Arınç: Un çuvalını çoğu zaman yere düşürdük
Siyaset yapmayı un çuvalını patlatmadan taşımaya benzeten Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, çuvalları yere düşürüp patlatmanın siyaset dışı bir şey olduğunu belirtti.
BURSA – Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, siyaset yapmanın un çuvalını özenle taşımaya benzeterek, “Un çuvallarını yere düşürüp patlatmak siyaset dışı bir şey. Çoğu zaman yere düşürdük ve patlattık. Bazen yüzümüz bembeyaz bazen de kıp kırmızı oldu” özeleştirisinde bulundu.
Seçim çalışmaları kapsamında Bursa’ya gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, ‘Şehrengiz’ adlı derginin ödül törenine katıldı. Ördekli Kültür Merkezinde düzenlenen programda konuşan Arınç, siyasi hayatına şafak saydığını ifade etti.
Siyasete dair Mısır’da bir hikaye anlatan Arınç, “ Mısırda İskenderiyeli bir alim varmış çok çalışmış yorulmuş bir hava değişimine ihtiyaç duymuş İskenderiye limanına yolculuk yapmış. Un taşıyan hamalları görmüş. Hamalbaşı hamallara ‘Hadi aslanlar, hadi hamallarım çuvalınızı siyasetle taşıyın’ diye sesleniyormuş. Nedenini sormuş, Unları taşıyan hamallar, hamalbaşının kendilerine ‘unu yere düşürüp patlatmayın’ dediğini söylemiş. Un çuvalını özenle taşımanın siyaset olduğunu ifade etmiş. Yere düşürüp patlattınız mı siyaset dışı bir şey. Hayatımız böyle geçti. Un çuvallarını çoğu zaman yere düşürdük ve patlattık. Bazen yüzümüz bembeyaz oldu bazen kıp kırmızı oldu. Ama düşürmeden götürmek lazım.” dedi.
“Kitap yazmakla siyasetçi olunmaz, sahaya inmek lazım”
Siyasetin Arapça ‘seyis’ kökünden geldiğini anımsatan Arınç, siyasetin insanları huzurlu, mutlu, iyi, doğru ve güzel bir zamanda yetiştirmek olduğunu kaydetti. Arınç Konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Siyaset, uzun soluklu bir iş. Başarabilirseniz, sabrederseniz, azmederseniz, bu işte heyecanınızı kaybetmezseniz, özellikle halkla ilişkiler noktasında iyi bir performans gösterirseniz keyifle yapılan bir şey. Tabii siyasetin politikayla benzerliği var. Politika, kelime anlamı olarak ne anlama geliyor biliyoruz ama siyaset denince bunun kökü Arapçadır. Seyis dediğimiz, yani atların bakıcılarından kinaye, 'iyi yöneten' demektir. Toplumu dünya ve ahiretiyle veya insanları huzurlu, mutlu, iyi, doğru ve güzel bir zamanda yetiştirmek demektir. Siyasetin bu anlamı, beni daha çok ilgilendirdi. Yani politika anlamı, dünyaca meşhur, bilinen bir anlamıdır. Siyaseti de siyaset olarak yapmak gerektiğini düşünüyorum. Çok kitaplar yazılmış, çok şeyler söylenmiş olabilir. Aslında fiilen yapılan bir şeydir, yaşanan bir şeydir siyaset. Öyle akademik öyküler içerisinde kitap yazmakla, rapor hazırlamakla doğrusu iyi bir siyasetçi olarak yetişmek mümkün değil. Sahaya inmek, halkın arasına girmek lazım. Şüphesiz donanımlı olmak lazım. İfadelerine yer verdi.” (Veysi Siyah - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.