Adana Merkez Camii’nde alt geçit sorunu hala çözülemedi!
Ortadoğu’nun en büyük camisi olma özelliğine sahip Adana Sabancı Merkez Camii’nin alt geçit sorunu yıllardır çözülmüyor. Caminin ibadete açıldığı 1998 yılından bu yana kullanışlı bir alt geçide kavuşturulmamasına tepki gösteren Adanalılar, yetkililerden s
Ortadoğu’nun en büyük camisi olma özelliğine sahip Adana Sabancı Merkez Camii’nin alt geçit sorunu devam ediyor. D-400 Karayolu’nun hemen yanında yer alan camiye gitmek için yer altı otoparkının bulunduğu geçit ile Seyhan Nehri üzerinde bulunan köprünün altından geçmek zorunda kaldıklarını belirten Adanalılar, buraların da pislikten geçilmediğini ayrıca ışıklandırma olmaması ve ıssız olması nedeniyle buralardan geçmenin korku tünelinden geçmekten farksız olduğunu ifade ettiler.
“Karşıya geçmek için korku tünelinden geçmek gerekiyor”
Adana’nın simgesi olan caminin ibadete açıldığı 1998 yılından bu yana kullanışlı bir alt geçide kavuşturulmamış olmasının Büyükşehir Belediyesinin ilgisizliğinden kaynaklandığını savunan vatandaşlar, “Burada bulunan otopark geçidi ile köprünün altı pislikten geçilmiyor. Yukarıdan lağım olup olmadığını tam olarak bilemediğimiz sular akıyor. Ayrıca buralar çok ıssız ve korkutucu yerler, bir aydınlatma da yok. Biz erkek olarak bile buralardan geçmeye korkarken kadın ve çocuklar nasıl geçsin! Buralardan geçmek korku tünelinden geçmekten farksız. Yankesicisi var, balicisi var, bu yüzden kimse bu geçitleri kullanmıyor” diyerek ilgisizlikten şikâyetçi oldular.
“Kullanışlı bir alt geçidin olmaması büyük bir eksiklik”
Cami önünden karşıya geçmek isteyen vatandaşların, ister istemez D-400 Karayolu’na yöneldiğini bu sebeple birçok kişinin ölümle burun buruna geldiğini ifade eden Ahmet Kıyas, “İki milyonluk metropol şehir Adana’nın en önemli uğrak yerlerinin başında Sabancı Cami ile Merkez Park geliyor. Adeta ziyaretçi akınına uğrayan Sabancı Merkez Camii’nin yakın civarında kullanışlı bir yaya veya alt geçidin olmaması ise büyük bir eksiklik.” dedi.
“Baliciler yüzünden karşıya geçmekten korkuyoruz”
Mustafa Titiz isimli vatandaş ise, “Karşıya geçmek için alternatif geçit olarak öne çıkan Girne Köprüsü altı, pislikten geçilmiyor. Ayrıca burası tinerci diye tabir edilen bağımlıların mekanı durumunda. Bu yüzden buradan aileler geçmeye çekiniyor. Diğer alternatif geçit olan Merkez Park Kapalı Otoparkı’nın durumu da köprü altından farksız. Yine bakımsız olan oto park girişi, pislikten geçilmezken şu an alt geçit fonksiyonu olmadığı için vatandaşlar orayı da tercih etmiyor.” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Sabancı Merkez Camii’nin siluetinin bozulmaması için üst geçide sıcak bakılmadığı bilinirken bölgenin yaya geçit ihtiyacının otopark girişi ve Girne Köprüsü altının rehabilite edilerek giderilebileceği belirtiliyor. Yıllardır süren alt geçit sorununun yetkililer tarafından hala çözülememiş olması ise kentin simgesi olan Merkez Camii’ne yönelik ilgisizlik olarak yorumlanıyor.
Merkez Cami Adana’nın simgesi durumunda
Ortadoğu’nun en büyük camisi olma özelliğine sahip Sabancı Merkez Camii, tamamlandığı 1998 yılından bu yana Adana’nın simgesi olarak görülüyor. Seyhan Nehri kıyısında yer alan 28 bin 500 kişinin aynı anda ibadet edebildiği cami, eşsiz manzarası ile yerli yabancı turistlerin uğrak mekânlarının başında geliyor.
Seyhan Nehri, tarihi Taşköprü ve 33 hektar büyüklüğündeki Adana Merkez Parkı ile tam bir uyum içindeki cami, İslami mimarinin eşsiz örnekliğinin sergilendiği bir eser olarak dikkat çekiyor.
Adana siluetine renk katan Sabancı Merkez Camii’nin mimari özellikleri ise şöyle sıralanıyor:
-Aynı anda 28 bin 500 kişinin ibadet edebiliyor
-52 bin 600 metrekare açık, 6 bin 600 metrekare kapalı alana sahip
-6 minareli caminin kubbesi 32 metre çapında
-8 fil ayağı üzerine yer alıyor.
-Camide 4 ders odası, 10 itikâf odası, imam ve müezzin odaları, sohbet odaları ve şadırvan bulunuyor. (Ayhan Kaya-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.