AFAD boğulma olaylarına karşı uyardı

AFAD boğulma olaylarına karşı uyardı

AFAD Batman İl Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte olası boğulma olaylarına karşı vatandaşları uyardı.

Bölge genelinde havaların ısınmasıyla birlikte boğulma vakaların da ciddi bir artış gözleniyor. Batman Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD), kentte yaz sezonunda yaşanan boğulma olaylarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Boğulma vakaları ve alınması gereken önlemler ile ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan AFAD İl Müdürü Fevzi Bakır, geçtiğimiz yıl kentte 5 boğulma vakasının yaşandığını, bu yıl içerisinde de suya giren Suriye uyruklu bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllara oranla yaptıkları uyarılarla boğulma vakalarında bir azalma yaşandığını belirten Bakır, yine de vatandaşların tedbiri elden bırakmayıp dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

“Uyarılar dikkate alınmalı”

Havaların ısınmasıyla birlikte boğulma vakalarının yaşandığını söyleyen Bakır, “Yaz aylarında hava sıcaklıklarının da artmasıyla vatandaşların Batman Baraj Gölüne, sulama amaçlı yapılan göletlere, Batman Çayı’na, Hasankeyf (Dicle) Nehri’ne serinlemek ve yüzmek amacıyla girdiği ve sonucunda istenmeyen boğulma vakalarının yaşandığı görülmektedir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla bu tür yerlerde suya girilmemesi ve duyarlı davranılması, başta Valiliğimiz olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın yapmış olduğu uyarıların dikkate alınması gerekmektedir.” dedi.

“Derinliği bilinmeyen, dibi görünmeyen suda yüzülmemeli”

Serinlemek isteyen vatandaşların yüzme havuzlarını, ruhsatı ve tedbirleri alınmış risk taşımayan alanları tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Bakır, “Kişi bilmediği yerde tek başına suya girmemeli. Derinliği bilinmeyen, dibi görünmeyen suda yüzülmemeli. Sulama kanallarında, barajlarda, sulama amaçlı yapılan göletlerde yüzülmemelidir. Yüzey akıntısı az gibi gözükse bile akarsulara girilmemeli. Yapılan uyarı levhalarına dikkat edilmelidir. Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır. Paniğe kapılan kişi kontrolünü kaybeder ve boğulma kaçınılmaz olur. Bu nedenle panik yapmayın.” uyarısında bulundu.

“Her birey üzerine düşen görevi yapmalıdır”

Kurtarma tekniklerini bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizen Bakır, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu durum her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir. Boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünüzde bu konuda tecrübeniz yoksa kurtarma için gitmeyin. Boğulmak üzere olan kazazede can havliyle kurtarmaya çalışan kişiye tutunmaya çalışabilir ve boğulmasına sebep olabilir. Kendinize güveniniz ve çok iyi bir yüzücü iseniz boğulan bir kişiye arkadan yaklaşmalı, kol altından sararak güvenli bir alana almalıyız. Bu tür durumlarda ilgilileri hemen haberdar etmelisiniz. Sonuç olarak vatandaşlarımızın can güvenliği için her bir birey olarak üzerimize düşen görevleri yapmalıyız. Yapılan uyarılara dikkate almalıyız. Uymayanları uyarmalıyız.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.