Anne ve bebek ölümlerinde ciddi düşüş yaşanıyor
Mardin’de sağlık alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, il dışına yapılan sevklerin azaldığını ve anne ile bebek ölümlerinde ciddi düşüş yaşandığını söyledi.
Mardin'de sağlık alanında yapılan yatırım ve çalışmaların ardından il dışına hasta sevkleri büyük ölçüde azaldı, ambulansların vakaya ulaşmasında önemli bir başarı yakalandı, anne ve bebek ölümlerinde ciddi düşüş yaşandı.
Halk Sağlığı Müdürüyken geçen yılın ekim ayında Mardin İl Sağlık Müdürü olarak atanan Uzm. Dr. Saffet Yavuz, ekibini kurduktan sonra birçok ilke imza attı.
Çalışmalarını İLKHA muhabirlerine anlatan Sağlık Müdürü Yavuz, özellikle sağlıkta gelişmişlik ölçütlerinin en önemlisinin anne ve bebek ölüm oranları olduğunu, bebek ve anne ölüm hızının binde 92’den binde 10’lara kadar düştüğünü açıkladı.
Halk Hizmetleri Sağlığı Başkanı Dr. Hidayet Bakaç ise Türkiye vatandaşına verilen hizmetlerin aynısının Suriyeli göçmenlere de verildiğini dile getirdi.
Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Murat Sinanoğlu da sağlık alanında Mardin'in eskiyle kıyaslanamayacak kadar ilerde olduğunu, Kızıltepe Devlet Hastanesinde asansör sorununu çözeceklerini aktardı.
Sağlık alanında hızlı dönüşüm başladı
Ambulanslarla vakaya ulaşma hızlarının son derece iyi olduğunu aktaran Yavuz, “Midyat'ta ilk kornea nakli yapıldı, Derik'te artık kapalı yöntemle kırık ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Merkezde baypas ameliyatı yapmak için cihazlarımızı alıyoruz. Mardinlilerin daha kaliteli sağlık hizmetti alabilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
Mardin Devlet Hastanesinde 400 yataklı ek binanın yapım ihalesinin bittiğini ve kısa bir süre çalışmalara başlayacağının müjdesini veren Yavuz, eski Kadın ve Çocuk Hastanesi’nin yıkılıp yerine 30 ünitelik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin yapılacağını söyledi.
İlçelerde sağlık alanın yeniliklerin yapılacağının bilgisini paylaşan Yavuz, şunları söyledi:
“Midyat Devlet Hastanesinin birazcık daha ilerisinde 20 ünitelik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Nusaybin Devlet Hastanemizin içerisinde 20 ünitelik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz, Derik’te yapılacak 100 yataklı devlet hastanemizin arsa problemini hallediyoruz. Yatırım alındı, 100 yataklı devlet hastanemizi inşallah bu sene temelini atmış olacağız. 13 tane birinci basamakta aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, sağlıklı hayat merkezi ve 112 istasyonlarımızı en geç temmuz ayının sonunda ihale sürecini başlatmış olacağız. Bir tane Avrupa Birliği ve hükümetimizin imzalamış olduğu protokol kapsamında toplum ruh sağlığı merkezi, 3 tane de biri Kızıltepe’de biri Artuklu merkezde biri Nusaybin’de göçmen sağlığı merkezimizin açılışını yaptık. Artuklu merkezde bir tane sağlıklı hayat merkezimizin açılışını gerçekleştirdik. Midyat’ta da yine bir göçmen sağlığı merkezimizi kira kontrat sözleşmesini gerçekleştirdik. Bina içindeki ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra 4’üncü göçmen sağlığı merkezimizi açacağız. Bu göçmen sağlığı merkezimizde Suriyeli meslektaşlarımız doktor arkadaşlarımız ve hemşire arkadaşlarımız tercümanla çalışıyor.”
