Anne karnındaki çocuğa miras düşer mi?
Fetva Kurulu, doğmamış çocuğun miras, vasiyet ve vakıf şeklinde kendi lehine olan birtakım hakları olduğunu belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Anne karnındaki çocuğa miras düşer mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Mirastan pay alacak kişinin ya hayatta olması ya da hayatla ilişkilendirilebilir bir durumda olması gerekir. Anne karnındaki cenin ikinci kısma girmektedir.
Doğmamış çocuğun miras, vasiyet ve vakıf şeklinde kendi lehine olan birtakım hakları vardır. İslam dini, doğacak çocuğun miras hakkı zayi olmasın diye bazı tedbirler almıştır. Şöyle ki; mirasçıların kabul etmesi durumunda payların doğumdan sonra bölüştürülmesi istenir. Kabul etmedikleri takdirde erkek olma ihtimaline binaen doğum gerçekleşene kadar çocuk için iki farklı paydan fazla olanı belirlenir. İkiz veya üçüz olma ihtimali az olduğu için hesap buna göre yapılmaz. Ancak bu şekilde doğdukları takdirde hakları diğer mirasçılardan temin edilir. Yalnız günümüzde tıbbi imkânlarla anne karnındaki ceninin sayısını belirlemek oldukça kolaydır (Zuhaylî, Mevsûatü'l-Fıkhi'l-İslâmî, X, 122).
Çocuğun mirastan pay sahibi olabilmesi için canlı şekilde doğması gerekir. Anne karnında ölmesi veya hayat emaresi olmayacak şekilde doğması durumunda yakınları pay iddiasında bulunamaz."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.