Ahlat’ta bastonculuk mesleği babadan oğulla geçiyor
Bitlis’in Ahlat ilçesinin tarihiyle özdeşleşen Ahlat bastonu, babadan oğula geçen bastonculuk mesleği ile ayakta duruyor.
Farklı çeşit ve desenleriyle göz kamaştıran Ahlat bastonu, hem yıllarca ayakta kalan bir sanat hem de babadan oğulla geçen bir meslek olarak dikkat çekiyor.
20 yıldır babasından kalan bastonculuk mesleğini icra ettiğini belirten baston ustası Hamdi Karakuzu, hala teknoloji ürünlerinden faydalanmadan tamamen el emeği ve göz nuruyla baston ürettiğini söyledi.
“Bastonlarla zengin bir kültür ve sanat ortaya çıkarılıyor”
Bastonun Ahlat tarihiyle özdeşleştiğini, babadan oğulla geçen bir meslek haline geldiğini belirten Karakuzu, “Bastonculuk sanatı Ahlat’ta yüzyıllardır icra edilen bir meslek haline geldi. Baba mesleğim olan baston sanatını, 20 yıldır yapıyorum. Daha önce birkaç çeşitle başlanan Ahlat bastonu, şuan onlarca çeşit olarak üretiliyor. Yapılan bastonlarla zengin bir kültür ve sanat ortaya çıkarılıyor. Ahlat ilçemizde baston mesleğine rağbet gün geçtikçe artarak devam ediyor.” dedi.
Babadan kalan mesleği zevkle devam ettirdiğini ifade eden Karakuzu, “Ahlat baston sanatı tamamen babadan kalan bir sanattır. Bu sanatı daha da geliştirerek devam ettiriyoruz. Bastonu, sadece yaşlıların değnek olarak kullanmasından ziyade; hediyelik eşya, turistik ürün ve evlerde sergilenen tarihsel bir sanat haline getirdik.Özellikle son zamanlarda Ahlat bastonu, kamu kurum ve kuruluşlar tarafından da Bitlis’i ziyaret eden devlet adamlarına, bilim adamlarına, yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlere hediye olarak veriliyor.”diye belirtti.
Ahlat bastonları hediyelik eşya olarak satılıyor
Ahlat bastonunun büyük emekler sarf edilerek ortaya çıkarılan bir sanat eseri olduğunu vurgulayan Karakuzu, bu kültür sanatına herkessin sahip çıkması ve bu sanatı yaşatması gerektiğini ifade etti.
Karakuzu, “Teknolojiye rağmen bastonları hala el emeği ve göz nuruyla yapıyorum. Bir bastonu 2 günde ancak yapabiliyorum. Çok emek isteyen bir meslektir. Yaptığımız bu bastona desen ve şekil veriyoruz. Çok farklı işlemelerle yaptığımız bu bastonlar büyük rağbet görüyor. Kendi atölyelerimizde alın teriyle işlediğimiz bu sanatsal bastonları hediyelik eşya olarak piyasaya satıyoruz.”
Ceviz ağacı, en ideal ham maddesi
Bastonun yapılışından da bahseden Karakuzu, “Bastonlar, bölgede yetişen ve ekonomik ömrünü tüketmiş, artık meyve vermeyen ceviz ağaçlarından yapılıyor. Bunun yanı sıra manda, sığır ve koçboynuzlarını kullanarak da baston üretimini yapıyoruz. Baston yapımında ceviz ağacı en ideal ham maddedir. Çünkü ceviz ağacının içerisinde bulunan motifler bastona ayrı bir güzellik katıyor. Ceviz ağacından yaptığımız ve farklı bir motif alan bu bastonları; manda, koç ve sığır boynuzuyla da işleyince ortaya harika bir sanat eseri çıkıyor.
Çok farklı baston çeşitleri yapıyoruz. Çeşidine göre kalite ve sanat eserine göre farklı fiyatlarla piyasaya sürüyoruz. Bazen müşteriler siparişlerini veriyor. Biz de o siparişlere göre motif vererek üretimini yapıyoruz. Ürettiğimiz bastonlar sadece bölgeyle ve ülkeyle sınırlı kalmayıp, ülke dışına sipariş veriliyor.”şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.