Antepfıstığı ilk hasadı asırlık ağaçlardan toplandı
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 200 bin kişinin geçim kaynağı olan Antepfıstığının bu yılki ilk hasadı 800 ve bin yaşları arasındaki asırlık ağaçlardan toplanan fıstıklar ile başlatıldı.
Geçtiğimiz yıl hasat sezonunda 144 bin tonluk fıstık üretimiyle tarihinin en yüksek rekolte seviyesine ulaşan Antepfıstığında ilk hasat Gaziantep’in Yavuzeli ilçesindeki Tokaçlı (Göbek) mezrasında bulunan 800 ve bin yaşları arasındaki asırlık ağaçlardan toplanan fıstıklar ile başladı.
Yavuzeli ilçesi Tokaçlı (Göbek) mezrasındaki yaklaşık 800 ve bin yaşları arasındaki ağaçlardan fıstıkları toplanan ilk hasat ile hasat dönemi başlarken, hasat mevsiminin çiftçilere hayırlı ve bereketli olması temenni edildi.
Antepfıstığı üretiminin önemli bir bölümünün yapıldığı Gaziantep’te, fıstık üreticileri, kızarmış ve olgunlaşmış olan fıstıklarını toplamaya başladı. İlk hasadın yapıldığı Tokaçlı (Göbek) mezrasındaki hasat törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ile Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu ve çiftçiler katıldı.
Burada bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, fıstığın anavatanının Gaziantep olduğunun ispatının Yavuzeli ilçesi Tokaçlı (Göbek) mezrasındaki yaklaşık 800 ve bin yaşları arasındaki ağaçlar olduğunu söyledi.
“Gaziantep fıstığın anavatanınıdır”
İlk hasadın tüm çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını dileyen Şahin, fıstığın anavatanının Gaziantep'in olduğunu söyleyerek, “Amerika'da şu kadar rekolte var, 'siz bunu neye göre söylüyorsunuz' diyorlar işte ispatı. Amerika'da böyle bir ağaç yok. Ana vatan biziz, geçmiş biziz, bugün de biziz, gelecek de biziz.” dedi.
Gaziantep mutfağının lezzeti fıstığa dayalı sanayiye bakıldığında büyük bir hacim olduğunu aktaran Şahin, gıda alanında bu toprakların verimliliğini kullanıp, Antepfıstığını her yönden güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde "Fıstık Eylem Planı" oluşturduklarını anlatan Şahin, fıstığın rekoltesini yükseltmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Fıstık dediğimiz şey çiftçimizin ekmeği, aşı. O yüzden bizim açımızdan çok çok önemli. Mutfağımızın lezzeti. UNESCO gastronomi şehrinde dünyanın 8'inci mutfağı oldu. Fark yaratarak oluyorsun. Fıstıksız bir Gaziantep mutfağı yavan kalır, eksik kalır ve lezzetsiz kalır. İşte o yüzden biz bu ağaçları korumak kollamak sayısını çoğaltmak ve rekoltesini artırmak ve bu toprağı daha da verimli kullanmak bizim boynumuzun borcudur.”
“Fıstık festivali Eylül ayında”
Fıstık Festivali'nin düzenleneceğini ve hazırlıkların yapıldığını dile getiren Şahin, festivalin Eylül ayı sonunda gerçekleştirileceğini bildirdi.
Fıstığın veriminin artırılması ve tanıtımlarının devam edeceğine işaret eden Şahin, “Hem teknolojik altyapısı ve hem tanıtımı için bu işin en önemli kısmı da pazarlamasıdır. Fıstık Parkımızda çok güzel bir kabuk var. İçerisine fıstığa ait ne varsa koyacağız. Bu anlamda çıkardığımız tüm kitaplardan yaptığımız bütün çalışmalardan oluşan bir müzede yapıyoruz içerisine. Dolayısıyla bu şehrin fıstık hafızası, fıstığa dair yüzyılların elimizdeki bütün birikimi kullanacağımız çalışmaları hep birlikte yapacağız.”ifadelerini kullandı.
15 Temmuz gecesi FETÖ’nün darbe girişiminin ardından yaşanan olaylarından dolayı üzerlerine çok büyük sorumluluk yüklendiğini vurgulayan Şahin, safların çok iyi sıklaştırılıp, herkesin işini iyi yapması gerektiğine dikkati çekti.
“Bu yıl rekolte 174 bin ton”
Tüm Antepfıstığı üreticilerine bereketli ve bol kazançlı bir sezon geçirmeleri temennisinde bulunan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise, bu yıl rekoltenin 174 bin ton olduğunu söyledi.
Antepfıstığının bölgede yaşayan on binlerce kişinin en önemli geçim kaynaklarının başında geldiğini de kaydeden Tiryakioğlu, “Antep fıstığının dünyanın en eski ağaçlarının olduğu bir bölge olduğu bu şekilde tespit edilmiştir. ABD, İran ve Suriye gibi ülkelerde en eski ağacın 70-80 yıllık hatta ABD’de 20 yıllık olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla fıstığın doğum yerinin ve anavatanının Gaziantep olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Hasat başlangıcını bu gün burada inşallah start vereceğiz. Çiftçilerimize de bereketli ve bol kazançlar diliyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hasat başlangıcını burada devam ettireceğiz. Antep fıstığında tüm zamanların en yüksek rekoltesi ile karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıllar bu hasat dönemi rekolte artarak devam edecektir.”şeklinde konuştu.
Asırlık ağaçların gövde kalınlığı 5 metre 30 santim
Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan da, 800 ve bin yıl olan ağaçların gövde kalınlığının 5 metre 30 santim olduğunu bilgisini vererek, bu yıl tüm zamanların en yüksek rekoltesini elde edildiğini belirtti.
Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu da ilçede yaşayan vatandaşların genelinin tarım ve hayvancılıkla geçindiğini belirtirken, Gaziantep Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise belediyenin çiftçilere yönelik yaptığı yardımları anlattı.
Konuşmaların ardından Şahin ve beraberindekiler, yaşları yaklaşık 800 ve bin yaş aralığındaki asırlık ağaçlardan fıstık topladı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.