Acil müdahale çok önemli
Aort damarında yırtık tespit edildikten sonra Diyarbakır'a sevk edilen Hipertansiyon hastasına müdahale ederken adeta zamanla yarıştıklarını söyleyen Doktor, bu gibi durumlarda acil müdahalenin hayati önemi olduğunu söyledi.
DİYARBAKIR - Aniden ortaya çıkan sırt ve göğüs ağrısı ile başında karıncalanma şikâyetiyle Batman’da hastaneye başvuran 49 yaşındaki Bahattin Bayram’ın, yapılan tetkikler sonucu aort damarında yırtık tespit edildi. Hipertansiyon hastası olan Bayram, acil olarak Diyarbakır’a sevk edildi.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen 3 saatlik ameliyatla yaşama dönen ve büyük bir tehlike atlatan Bahattin Bayram, “40’lı yaşlarda yakalandığım hipertansiyonun yaşamımı tehdit edeceği hiç aklıma gelmezdi” dedi.
Yüksek tansiyon yaşamına mal oluyordu
Yaklaşık 9 yıldır yüksek tansiyon sorunu nedeniyle ilaç tedavisi gören 49 yaşındaki Bahattin Bayram Sırtında ve göğsünde aniden başlayan ağrılar ile başında karıncalanma şikayeti nedeniyle Batman’da özel bir hastaneye başvurduğunu belirterek, burada yapılan tetkikler sonucu aort damarında yırtık olduğunu öğrendiğini söyledi. Acil olarak Diyarbakır’a sevk edildiğini söyleyen Bayram, getirildiği hastanede hemen ameliyata alındı. Erken müdahale ile yaşama tutunan ve 3 saatlik ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Bayram, “Gözümü açtığımda hastanedeydim. En son hatırladığım Batman’da hastaneye gitmeye çalıştığımdı. Daha önce hipertansiyon hastalığına bağlı sağlık sorunlarım oluyordu ve tansiyonumu kontrol altında tutmak için ilaçlar kullanıyordum. Ancak bu kadar ciddi bir sorun ile karşılayacağımı düşünmemiştim.” ifadelerini kullandı.
Her geçen saatte ölüm riski artıyor
Bahattin Bayram’ın 3 saat süren ameliyatını gerçekleştiren, Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, “Hastamızı hiç vakit kaybetmeden ameliyata aldık. Aort damarda yırtık gerçekleştiğinde eğer acilen müdahale edilmezse, hasta için her geçen saat yüzde 1 oranında ölüm riskini artırıyor. 1 yılda ölüm riski yüzde 80 aşmaktadır. Dolayısıyla diseksiyon vakalarında hastaları acilen ameliyata almak gerekir” diye konuştu.
Aort yırtıklarının özellikle hipertansiyon hastalarında görülebildiğini belirten Doç. Dr. Bahçivan, “Hastamızın hipertansiyon nedeniyle kalpten çıkan aort damarı yırtılmıştı. Şiddetli göğüs ağrısı ve başta karıncalanma şikâyetiyle dış merkezden bize acil olarak geldi. Başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik. Genel durumu çok iyi ve normal hayatına geri döndü. Bundan sonra periyodik kontrollerini yaptırmak şartıyla bütün günlük aktivitelerini yerine getirebilir.” ifadelerini kullandı.
Erkeklerde daha sık görülüyor
Kalp ve damar hastalıklarının erken müdahalesinin yaşamsal önemine dikkat çeken Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, “Aort diseksiyonu erkeklerde kadınlara oranla 2 kat daha sık görülüyor ve en sık 40-70 yaş aralığında ortaya çıkar. Hayatı tehdit eden aort diseksiyonu tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Özellikle hipertansiyon hastalarının bir anda ortaya çıkan sırt ve göğüs ağrıları konusunda duyarlı olmaları gerekir. Bu şikayetler aort yırtıklarının habercisi olabilir. Erken müdahale hayat kurtarır. Tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabileceği gibi, yırtıkların ilerleyerek diğer organlara kalıcı hasar vermesi de söz konusudur. Felç, böbrek yetmezliği, aort kapak yetmezliği, bacakta kangren gibi sorunlara da yol açabilir.” uyarısında bulundu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.