“Şehir hastanesinin takipçisi olacağız”
“Mardin’de 100 bin kişiye düşen yatak ve uzman doktor sayısında Türkiye ortalamasının aşağısındayız.” diyen Yavuz, “Yapacağımız bu 400 yataklı hastaneyle bununda çok da istediğimiz rakamlara ulaşmıyoruz ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim öncesinde yaptığı son açıklama Mardin’de bir heyecan yarattı. Bizlerde tabi ki bakanlığımızın yetkilileriyle bunun takipçisi olacağız Mardin’de inşallah şehir hastanesi ya da başka bir yerde eğitim araştırma hastanesi yapmanın değerli siyasilerimizle sayın valimizle bu işin takipçisi olacağız.” dedi.
“Sevk oralarda düşüş var”
Sevklerdeki sayının ciddi oranda azaldığını kaydeden Yavuz, özellikle ilçelerdeki tıbbi cihaz eksiğini önemli ölçüde azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Yavuz, “Bu yıl Sağlık Bakanlığımızın desteğiyle önemli bir yol kat ediyoruz. Sevk komisyonlarımız var. Ciddi anlamda sevkler sorgulanıyor. Çünkü her bir Mardinlinin ne yazık ki Diyarbakır yolunun üzerinde kötü anıları var. Bu kötü anıları inşallah bakanlığımızın desteği ve ekibin çalışmasıyla çözeceğiz inşallah.” diye konuştu.
“Baypas ameliyatı Mardin’de de yapılabilecek”
Dünyadaki ölümlere bakıldığında kardiyovasküler hastalıklardaki ölümlerin çok fazla olduğunun görüldüğünü ve Mardin’de de bu oranın çok yüksek olduğunu kaydeden Yavuz, Mardin Devlet Hastanesindeki anjiyo ünitesinin son derece başarılı bir şekilde çalışmaya devam ettiğini ifade etti.
Yavuz, “Buradaki başarının artırılması için İstanbul Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki hocalarımızla görüşülerek arkadaşlarımızı eğitime gönderdik. Şu an baypas yapabilmek için gerekli cihazların alımı için ilandayız. İlan alımı gerçekleştirdikten sonra önce hocalarımız eşliğinde burada şu an da mevcut olan 6 kalp damar cerrahiyle inşallah baypası gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Anne ve bebek ölüm oranlarımız düştü”
Toplumun bir an önce sağlıklı beslenmeye ve fiziksel aktivitelere yönlenmesi gerektiğinin altın çizen Yavuz, insanların baypas veya anjiyo olmadan yaşamlarını sürdürmelerini arzuladıklarını söyledi.
Yavuz, “Kaba doğum hızının fazla olduğu, doğurganlığın çok olduğu, bebek ve genç nüfusun fazla olduğu bir il Mardin. Bebek ölüm hızları ve anne ölüm hızları temel sağlık göstergeleridir. Bunlar gittikçe düşüyor. Binde 92’lerden binde 10’lara düşen bir bebek ölümü var. Ama yeterli değil, halk sağlığı başkanlığımız bu anlamda aile hekimliği aile sağlığı elamanlarına özel eğitimler veriyor denetimleri devam ediyor. Aile hekimlerimiz bu anlamda her geçen gün daha nitelikli hizmet sunuyor.” dedi.
“Sağlık dönüşüm kendini hissettiriyor”
Mardin’in ülkelere komşu olan bir il olduğunu belirten Yavuz, yoğun göç almasına rağmen başarıları bir şekilde sağlık hizmetlerinin verildiğini aktardı.
