Anıza ekilen mısır mahsulünde rekor verim

Anıza ekilen mısır mahsulünde rekor verim

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir çiftçi, mercimek mahsulünden sonra toprakta hiçbir işlem yapmayarak anıza ektiği mısır mahsulünden rekor düzeyde verim aldı.

MARDİN - Mezopotamya bölgesinin en verimli toprağına sahip olan Mardin Ovası’nda ana mahsul mercimekten sonra toprakta hiçbir işlem yapmayıp anızlı 500 dekar tarlasına mısır mahsulü eken Kızıltepe ilçesi Çağıl (Meşkoka İsmaila) Mahallesi çiftçilerinden ve aynı zamanda ziraat mühendisi olan Halil Karahan’ın mahsulü rekor düzeyde olduğu gözlendi.

 

Tarlada mahsulü kontrol eden Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Kızıltepe İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, bu sene Kızıltepe Ovası’nda mısır mahsulünde sıkıntı yaşanırken çiftçimiz, anıza ekim yapılan mısır mahsulünde hiçbir sıkıntının olmadığını söyledi.

 

Kalkan, “Ziraat Mühendisi ve aynı zamanda çiftçi olan Halil Karahan anıza ekim metoduyla mısır ekimi yapmıştır. Bu yapılan metotla görüldüğü gibi mısır mahsulünün hiçbir sıkıntısı yok. Bunun yanında sürüm yapmadığından dolayı dekar başına yaklaşık 20-25 TL kara geçmiştir. Büyük alanlar için bu büyük bir maliyettir. Önümüzdeki yıllarda anıza ekim metodunu geliştirip çiftçilerimizden bu metodu isteyeceğiz. Bunun içinde bir tarla günü yapmayı düşünüyoruz. Çiftçilerimiz gelip kendi gözleriyle görmelerini isteriz. Bu sene özellikle Kızıltepe mısır mahsulünde sıkıntı yaşanırken gördüğünüz gibi anıza ekim yapılan tarlada mısır mahsulünde hiçbir sıkıntı yok. Koçanlar baya güzel tutmuş. Koçanların tane sayısına göre bu mısırın bu tarladan bir dekardan bin 200- 300 kilogram alacağını tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Direk anıza ekim yapıldı
Ziraat mühendisi ve aynı zamanda çiftçi olan Halil Karahan ise, “Ana ürün mercimek hasatından sonra toprağa hiçbir işlem yapılmadan direk anıza ekim yaptık. Mahsul çıktıktan sonra çapa bile yapılmadı. Sadece yabancı otlara karşı ilaç kullanıldı. Ve en kısıtlı sulamayla günlük su tüketimi 6.8 milimetre hesaplayarak bu güne kadar getirildi. Döllenmede hiçbir problem yok. Allaha şükür mahsulümüz tatminkâr bir ürün verecek inşallah diye düşünüyoruz.

 

Saman toplandıktan sonra kalan anızın bazıları tarafından bilinçsiz bir şekilde yakıldığını belirten Karahan, “Özellikle son zamanlarda saman para ettiği için toplanılıyor. Ama sonradan kalan anız bilinçsiz olarak yakılıyor. Anız yakılmadan da saman toplandıktan sonra ekim yapılabilir. Ya teknik adımlar ya da tarım teşkilatı üzerinde durarak bölgede bu anıza ekim yaygınlaştırılabilir. Şu bir kuraldır. Bir şeyden,  bir şey alıyorsanız karşılığını da vermeniz lazım. Eğer vatandaş topraktan 600-700 kilogram buğday kaldırıyorsa arkasından bir ton mısır alıyorsa toprağa da bir şeylerin vermesi lazım. Anızı yakmadan o organik maddeyi toprağa karıştırılmaları lazım. Yoksa zamanla doğal denge bozulur o topraktan da o verimi alamazlar.”diye konuştu.
 

Karahan, “Tarım Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte kurduğu tarımsal izleme ve bilgi sisteminin (TARBİL) istasyonlarda iklim verilerini anlık alabiliyoruz. Bu veriler ışığında sulamadaki değişikliğe de gidiyoruz. Buda işimize yarıyor. Bu istasyonlar anlık veriler İstanbul teknik Üniversitesine gidiyor. Ve orda web sitesinde bu veriler yayınlanıyor. İsteyen oradan’ da istifade edebiliyor.” dedi.(Mehmet Aslan-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.