8'inci Uluslararası Doğal Gaz Kongre ve Fuarı İstanbul'da başladı

8'inci Uluslararası Doğal Gaz Kongre ve Fuarı İstanbul'da başladı

İBB, İGDAŞ ve GAZBİR-GAZMER ortaklığıyla düzenlenen 8. Uluslararası Doğal Gaz Kongre ve Fuarı (INGAS), Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden Doğal Gaz alanında faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da başladı.

Sempozyum, Haliç Kongre Merkezinde düzenlendi.

2 gün boyunca doğal gaz ile ilgili birçok konunun tartışılacağını belirten İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, 24 bin kilometrelik şebekesiyle doğal gazın tüm İstanbul'a ve 6 milyon 500 bin aboneye ulaşan İGDAŞ'ın yetişmiş kadrosuyla Türkiye'ye katkı sunmaya devam edeceğini ifade etti.

"Uluslararası boyuta taşınan bu konferansın 8'incsinin düzenlenmesi başlı başına bir anlam taşıyor"

Sürekli olarak destekledikleri bu organizasyonun zaman içerisinde başarıyla büyüdüğünü, uluslararası alanda etki gösterdiğini görmekten mutluluk duyduklarını söyleyen DOSİDER Başkanı Ömer Cihad Vardan, organizasyondan emeği geçen ve katılım gösteren herkese teşekkür etti.

Vardan, "Hiçbir şey tesadüf değildir. İyi şeyler yapmak istiyorsak hedeflerimize odaklanmalıyız. Kurulduğumuz yıl olan 1993'ten beri İGDAŞ ile birlikte doğal gazın başta İstanbul olmak üzere ülkenin genelinde duyarlı bir şekilde kullanılmasını sağlayan DOSİDER'in mensupları olarak bu sektörün gelişmesinin canlı şahitleriyiz. Bu süre zarfında İGDAŞ'ın sektörümüze ne denli katkılar sağladığını, bir okul gibi çalıştığını, ülkemiz ve yurtdışı için elemanlar yetiştirdiğini görüyoruz. Uluslararası boyuta taşınan bu konferansın 8'incsinin düzenlenmesi başlı başına bir anlam taşıyor." dedi.

"2002 yılında atılan serbestleşme adımlarıyla enerji piyasası güçlenme imkânı buldu"

2019 İNGAS Sempozyumunun ilk oturumunda "Gaz Sektöründe Küreselleşmenin Boyutları ve Etkileri" olarak belirlenmesinin çok anlamlı olduğunu vurgulayan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, "Bu başlık enerji politikalarının oluşturulmasında küresel işbirliğinin önemini vurgulamaktadır. Gururla ifade etmeliyim ki, Türkiye enerji sektörü içerisindeki konumu itibarıyla giderek güçlenen ve uluslararası piyasalara entegre olarak yükselen bir değerdir. Türkiye'yi enerji sektörü açısından cazip kılan hususlar değinecek olursak; ülkemizde 2002 yılında atılan serbestleşme adımları ve EPDK'nın kurulması enerji sektörünün özel sektör yatırmalarıyla güçlenmesine imkân sağlanmıştır. Türkiye genç nüfusu ve gelişen ekonomisiyle dünyada enerji talebi en hızlı artan 2'nci ülke konumundadır. İyi işleyen bir enerji piyasası modeli oluşmuştur. Özellikle doğal gaz dağıtım sektörünün EPDK tarafından uygulanan model diğer ülkelere örnek teşkil ediyor." diye konuştu.

"İstanbul Avrupa'nın havası en temiz eşdeğer şehirlerinden birisidir"

Arslan, "Bundan 32 yıl önce dünyanın tüm büyükşehirlerinde olduğu gibi ülkemizdeki şehirlerde de katı ve sıvı yakıt kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan ve nerdeyse ölümcül seviyeye ulaşan hava kirliliği yaşanmaktaydı. Bu durumu ortadan kaldırmak için başlattığımız süreçle şehirlerimizin tamamına doğalgaz ulaştırıldı. 1980'li yıllarda havadaki iyotsuz kükürt oranı bazı bölgelerde metreküp başına 600 miligram iken bugün WHO'nun kabul edilebilir oranı olan 125 miligramın çok altına inmiştir. Özellikle İstanbul Avrupa'nın havası en temiz eşdeğer şehirlerinden birisidir." şeklinde konuştu.

Kıtaları buluşturan İstanbul'un tarihi boyunca küresel işbirliği buluşmalarına kucak açtığını hatırlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu potansiyeli geliştirerek daha iyi seviyelere ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Enerji ve çevre konularının da öncelikli hedefleri arasında olduğunu söyleyen İmamoğlu, İstanbul'da düşük karbon salınımına geçiş için yeni teknolojilere çok önem vereceklerini ifade etti.

Küresel ısınmaya da değinen İmamoğlu, bu sorunun sadece İstanbul'un sorunu olmadığını, tüm dünyanın sorunu olduğunu ve bunun için çalışma yürütülmesi gerektiğini hatırlattı.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edilerek açılış kurdelesi kesildi. Yapılan açılışla başlayan sempozyum iki gün boyunca yapılacak olan oturumlarla sektöre dair birçok konu konuşulacak.

Sempozyuma, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, Uluslararası Enerji Forumu Genel Sekreteri Dr. Sun Xıansheng, Uluslararası Gaz Birliği (IGU) Başkanı Prof. Joe M. Kang, Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan, İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda sektör temsilcisi katılım sağladı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.