahmin edilmekte olduğunu belirtti.

"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, 2030 yılında 8 milyon insanın sigaradan dolayı hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağına vurgu yaptı.

Pasif içicilerinde sigara yüzünden ölmeye mahkûm olduğunu belirten Sünnetçioğlu, sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna değindi.

Her yıl dünyada yaklaşık olarak 6 milyon insanın tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak öldüğünü aktaran Sünnetçioğlu, "Sigara Bağımlılığı, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birey, karar verdiğinde bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Her şey kişinin karar vermesiyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteler, sonunda kişi bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olur. Bu ölümlerin 600 bini sigara dumanından pasif etkilenmeye bağlı. Bu konuda yeterli önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında 8 milyon insanın tütün ve tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir." dedi.

"Sigarayı bırakmaya karar vermek tedavinin ilk adımıdır"

Sünnetçioğlu, "Bu hastalığı bertaraf etmek için öncelikle kararlı bir duruş sergileyerek tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmalıyız. Sigarayı bırakmaya karar vermek tedavinin ilk adımıdır. Sevdiklerimiz, sevenlerimiz, yarınlarımız için bugün bu adımı atmanın tam zamanı. Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer ve 12 saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta ile 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasında ise öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. Bir yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10 yılın sonunda akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu bilinmektedir. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iner." ifadelerini kullandı.

"Sigara bırakma polikliniği ücretsiz olarak hizmet vermektedir"

Sünnetçioğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu gün yeni bir başlangıç için sigara bağımlılığının bir hastalık olduğunu kabul edip tedavi için vatandaşlarımızı en yakın 'Sigara Bırakma Polikliniğine' davet ediyoruz. Bu konuda Van Devlet Tiyatrosu binasının arkasında bulunan Sağlıklı Hayat Merkezi (SAHAM) hizmet binamızda Sigara Bırakma Polikliniği mevcut olup, vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ayrıca SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde de Sigara Bırakma Polikliniği mevcuttur."

"Sevdiklerinizi sigara dumanından uzak tutun"

"Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 2010 yılından itibaren 'Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı hizmete sundu." diyen Sünnetçioğlu, şunları kaydetti:

"Böylece destek almak isteyen kişilerin, bağımlılık düzeylerine göre sigara bırakma planı yapmalarına destek olunmakta ya da bu kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Sizlerin, ailenizin, sevdiklerinizin ve gelecek nesillerin sağlığının korunması için sigara bağımlılığı hastalığından kurtulun. Sigara içmeyin ve ailenizin ve çocuklarınızın sağlığı için onları sigara dumanından uzak tutunuz. Unutmayınız ki; kapalı alanda içilen sigara dumanı havalandırma ile etrafa yaydığı zararlı atıklardan ortamı asla arındırmaz. Sağlıklı bir gelecek için Dumansız Yaşam Kültürünün oluşturulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.