36 MP'lik Nikon D800 Testte

36 MP'lik Nikon D800 Testte

Nikon'un 36 MP'lik DSLR'si D800 testte: Dev rakibi Canon EOS 5D Mark III'ten ne kadar iyi?

Nikon D800'ün öne çıkan tarafı dev 36 MP'lik imaj sensörü (FX format). Karşılaştırma için, yine Nikon'un bir önceki modeli D700 ancak 12 MP'lik sensöre sahipti. Rakibi, Canon EOS 5D Mark III ise "ancak" 22 MP'lik sensöre sahip.

Üstün resim kalitesi
36 Megapiksellik bir fotoğrafı anlatmak için şunları söyleyebiliriz: Fotoğrafı çektiniz ve tam boyutta görüntülüyorsunuz, sonra ilginizi çeken ufak bir alana yaklaştığınızda, bugüne dek bir DSLR'da hiç olmadığı kadar yaklaşabilir ve o alandan bir kare alabilirsiniz. Üstelik aldığınız bu kare bile kaliteli olacaktır.

ISO 100 modunda maksimum çözünürlük resim yüksekliği başına 2.150 çizgi çifti, hatta ISO 400 moduna kadar rakibi Canon EOS 5D Mark III'den yüksek. Fakat ISO 3200 moduna gelindiğinde maksimum çözünürlük iki kamera için de eşdeğer oluyor.

Yüksek çözünürlük nasıl bir fark yaratıyor?

İki üst seviye kameranın da çektiği resimler oldukça kaliteli ve D800'deki fazladan çözünürlüğün EOS 5D Mark III'ün çektiği resimlere göre gözle görülür düzeyde detay sağladığı görülmüyor. Aksine, hep söylenen "ne kadar megapiksel o kadar gren" kuralı D800 için de geçerli-özellikle de EOS 5D Mark III ile doğrudan kıyaslandığında... D800'ün ISO 3200 modunda çektiği fotoğraflarda gözle görünen gren seviyesi, EOS 5D Mark III'ün ISO 6400 modunda çektiği fotoğraftakilerle eşdeğer.

Tabi A3 boyutunda fotoğraflar bastırılacağı zaman D800'ün çok daha yüksek hassaslık sunduğunun altınız çizmek gerek. Yanlış anlaşılmasın: D800'ün gren performansı hakkında eleştirilerimiz oldukça sert fakat piyasadaki pek çok DSLR'dan da yüksek performans sunduğu bir gerçek. Bunun sebebi olarak da şunu gösterebiliriz: Nikon, normal ISO aralığını maksimum 6400 ve ISO Boost ile 25600 olarak ayarlamış. Canon EOS 5D Mark III'de ise bu değer ISO 104200'e kadar çıkabiliyor. Hatta Canon D4 ISO 204800'e kadar maksimum ISO desteği sunuyor.

D800 doğal tonlarda renkler üretiyor. Bu sayede 9.0 gibi iyi bir Delta-E-ölçümü sunsa da EOS 5D Mark III'e kıyasla maviler ve yeşiller daha mat kalıyor. Resim dinamikleri ISO 100 modunda maksimum seviyedeyken ISO artışıyla birlikte yavaş yavaş düşüyor.

Kaliteli ve özenli işçilik

Kasanın işçiliği kesinlikle kusursuz. D800'ün tüm parçaları sağlam magnezyum kasa içerisinde toz ve neme karşı koruma altında. Ergonomik ve kaymaz lastik tutma bölümleri sayesinde rahatlıkla kavranabiliyor ve elinizden düşme riski taşımıyor. Uzun süreli çekim yapmak isteyenler 350 euro karşılığında hem batarya hemde tutma aparatı olarak kullanılabilen MB-D12'yi satın alabilirler. D800 depolama olarak SDHC-/XC- ve Compact Flash kart yuvalarına sahip.

D800'ün EOS 5D Mark III önündeki en büyük avantajı ise sahip olduğu entegre flaşı. Kritik durumlarda bu entegre flaş büyük önem taşıyor. Tabi farklı amaçlar için harici flaşları da takabileceğiniz bir yuva bulunuyor.

