ABD'den Dünya tarımını kontrol edecek uydu
NASA'nın yarın fırlatacağı uydu dünya tarihinde bir ilk olacak. Fırlatılacak uydu dünya yüzeyindeki toprak nemini ölçecek
NASA yarın yörüngeye bir uydu fırlatmayı planlıyor. Fırlatılacak uydunun şimdiye kadar fırlatılanlardan önemli bir farkı bulunuyor. Bu uydu, NASA'nın dünya yüzeyindeki toprak nemini ölçmesini sağlayacak.
NASA'nın bu uydu ile dünyadaki tarım alanlar ve gida hareketlerini öngörebilecekç Böylelikle dünyyadaki tarım alamlarına dayalı verileri elinde tutacak olan Amerika, adeta ülkelerin gıda ve tarım politkalrını kontrol etme imkanı elde edecek.
Toprak nemi şimdiye kadar geleneksel yöntemlerle ölçülüyordu. Ancak başarıya ulaştığı takdirde NASA'nın bu yeni çalışmasının yeni bir dönemi açacağı dile getiriliyor. Toprak Nemi Hareketliliği Araştırması (SMAP) isimli çalışma kapsamında yörüngeye fırlatılacak uydunun, her üç günde bir dünya genelinin toprak nemi haritasını çıkarması planlanıyor.
Her üç günde bir 10 kilometrelik alanlar halinde dünyanın toprak nemi haritasını çıkarması planlanan uydunun, birçok bilimsel çalışmayı kolaylaştıracağı dile getiriliyor. Özellikle, toprak verimliliği konusunda yeni haritaların çizilebileceği belirtilirken, sel ve kuraklık tahminlerinin de daha isabetli tahmin edilebileceği kaydediliyor.
Uydunun yapım maliyetinin 916 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Benzer bir uygulamayı Avrupa Uzay Ajansı da 2009 yılında Toprak Nemi ve Okyanus Tuzluluğu (SMOS) uydusunu fırlatarak yapmıştı. Ancak bir radyometresi olan bu uydu toprak nemi verilerini aktarmıyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.