Abdulhalim SEÇKİN
A.Halim Seçkin [email protected] İşsizlik rakamlarındaki son du
Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 10’dan yüzde 10,1’e yükseldi. Ancak mevsimsel etkilerden arındırılmamış bu veri, istihdam piyasasındaki güçlü iyileşmeyi görmeye engel olabilir. Çünkü mevsimsellikten arındırılmış veriler istihdamda son 4 aydır önemli artışlar olduğunu gösteriyor.
Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,4’den yüzde 9,1’e geriledi ve 4 aydır devam eden düşüşünü sürdürdü. Böylece 2012’den Ağustos’tan bu yana en düşük işsizlik oranı görüldü.
Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre Ocak’ta inşaat sektörü 103 bin kişiye istihdam imkânı oluşturdu. Sektörde son 6 aydaki istihdam artışı 330 bine çıktı. Sektörün istihdam ettiği kişi sayısı 2 milyonu aşarak rekor düzeye ulaştı. 2005 yılında sektör 1 milyon kişiyi istihdam ediyordu. Diğer sektörlerde de istihdam rakamları yüksek. Ocak’ta hizmetler 70 bin, tarım 54 bin, sanayi 11 kişiye istihdam oluşturdu.
Mart yerel seçimleri öncesinde inşaat sektöründe yatırımlar başlamıştı. Seçimden sonra da bu yatırımların devam edeceği görülüyor. Bu da istihdamı artırıyor. Havaların daha iyi düzelmesi ile beraber bu yatırımlar ve dolayısıyla istihdam artacak, işsizlik daha da azalacaktır.
Türkiye genelinde işsiz sayısı 2014 senesi Ocak döneminde önceki senenin aynı dönemine göre 49 bin kişi azalarak 2 milyon 841 bin kişi olarak gerçekleşti. Genç işsizlik oranı ise 1,7 puanlık azalış ile yüzde 19 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı 2014 senesi Ocak döneminde, bir evvelki senenin aynı dönemine göre 761 bin kişi artarak 25 milyon 194 bin kişiye yükseldi. Bu zamanda, tarım sektöründe çalışan sayısı 91 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 852 bin kişi arttı. Tarım sektöründe Mayıs ayı ile beraber işçi sayısı çoğalacak, istihdam artacak bu da işsiz sayısını azaltacaktır. Ancak bu mevsimsellikten arındırılmış bir etki değil mevsimsel bir etki olacaktır.
İstihdam edilenlerin yüzde 21,4’ü tarım, yüzde 19,7’si sanayi, yüzde 6,7’si inşaat, yüzde 52,2’si ise hizmetler sektörüne katıldı. Geçtiğimiz senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,8 puan, inşaat sektörünün payı 0,4 puan artarken, tarım sektörünün payı 1 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,2 puan düştü.
İstihdam edilenlerin oranı, bir evvelki senenin aynı dönemine göre 0,6 puanlık artış göstererek yüzde 44,3’den yüzde 44,9’a yükseldi. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2014 senesi Ocak döneminde bir evvelki Senenin aynı dönemine göre 0,5 puan artarak yüzde 50 oldu.
Aynı dönemler için gerçekleşen kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,5 puan artarak yüzde 70,9, kadınlarda ise 0,4 puanlık artışla yüzde 29,7 olarak gerçekleşti.
Yerel seçimler sonucu siyasi istikrarın sürdüğüne işaret etmesiyle istihdam artışı devam edecek. Siyasi istikrar devam ettikçe işsizlik oranları puan puan azalacak aynı şekilde istihdam puanları artacaktır.
İl bazında işsizlik rakamları değerlendirildiğinde doğu ve güneydoğu illerinde işsizlik oranları en yüksek. Bu illerde 2012 itibarıyla 1.5 milyon istihdam edilene karşılık 180 bin işsiz var. Bu durumda işsizlik oranı yüzde 12.1 ediyor.
Siyasilerin oy aldığı seçmen bölgelerine göre değerlendirme yapıldığında; CHP’lilerin hep söylendiği gibi “Zengin kıyı bölgelerine sıkışmış” analizine zıt olarak işsizlik de bulunduğu illerde yüksek görünüyor. CHP, en yüksek işsizlik oranına sahip ikinci seçmen bölgesinde kazanmış görünüyor. Kazandığı 14 ilde işsizlik ortalaması %10.35… 5 milyon kişinin istihdam edildiği 14 ilde 519 bin resmi işsiz görünüyor. Burada İzmir önemli bir rol oynuyor. Zira, işsizlerin neredeyse yarısı 253 bin kişi İzmir’de bulunuyor. İzmir’de resmi işsizlik oranı yüzde 14.8 ile Türkiye’nin en çok işsizin bulunduğu 5. ildir.
MHP ise kazandığı 8 ilde yüzde 8.6 ortalama işsizlik oranıyla en iyi durumdaki illerde bulunuyor.
AKP’nin kazandığı 48 ilde işsizlik oranı yüzde 8.8. Kazandığı 48 ilden sadece 5′inde işsizlik çift hane. İşsizlik oranı; AKP’nin kazandığı 48 ilin 29’unda yüzde 7’nin, 38 ilde de yüzde 8’in altında. Anlayacağınız AKP seçmeni denildiği gibi belki fakir ama işsiz değil!
Allah’a emanet olun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.