D800'ün üst bölümünde bulunan ufak bilgilendirme ekranı, mevcut ayarlar hakkında size bilgi veriyor. Daha fazla detay ise vizörün altındaki parlak ve net 3.2 inçlik ekranda görülebiliyor. Ayrıca bu ekranda çekeceğiniz görüntünün yüzde 100 önizlemesini de görebiliyorsunuz (D700'de ancak yüzde 95 görülebiliyordu). 921.000 altpiksel içeren ekranda çektiğiniz görüntüler net bir şekilde görülebiliyor. Ekran sabit ve döndürülemiyor.

Profesyonel yönetim

Nikon kullanan profesyonel fotoğrafçılar farklı anlarda farklı ayarların önemli olduğunu ve bu ayarlar arası geçişin hızlı ve kolay şekilde yapıldığını bilirler. Eğer ki D700 kullandıysanız kontrollerin ve bulunduğu yerlerin benzer olduğunu fark edeceksiniz. ISO hızı, beyaz dengesi, pozlama hızı, +/-5 pozlama ayarı ve pek çok ayar tek tuş ile kontrol edilebiliyor. Bazı butonlar ise özelleştirilebiliyor. Örneğin lensin ön tarafında bulunan iki tuş bunlara dahil. İki ayar tekerleği ile hızla ayar yapmak mümkün. Üstte bulunan başka bir teker ile sıralı çekim ve hafif deklanşör sesli sessiz mod arasında geçiş yapılabiliyor.

İlk bakışta eksik olan şeyin mod tekerleği olduğunu görüyoruz. Fakat ikinci bakışta mod butonunun PASM modları arasında geçiş sağladığını fark ediyoruz.

İki resmin kombine edildiği GDR modu ve elle ayarlayabileceğiniz Pozlama farkı da kamerada mevcut. Kameranın içinde bulunan imaj işleme özelliği ile resimlerinize efekt katabilir ve daha gelişmiş düzeltmeler için RAW modunda kaydedebilirsiniz.

Hızlı 51 noktalı otofokus

D4 ile aynı sistemi kullanan D800, 15 çapraz-tip sensör içeren 51 noktalı AF sistemi kullanıyor. Oldukça hızlı tepki zamanına sahip kamera testlerimizde, gün ışığında 0.19, alacakaranlıkta ise 0.29 saniye deklanşör gecikmesine sahip olduğunu gösterdi. D800'ün iyi yanı, sonsuz sayıda çekim yapmanıza izin vermesi. Live view'da ise yakşalık bir saniye kontrast-AF süresi var. Bu rakam ile Nikon, önceki modellerine nazaran Live view'da büyük gelişme sağlamış olsa da hala Panasonic ve Olympus gibi kameraların gerisinde kalıyor.

Yüksek çözünürlüklerde sürekli çekim süresi de uzuyor. Maksimum çözünürlük olan 36 MP'de saniyede ancak 4 kare resim çekilebiliyor. Çözünürlük 25 MP'e düştüğünde performansı EOS 5D Mark III ile eşdeğer oluyor. Fakat yine de hızlı tempolu spor fotoğrafçıları için D800 en iyi seçenek değil. Bu alanda lider, yıldırım kadar hızlı olan D4.

Pil ömrü ve video özellikleri

Yüksek çözünürlük pile de yük bindiriyor. Vizörden bakılarak ancak 460-1080 arası poz çekilebiliyor. Karşılaştırmak için, D700 maksimum 1150 poz, EOS 5D Mark III ise 1820 poz çekimine olanak veriyor. D800 ile 140 dakikaya kadar video kaydı mümkün, fakat hiçbir klip 30 dakikadan daha uzun olamıyor.

Nikon, D800'ü güçlü video özellikleri ile donatmış. Full HD kalitede maksimum 30 fps ile kayıt yapmak mümkün; bu rakam 720p çekimlerde 60 fps'ye yükseliyor. Dahili mikrofon iyi diyebileceğimiz performansta mono ses kaydı yapabiliyor. Satın alabileceğiniz ekstra stereo mikrofon ile daha kaliteli ses kaydı yapabilirsiniz.

D800 bir özel özelliği de imaj bölümlerini DX formatta değiştirdiğinizde 1.5 kat daha büyük görüntü elde edebiliyorsunuz. HDMI bağlantısı da D800'e harici kayıt aletlerine Canlı-Sinyal gönderme yetisi veriyor.

 

chip

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.