Alkol ve madde bağımlılığı sorunu ancak dinî referansla çözülebilir

Alkol ve madde bağımlılığı sorunu ancak dinî referansla çözülebilir

Alkolün özellikle televizyon dizileriyle özendirilip teşvik edildiğini belirten Yeşilay Cemiyeti Tarsus Şube Başkanı Sinan Başkaya, alkol ve madde bağımlılığı sorununun ancak dinî referansla çözülebileceğini söyledi.

MERSİN - Alkolün özellikle televizyon  dizileriyle özendirilip teşvik edildiğini ve TV reklamları ile bunun daha da kullanılmaya teşvik edildiğini belirten Yeşil Cemiyeti Tarsus Şube Başkanı Sinan Başkaya,  alkol ve madde bağımlılığı sorununun ancak dinî referansla çözülebileceğini söyledi.

 

Yeşilay Cemiyeti Tarsus Şube Başkanı Sinan Başkaya konuşmasının devamında, “Bu konunun örtülü ve açık olarak ikiye ayrıldığını görüyoruz. Bunu reklâm başlığı altından ziyade, tüketim alışkanlıkları adı altında değerlendirmek çok daha doğru olur. Bu konuyla ilgili olarak en önemli boyutsa dizi filmlerdir. Eski filmlerde bile sigara mozaiklenebiliyor, fakat içki de böyle bir şey yok. Reklâmların kişinin psikolojisini, zihnini, yaşama biçimini şekillendirdiğini düşünüyorum. Bu gün öğrencilerin giyim tarzlarını ya da yiyip içtikleri şeyleri bile, biraz gözlemlediğimizde, tamamen reklâmların belirlediği markalar ölçüsünde olduğunu görüyoruz. Şahit olduğum bir olayda, arkadaşımla birlikte sinema arasında içecek aldık. Tanıdığımız bir arkadaş da oradaymış, ona da bir içecek aldık. Arkadaşımız buna itiraz ederek ‘ben basketbolcuyum’ diyerek gidip basketbolla özdeşleştirilen, bununla özümsetilen bir markayı aldı ve içti. Reklâmlara bakıldığında birbiriyle alâkasız şeylerin bir araya getirilip topluma sunulan bir yanının olduğunu inkâr edemeyiz.”dedi.

 

Alkolü dizilerle ve reklamlarla haberimiz olmadan hayatımıza soktular

Alkolün özellikle TV dizileri ile yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirten Başkaya sözlerine şöyle devam etti, “Alkolün özellikle televizyon dizileriyle özendirilip teşvik edildiğini düşünüyorum. Reklâmın yönlendirmesinin yanında, dizilerde farklı hayat tarzları da sunuluyor. Bir kapıcı dairesinden tutun, öğrenci hayatına, köşk hayatından müştemilatına kadar bütün hayat tarzlarının tükettiği alkoller de ayrı ayrı sunuluyor. Öğrenci bira içerken, köşk hayatında şarap içilir, bu her hayat tarzına uygun bir alkol vardır demenin bir yoludur. Bu şekilde yıllarca haberimiz olmadan TV dizi, film ve reklamlarla alkolü hayatımıza soktular maalesef” şeklinde konuştu.

 

Alkol ve madde bağımlılığı sorunu ancak dinî referansla çözülebilir

Söz konusu alkol ve madde olduğu için bu sorunun dinî referanslarla çözülebileceğine inandığını belirten Başkaya, “Dünya üzerinde konuya bu kadar net bir şekilde karşı koyan başka bir inanç sistemi yoktur. Yahudilikte şarap vardır, hatta dinî ritüellerinin bir parçasıdır. Hristiyanlıkta da aynı şey söz konusudur. Alkolle ilgili problemleri, dinî referanslardan yola çıkarak halletmeleri gerekiyor. İnternet ve televizyonu belki bu noktadan yola çıkarak halletmek mümkün olmayabilir. Fakat alkolü böyle bir bakış açısıyla ortaya koymak mümkündür. Çünkü öyle ya da böyle İslâmî hassasiyetleri olan bir toplumuz. Bu konu insanların sinir ucudur. Bunun haram olduğunun vurgusunun yapılması, mevcut toplumda en azından bilinç noktasında artışı meydana getirecektir. Sadece fizyolojik zararlarını söyleyerek bunun önlenebileceğini düşünmüyorum. Bilinç düzeyini bir noktaya getirerek çözülebilecek bir sorundur. Toplumsal karşılığının en güçlü ve net olarak bu noktada olduğunu düşünüyorum.“ dedi.

 

Ülkenin kuruluş yıllarında alkol modernleşmenin bir parçası olarak görüldü

Başkaya son olarak şunları söyledi: “Alkolün üzerinde ideolojik bir hava ve koku var. Bu konuda hükümetler, içkiyle mücadele bağlamında toplumu, markalaşma ya da marka değer ve reklâmdan uzak tutmaya çalışıyor. Örneğin bir alkol markasının ismini alan bir basketbol takımının ismi dönüştürüldü. Türkiye açısından bu alanda bir dönüm noktasıydı. Burada alkol ve spor aynı kefeye konulmuştu. Bu üzerinde kesinlikle durulması gereken bir noktadır. Fakat bu durumun kamplaşmaları tetiklediğini düşünüyorum. Çünkü ülkemizin kuruluş yıllarında alkol modernleşmenin bir parçası olarak görülmekle birlikte devlet eliyle de teşvik edilmiştir. Yeşilay olarak toplumumuzun, "taraf" olmadan buna nasıl bakması gerektiği yönünde çalışmalar içerisinde de olacağız. Çünkü biz Yeşilay olarak toplumumuzun beynini, gönlünü uyuşturan ve bağımlı yapan her şey ile bilimsel verilerle  mücadele edeceğimizi ve bu mücadelemizde siz değerli basın kuruluşlarımızı yanımızda görmekten duyduğumuz memnuniyeti dile getirir, desteklerinizi bekler ,ilginize teşekkür ederiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.