ABD Esed'e kimyasal gaz satmış
İngiltere'den sonra Amerikalı ve Hollandalı şirketlerin de Esed'e siyanür, hardal ile VX gibi kimyasal silah yapımında kullanılan maddeler ihraç ettiği ortaya çıktı.
İngiltere'den geçen yılın Ocak ayına kadar 8 yıl boyunca sarin gazı yapımında kullanılan kimyasal maddeler alan Esed rejiminin Amerikalı ve Hollandalı şirketlerden de siyanür, hardal ile VX gibi kimyasal silah yapımında kullanılan maddeler aldığı ileri sürüldü. Suriye'ye askeri müdahale hazırlığı içindeki Obama yönetimine yakınlığı ile bilinen New York Times gazetesi, Amerikalı iki şirketin Şam'a kimyasal maddeleri ihraç ettiğini yazdı. Esed'in sedece Rusya, Çin veya Kuzey Kore'den değil ABD'den de kimyasal ithal ettiğini kaydeden gazete, 'Amerika'da Suriye'ye silah sağlama konusunda en bilinen vakalardan biri eski adı Maine Biyolojik Laboratuvarları olarak bilinen Waterville Me. isimli şirketin icraatı. Şirket 2001'de Suriye'ye yasak biyolojik madde nakliyatına izin vermekle suçlandı' diye yazdı.
'HASTALARI TEDAVİ İÇİN!'
Yeni Şafak'ın haberine göre, 2006'da da ismi belirlenemeyen bir Amerikan şirketinin Suriye Pediyatrik Hastanesi'ne potasyum siyanür sattığını kaydeden NYT, 'Fakat potasyum siyanür satıldıktan sonra Suriyelilerin söylediği gibi hastaları tedavi etmek için mi yoksa kimyasal silah yapılmak için mi kullanıldığını kimse kontrol etmedi' ifadesini kullandı.
2006 yılının Mart ayında Şam'daki Amerikan büyükelçiliğinden gönderilen kriptoda, Esed rejiminin ABD'den kimyasal silah yapımında kullanılan ana maddeler aldığına dikkat çekildiğini hatırlatan gazete, Wikilieaks belgelerinde geçen ve Hollanda'nın da Suriye Endüstri Bakanlığı'na monoetilen glikol ile antifiriz üretiminde kullanılan kimyasal maddeleri ihraç etmesini hatırlatıyor.
BİLEREK Mİ SATTILAR?
Gazete, Hollandalıların Suriye'ye sattığı maddelerin hardal, sarin ile VX gibi kimyasal silah yapımında kullanılan öncü maddeleri içerdiğini bilmemelerinin imkansız olduğunun altını çiziyor. Uzun yıllar Esed'e ihraç edilen kimyasal maddeler sessiz kalan Amerikan yönetiminin ancak 2009'da harekete geçtiğini kaydeden gazete, 'Dışişleri, 2009 yılında 40 ülkeye gönderdiği gizli bir yazışmada Suriye, İran ve Kuzey Kore'ye giden mal akışındaki hatalara vurgu yaptı' diye yazdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.