Antep fıstığı altın çağını yaşıyor
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2015 yılında tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşan Antep fıstığının, sektörde reform sayılacak projelerin de hizmete girmesiyle altın yılını yaşadığını söyledi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 200 bin kişinin geçim kaynağı olan Antep fıstığında üretimin artırılması ve işleme teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik 2015 yılı içerisinde çok ciddi atılımların gerçekleştirildiğini vurgulayan Tiryakioğlu, Eskiden sadece iç pazarla sınırlı kalan fıstığın artık dünya pazarlarında daha etkin rol aldığına dikkat çekti.
Hükümet başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin destekleriyle Antep fıstığında artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığını vurgulayan Tiryakioğlu, “Antepfıstığında gerileme sürecinin bittiğini ve sektörde yükselme sürecinin başladığını belirtti.
Geçen yıl tahmini 144 bin tonla rekolte ile zirve yapan Antep fıstığının bu gelişimini ileriki sezonlarda da katlayarak devam ettirmesini beklediklerini ifade eden Tiryakioğlu,“Son yıllarda verimli topraklara ekilen aşılı Antep fıstığı fidanlarının meyve vermeye başlamasıyla 5-6 yıl içerisinde fıstıkta 300-400 bin ton rekolteyi ulaşmayı öngörmekteyiz.”dedi.
Gıda Tarım Örgütü’nün 2012 verilerine göre dünya Antep fıstığı üretimin 472 bin tonu İran, 235 bin tonu ise ABD’de üretilmekte olduğunu belirten Tiryakioğlu, “Bölgemizde yeni antepfıstığı fidanlarının tam olarak ürün vermeye başlamasıyla birlikte ABD’ye devrettiğimiz ikincilik koltuğumuzu birkaç yıl içerisinde tekrar alacağımızı tahmin ediyorum. Bizim asıl hedefimiz aroması ve tadıyla dünyanın en kaliteli Antep fıstığının yetiştirildiği ülkemizi sıralamada dünya liderliğine taşımak.” ifadelerini kullandı.
“Yeşil altın olarak kabul edilen ata yadigârımız”
2015 yılı içerisinde Gaziantep Ticaret Borsası’nın girişimleriyle Antep fıstığına yönelik çeşitli projelerin uygulama safhasına geldiği açıklayan Tiryakioğlu, şunları söyledi: “Yeşil altın olarak kabul edilen ata yadigârımız Antep fıstığının daha yaygın şekilde üretilmesi ve verimliliğinin artırılması noktasında borsa olarak birçok önemli projeyi ilgili bakanlıklarımızın destekleriyle uygulamaya koyduk. Piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, ürünün kayıt altına alınabilmesi, korunması ve ürün senetleri yöntemiyle satışının yaygınlaştırılması amacıyla Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk projesinin tüm fizibilite ve yer tespiti çalışmalarını tamamladık.” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz ay Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı toplantıda bu dev projenin protokolünü İKA ile müştereken imza altına aldıklarını aktaran Tiryakioğlu, toplam 13 milyon 900 bin TL’ye mal olacak projenin yüzde 75’i İKA tarafından yüzde 25’i de borsaları tarafından karşılanacağını kaydetti.
Sektörü uluslararası arenaya taşıyacak olan lisanslı depoculuğu en kısa süre de hizmete sunmayı hedeflediklerini belirten Tiryakioğlu, “Bunun yanı sıra yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olacak olan diğer önemli bir yatırım Antep Fıstığı Mükemmeliyet Merkezi için de gerekli protokolleri imzaladık. Çiftçi eğitimlerinden ürünün kalitesine, ihracatın arttırılmasına kadar birçok argümanı içerisinde barındıracak olan bu merkez, ülkemizde bir ilk olma özelliğini taşımakta.” bilgisini verdi.
Tiryakioğlu, “UR-GE projesine Antep fıstığı işletmecilerimizin dâhil olmasını sağladık. Kümelenme çalışmalarının başarıyla tamamlandığı projede, işletmecilerimiz devlet desteğiyle dünya pazarlarında artık daha aktif rol alabilecekler. Borsamızın girişimleriyle ülkemizde ilk defa Antep fıstığına yönelik rekolte tespit komisyonu kuruldu. Antepfıstığı rekoltesinin gerçeğe yakın olarak tespit edilebilmesi, piyasada spekülatif dalgalanmalara meydan vermeksizin fiyatın gerçek arz/talep dengesine göre oluşmasına katkı sunmak amacıyla kurulan komisyon, ilk tahmini rekolte rakamlarını da geçtiğimiz üretim sezonunda açıkladı.” diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.