Yavuz, “İlimiz hem iç hem dıştan göç aldı, bu anlamda Mardin’in sağlık yükünü daha da artırdı. Başta söylediğim sağlık yatırımlarının bu ilde gerçekleştirilmesi son derece önemli, daha nitelikli daha güzel hizmetleri inşallah Mardin’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza sunacağız. Acil sağlık hizmetlerinde 2002 ile 2017 kıyasladığınızda kıyaslanamayacak derecededir. Ambulans sayıları 2’den 47’lere ulaşmış. Acil servis istasyonlarımız da herhangi bir sıkıntımız yok. Vakaya ulaşmakta herhangi bir problem yaşamıyoruz. Bu anlamda gerçekten sağlık dönüşüm Mardin’de kendini hissettiriyor. Ama inşallah önümüzdeki süreçte yeni sistemle birlikte bizimde umudumuz çok fazla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Suriyeli göçmenlere kaliteli hizmetler sunuyoruz”
Halk Hizmetleri Sağlığı Başkanı Dr. Hidayet Bakaç ise Türkiye vatandaşına verilen hizmetlerin aynısının Suriyeli mültecilere de verildiğini dile getirdi.
Bakaç, “Göçmen Sağlığı Merkezlerinde kendi vatandaşlarımıza sunduğumuz tüm hizmetlerin aynısını Suriyelilere de aynı kalitede sunuyoruz. Burada göçmenlere aşılamalar, gebe izlenimleri, bebek izlenimleri, kanser taramaları bunun gibi tüm işlemler Göçmen Sağlığı Merkezinde yapılmaktadır. Şu an da en çok göçmenlerin olduğu ilçelerimiz olan Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat’ta Göçmen Sağlığı Merkezlerimizi açtık. Günlük ortalama hasta sayısı Artuklu ve Kızıltepe’de 100-150 arasındadır. Nusaybin ve Midyat ise daha tam olarak faaliyete başlamadı. İşlemlerini bitirdik oradaki atamaları beklemekteyiz.” diye konuştu.
“24 saate fizik tedavi hizmeti”
Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Murat Sinanoğlu da sağlık alanında Mardin'in eskiyle kıyaslanamayacak kadar ilerde olduğunu söyledi. Sinanoğlu, “Daha önce çocuk yandal uzmanları yoktu. Şu an çocuk gastroenteroloğumuz var. Poliklinik sayılarını artırdık. Artuklu semt polikliniğini açacağız. Fizik Tedavi hizmetimizi 24 saate çıkardık. Ömerli Devlet Hastanesi daha önce yataklı bir tedavi kurumu değildi artık 15 yataklı bir tedavi kurumu haline geldi. Derik’e diyaliz ünitesini kurduk. İnşallah insanımızın hak ettiği sağlık hizmetleri vermeye çalışacağız.”
“Kızıltepe’deki asansör sorunu çözüyoruz”
Kızıltepe Devlet Hastanesinde asansör sorununu çözeceklerini aktaran Sinanoğlu, şunları söyledi:
“TOKİ’nin 2011 yılında yapmış olduğu Kızıltepe Devlet Hastanesinin asansör sorunu birkaç yıldır vardı. Biz teknik imkânlar çerçevesinde düzeltme yollarına gittik ama en son bunların hiçbir faydasını göremeyeceğimizi anladık ve bakanlığımızdan bunun yeniden değişmesi için talepte bulunduk. Sağ olsun bakanlığımızda bizi kırmadı ihalesi tamamlandı şu an yapım çalışması başladı, inşallah 2 hafta içerisinde Kızıltepe Devlet Hastanesinde asansör sorunu bitmiş olacak. Asansör bozuk olduğundan dolayı 2 tane asansörü acil bir şekilde yaptık. Özellikle ameliyathane ve yoğun bakımlara gidecek. Hastalarımızın kesinlikle o acil asansörleri kullanacak şekliyle hasta taşıma personellerimizi uyardık. Şu ana kadar çok fazla sıkıntı yaşamadık. Ama maalesef Mardin Devlet Hastanesi ayda 100 bin, Kızıltepe Devlet Hastanesi ayda 90 bin hasta kabul ediyor. Bazen sıkıntılar yaşanabiliyor, hasta sayısı az değil yılda bir milyonlara tekabül ediyor. Gözümüzden kaçan şerler var ama bunu en az asgariye indireceğiz.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.