Akıllı cihazların uzun süre kullanılması ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir
Coronavirus (Covid 19) nedeniyle zamanının çoğunu evde geçiren vatandaşları uyaran uzmanlar, bilinçsiz akıllı cihaz kullanırken dikkat edilmesi gereken 10 kritik kuralı açıkladı.
Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) sebebiyle zamanlarının çoğunu evde geçirmek zorunda kalan vatandaşlar, bu süreçte çalışmak, eş dostla iletişim kurmak, yoğun gündemi takip etmek veya gündemden kaçmak için cep telefonları başta olmak üzere tabletler ve bilgisayarlara yoğunlaşıyor.
Bu cihazların uzun süre elde tutulmasının virüs kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, el, bilek ve kollarda ağrı, şişme, hareket ve güç kaybı ile uyuşma benzeri ciddi sorunlara neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Eskiden teknolojinin kullanımına bağlı sorunların erişkin yaş grubunda daha sık görüldüğünü ancak cep telefonu ve tablet kullanımının yaygınlaşmasıyla ve derslerin bilgisayar ortamına taşınmasıyla birlikte bu tehlikenin artık gençleri, hatta çocuklar için bile bir tehdit oluşturduğu belirtiliyor.
Telefon ve tablet başta olmak üzere akıllı cihazların kullanımına bağlı el ve kollarda ağrı gelişebiliyor, hatta omuzlar dahi tutulabiliyor.
Ağrıya eklemlerde ve kollarda şişmeler ve parmaklarda uyuşmalar da eşlik ederek tabloyu daha da büyütebiliyor.
Ağrı uykudan uyandırıyorsa mutlaka doktora gidilmeli
Tüm bu sorunların yaşam kalitemizi düşüreceğini, uyku kalitemizi bozacağını ve bizi başkalarına muhtaç hale getirebilecek kadar şiddetli boyutlara ulaşabileceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arel Gereli, "El ve kollarda görülen yakınmalar gün içinde değişen düzeylerde görülebilir, ancak gece oluyorsa ve uykudan uyandırıyorsa ciddi bir soruna işaret eder. Dolayısıyla bu durumda mutlaka hekimle irtibata geçilmeli." dedi.
"Şikâyetler ilerleyici ve devamlı ise hastalık yerleşiyor demektir"
Gereli, "Eller ve kolların aşırı kullanımı sonucu oluşan problemlerde erken müdahale büyük önem taşıyor. Çünkü tedavide gecikilirse sorun daha da büyüyerek eklemlerde kireçlenme, tendinit, tetik parmak ve sinir sıkışması gibi tablolara yol açabiliyor. Önceden bu hastalığı olan kişilerde ise şikâyetlerin daha da artmasına neden olabiliyor. Eklem kireçlenmeleri ağrı, şişme ve hareket kaybı şeklinde yakınmalarla seyrederken, sinir sıkışmalarında uyuşma ve güç kaybı ön planda oluyor. Özellikle omuz bölgesinde kas yırtıkları da ağrı ve hareket kaybı ile kendini belli ediyor. Bu şikâyetler ilerleyici ve devamlı ise hastalık yerleşiyor anlamına gelir." diye konuştu.
"Aşırı yüklenme dokunun kendini onarmasına imkân vermiyor ve olay hastalığa dönüşüyor"
En sık yapılan hatanın uzun saatler boyunca cep telefonu ve tabletin elde tutulması olduğunu vurgulayan Gereli, "Devamlı hareketsiz kalmak çok yorucudur. Aklımız iş, oyun, haber ya da sosyal medya ile meşgul iken el, kol ve omuzlarımızın hangi pozisyonda kaç saat durduğuna dikkat etmiyoruz. Uzun süre aynı pozisyonda kalınca da bize o pozisyonu sağlayan eklemler, kaslar, tendonlar ve sinirler aşırı yüklenmeye maruz kalıyor. Aşırı yüklenme dokunun kendini onarmasına imkân vermiyor ve olay hastalığa dönüşüyor. Buna ek olarak bir de evde kaldığımız için artan ev işleri de bardağın taşmasına yol açıyor." şeklinde konuştu.
Hastalıktan korunmak için 10 kritik kural
El ve kolların, gün içinde başka işlerde de kullanıldığını ve onların da bir kapasitesinin olduğunu hatırlatan Gereli, akıllı cihaz kullanılırken dikkat edilmesi gereken 10 kritik kuralı şu şekilde sıraladı:
1.Bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi cihazları gereksiz veya uzun süre kullanmaktan kaçının. Sosyal medya, haber takibi ya da oyun için kullanımlarınıza mutlaka bir sınır koyun. Bu noktada kollarda yorgunluk hissi sizin için bir kılavuz olabilir. Kullanım sırasında yorgunluk hissi başlıyorsa, belki de o gün kapasiteniz dolmuştur.
2.Eğer evden çalışıyorsanız, el ve kollarınızı 30 dakikadan fazla bükülü vaziyette tutmayın.
3.Bilgisayar karşısında çalışırken her saat başı mutlaka 10 dakika ara verin.
4.Ara verdiğinizde başka işle uğraşmayın, el ve kollarınızı dinlendirin.
5.Bu cihazları uzun süre elinizde tutmaktan kaçının, tercihen bir yere koyun.
6.Telefonda yazmak yerine sesli mesaj ya da konuşmayı tercih edin.
7.Telefonda yazı yazmanız gerekliyse cihazı bir yere koyduktan sonra iki elinizin işaret parmaklarını kullanarak yazın.
8.Klavye ile el ve kollarınız aynı hizada olsun.
9.Fareyi kullanırken elinizi kasılı vaziyette tutmayın.
10.Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, ekranı olabildiğince yükseğe koyun. Bağımsız klavye ve fare ile çalışın.
"El ve kollarda görülen rahatsızlıklar erken evrede kontrol altına alınabiliyor"
El ve kollarda görülen tendinit, sinir sıkışması, tetik parmak ve kireçlenmeler erken evrede aktivite kontrolü, ilaç tedavisi veya rehabilitasyon ile kontrol altına alınabildiğini söyleyen Gereli, bu tedavilere cevap vermeyen veya ileri evreye ulaşmış durumlarda ise cerrahi müdahaleyle kesin sonuç elde edilebildiğini ifade etti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.