Acil ilaçlar 'yerli drone' ile taşınacak

Acil ilaçlar 'yerli drone' ile taşınacak

Bursa'da lise öğrencileri, geliştirdikleri proje kapsamında acil ilaçları "yerli drone" ile taşımayı hedefliyor.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen bir yarışma kapsamında derece alan lise öğrencileri Uğur Temizson ve Mehmet Arda Deniz, geliştirdikleri "yerli drone" ile ilaç taşımayı hedefliyor.

Öğrenciler tarafından geliştirilen proje, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen 48'inci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Bursa bölgesi ayağında "Fizik" dalında birinci oldu.

Projeyi geliştiren öğrencilerden Uğur Temizsoy (17), drone projesine eğlence amaçlı başladıklarını söyledi.

İnsansız hava aracına "Me Drone" adını verdiklerini anlatan Temizsoy, "Kendi drone'umuzu yapabilmek için birçok malzemeyi topladık ve aracımızı tasarladık. Ardından buna topluma yararlı bir amaç yüklemeye karar verdik ve drone ile ilaç taşımayı düşündük. Drone ile acil ilaç taşımacılığı günümüzde ecza depolarından eczanelere, oradan da hastaneye ve alıcıya motorlu kurye ile maliyetli bir şekilde ve uzun zamanda ulaşmakta. Ancak biz 'Me Drone' aracımızla zamanı ve maliyeti en aza indirdik. Motorlu kuryenin 20 dakikada gittiği süreyi biz 5 ile 7 dakikaya kadar indiriyoruz." dedi.

"Yolları kapanan köyler ilham verdi"

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yoğun hava muhalefetinden sonra kapanan yollardan ulaşılamayan köylere malzeme tedariki için de bu projeyi düşündüklerini belirten Temizsoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Drone'umuzu 8 ay içerisinde ürettik. Maliyeti ise 2 bin 500 lira civarında. Normalde bu tarz drone'lar 6 bin 500 ile 7 bin lira arasında değişiyor ancak biz 2 bin 500 liraya mal ettik. Drone'umuz şimdilik havada 30 dakika kalabiliyor ve 5 kilometrelik bir alanda hizmet veriyor. 2 bin 200 miliamperlik pil kullanıyoruz. Bu pil arttırılabilir, arttırıldığı zaman da daha fazla yol alabilir."

Mehmet Arda Deniz ise tasarladıkları insansız hava aracını diğerlerinden ayıran özelliğin "GPS" özelliği olduğunu söyledi.

Bu sayede kendilerinin sadece başlatma komutu verdiğini ifade eden Deniz, "İlaçla birlikte yerden havalanan drone belirlenen koordinata gidiyor ve 1,5 metre yükseklikten ilacı bırakıp tekrar geri dönüyor. Aracımız şu an yaklaşık 5 kilometrelik bir alanda hizmet veriyor. Yüksekliğinde ise şimdilik bir sorun yok fakat çok fazla yükseldiği zaman sarsıntı olabiliyor." diye konuştu. (Mustafa Bikeç-İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.