Ahlat bastonu için coğrafi işaret başvurusu yapıldı

Ahlat bastonu için coğrafi işaret başvurusu yapıldı

Ahlat İlçe Kaymakamlığı, dünyaca ünlü için Türk Patent Enstitüsüne ’Coğrafi İşaret’ başvurusunda bulundu.

 

 

Yapılan başvuru ile ilçenin asırlık el sanatlarından biri olan  Ahlat  bastonunun,  hem turizmde, hem de gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli bir adım  olarak nitelendirilirken, yapılan patent başvurusu ise  ilçedeki el sanatkârlarını heyecanlandırdı.

Konu hakkında bir açıklama yapan Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat’ın çok özel bir yer olduğunu ve bu nedenle ilçede oldukça önemli el sanatlarının yapıldığını belirterek,“ Bazı şehirler vardır. Bu şehirler ürünleriyle, objeleriyle ve sanatıyla akıllara gelir. Örneğin Diyarbakır denildiği zaman kadayıfı, Devrek dediğimizde baston, Ankara denildiği zaman keçisi akıllara gelir. Bunlar artık kendi şehirleriyle özdeşleşmiş ürünlerdir. Biz de Ahlat olarak Anadolu’nun Türklere açıldığı ilk kapısıyız. Medeniyetimizin başlangıç yeri, buradaki medeniyetimizin ilk adımı ve çok özel bir yer olması hasebiyle çok özel de sanat eserlerimiz var. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de iddia ediyoruz, en az Devrek bastonu kadar özel olan Ahlat bastonlarıdır. Ahlat, bastonuyla da ünlüdür. Prof.Dr. Oktay Belli Bey araştırmalarında ve makalelerinde bastonun dünya üzerinde ilk bulunduğu yerin, Van Gölü Havzası olduğunu yazmıştır. Bu da coğrafyamızda bastonculuk sanatının ne kadar eski olduğunu gösteriyor.’’ dedi.

İlçemizde de yüzyıllardan beri devam eden bir gelenek olduğunu kaydeden Tekbıyıkoğlu ‘’Çok değerli ustalarımız var. Bunlardan en önemlilerinden biriside Refa ustadır. Bu değerleri tanıtma noktasında biraz geriye düşmüşüz. Biz de bu durumdan ileri sıçramak için bir adım attık. Bu konuda da ‘Coğrafi İşaret’ başvurumuzu Türk Patent Enstitüsüne geçtiğimiz Çarşamba günü itibariyle gerçekleştirdik. Bundan sonra tıpkı diğer şehirler gibi baston denildiği zaman, akıllara Ahlat gelecektir. Sanatkârlarımız bu işten oldukça memnun oldular. Bizleri de onure ettiler. Bu başvurumuzun ilçemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ise, Ahlat bastonuyla ilgili yaşanan gelişmeden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İlçeye ait nadide el sanatının patentiyle ilgili ortaya bıraktığı hassasiyet, hem sanatkârlarımızı hem de ilçe halkımızı çok mutlu etmiştir.” ifadelerini kullandı. (Menderes Beysülen-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.