Akademisyenler Sosyal Kalkınma Konferansını değerlendirdi
Muş Alparslan Üniversitesinde gerçekleştirilen Uluslararası Sosyal Kalkınma Konferansını değerlendiren akademisyenler, sosyal kalkınma olması için huzur ortamının oluşması gerektiğini belirttiler.
Muş Alparslan Üniversitesinde gerçekleşen ÜNİDAP Uluslararası Sosyal Kalkınma Konferansı ikinci gününde devam etti.
Çeşitli üniversitelerden Konferansa katılan akademisyenler İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundular.
Azerbaycan Medeniyet ve Sanat Üniversitesinden Konferansa katılan Prof. Dr. Niyazi Mehdi, bu konferansa katıldığı için mutlu olduğunu ve bu konferanstan çıkacak sonuçların başarılı olmasını temenni ettiğini belirterek, “Bu konferansta olmaktan ben çok mutluyum. Ben bir bilim adamıyım. Dünyada yirmi-otuz ülkede türlü konferanslar da bulundum. Ve ben çok istiyorum ki buradaki konferanstan çıkan sunumların seviyesi çok yüksek olsun ki barış ortamın oluşmasına ve sosyal kalkınmaya vesile olsun. Bizde bir söz var, “Memleket başarılı olsun ki yaşanmaya değer bir ortam olsun.” Onun içindir ki Türkiye’de bu Doğu Anadolu Kalkınma Programının olması burada yaşayan halkın teröristlerin, ayrımcıların ideolojilerine uymasına engel olsun. Ekonomik kalkınma olmasa sosyal kalkınma olmaz. Bu konferansın tartışmaları sosyal kalkınmayı aydınlatmak içindir. Türkiye’nin ekonomisinin sağlam olduğunu düşünün sağlam oluşu diğer problemleri de engelleyecektir.” dedi.
“Avrupa kendilerine yeni bir takım modeller geliştiriyor”
Ankara Hacettepe Üniversitesinden konferansa katılmak için gelen sosyolog Prof. Dr. Aylin Görgün Baran ise, bölgesel kalkınma konusunun yalnızca Türkiye’nin sorunu olarak görülmemesi gerektiğini bunun dünya genelinde ele alınan bir konu olduğunu ifade etti.
Baran, “Gelişmiş ülkelerin birçok bölgesinin de eşitsizlik içerisinde olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu eşitsizliği azaltmak açısından da Avrupa modelleri kendilerine yeni bir takım modeller geliştiriyorlar. Bizim de Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde bölgesel kalkınma modeline öncelik verilme düşüncesi giderek yaygınlık kazanmaya başladı. Türkiye’nin çok farklı üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı, bilgilerin paylaşıldığı, yeni gelişmelerin neler olduğu hakkında son derece açıklayıcı bir konferans oldu benim açımdan.” İfadelerini Kullandı.
Herhangi bir yerde yatırım yapılmadan önce orada barış ve huzurun sağlanması gerektiğini söyleyen Baran, “Siz kendi kişisel gelişiminiz açısında bir yere yatırım yaparken önce orada barış ya da huzurun olmasını düşünürsünüz değil mi? İş adamları da, sanayiciler de bu tür bölgelere yatırım yaparken kendilerini çok fazla riske atmak istemiyorlar çünkü bölge böyle anılıyor. Ama Muş’un bir farklı özeliği var. Muş bu kadar da terörün kucağına düşmüş bir il değil. Ben burada biraz Muşluların kendi kentlerini kamuoyuna duyurma açısından sıkıntı yaşadığını düşünüyorum. Çünkü öyle bir şey hiç hissetmedik varsa bile bu Muş’un içerisine çok dâhil olan bir konu değil. O yüzden tabi ki genel anlamda bölgeye Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya bir barış ortamının gelmesi elbette buradaki yatırım oranını da artıracaktır. Paranın var olması insanın yaşamının sürekli yaşam kalitesini yükselten bir unsur olması da doğru değil. Birçok yerde belki yörenizde de rastlarsınız bir çok insan ekonomik anlamda güçlü olabilir, ama yaşam tarzına baktığınızda belki yaşam kalitesi bu kadar yüksek olmayabilir. Dolayısıyla eğitim bu kişi başına gelirin artırılmasıyla bağlantılı iş ve istihdam alanlarının oluşturulması açısından eğitim son derece önemli bir gösterge.” şeklinde konuştu.
Eğitim konusuna da değinen Baran, her yerde okulların var olduğunu fakat bunları geliştirecek yan dalların doğuda az olduğunu belirterek, “Eğitim açısından baktığımızda ilköğretim, ortaöğretim, lise Muş’ta da var. Diğer illerde de var ama bunu destekleyecek yan dalların büyük kentlerde çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Ya da Muş’taki öğrenci ortaokul -liseye gidebilir fakat kendi yeteneklerini geliştirecek bir takım fırsatlara erişemeyebilir. Hobilerini geliştirecek durumlar söz konusu olmayabilir biraz önce öğrenciler ile konuşuyoruz, yabancı dil kursuna gitmek için burada böyle bir imkân yok. Varsa da ekonomik anlamda ücretleri yüksek. Dolayısıyla bunlara öncelik vermek gerekiyor .” İfadelerini kullandı.
Yurdun ve çeşitli ülkelerin üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı konferans yarın da devam edecek.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.