Anne ve babalar, bebeklerde kalça çıkığına dikkat

Anne ve babalar, bebeklerde kalça çıkığına dikkat

Çocuklarda meydana gelen kalça çıkığına dikkat çeken uzmanlar, anne ve babaları bu konuda uyardı.

Ortopedi uzmanı Operatör Doktor Tayfun Açıkgöz, gelişimsel kalça çıkığının güncelliğini hala koruyan önemli ortopedik sorunlardan birisi olduğunu söyledi. Gelişimsel kalça çıkığının erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında sakatlıklara neden olduğunu belirten Operatör Doktor Tayfun Açıkgöz, “Bu sakatlıklar hem kişide hem de toplumda psikolojik ve ekonomik sorunlar yaratmaktadır” dedi.

Açıkgöz’ün gelişimsel kalça çıkığı ile ilgili ;“Bu hastalıkta kalça ekleminde çıkık vardır. Çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir.”dedi.

“Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında da görülme oranı yüksektir”

Asıl sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ligamentöz laksite genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı çevresel faktörlere bağlı olduğunu ifade eden Dr. Açıkgöz,. “Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında kalça çıkığı görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski yüksektir. Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde, ikiz bebeklerde kalça çıkığı bulunma oranı yüksektir.”diye bilgilendirmede bulundu.

“Kızlarda daha fazla görülüyor... Türkiye’de 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunuyor”

Gelişimsel kalça çıkığının kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görüldüğüne dikkat çeken Açıkgöz,  “Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1,4’dür. Yılda yaklaşık 1,3 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde yılda 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır.”ifadelerine yer verdi.

“Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden oluyor”

Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisinin son derece önemli olduğunu kaydeden Açıkgöz daha sonra,  “Bu nedenle ailelerin özellikle risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekir.” Şeklinde devam etti.

Hastalığın belirtileri

Hastalık belirtilerini de anlatan Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Hastalığın belirtilerini yürüme öncesi, bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir. Gelişimsel kalça çıkığı hastalığının tedavisinde bandaj tatbiki, çeşitli cihaz ve atellerin uygulanması, alçılamalar ve çeşitli ameliyat metodları kullanılmaktadır.”

“Bebekleri kundak yapmayın”

Türkiye’de  gerek yakın akraba evliliklerinin sıklığı ve gerekse kundak kullanma alışkanlığının hala süregelmesi hastalığın yüksek oranda görülmesine sebep olduğunu vurgulayan Açıkgöz,  “Geleneksel kundak kullanma hastalığın yüksek oranda görülmesindeki asıl faktörlerden birisidir. Tanıdaki gecikmeler de buna eklenince bebekler ameliyatsız tedavi dönemini yitirebilmektedirler. Ailelere bebeklerini kundak yapmamalarını, gelişimsel kalça çıkığı hastalığında erken dönemlerde uygulanan tedaviler ile iyi neticelerin alınması nedeniyle eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir.””diyerek sözlerini noktaladı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.