Aşırı güneş göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor

Aşırı güneş göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor

Güneş ışınlarının aşırı miktarda ve uygun olmayan koşullarda olmasının insan sağlığını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, gözlerde oluşabilecek sorunlar konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlardan olan güneş ışınlarının aşırı miktarda olmasının insan sağlığını hatta yaşamı tehdit ettiğini belirten uzmanlar, böyle bir duruma maruz kalan kişilerin özellikle gözlerinde sorunların ortaya çıkabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Aşırı ultraviyole ışınının korneada hasara, katarakta, sarı nokta hastalığı gibi göz hastalıklarına sebep olabildiğini söyleyen Liv Hospital Ulus Göz Hastalıları Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Altan, direkt gelen güneş ışınlarından korunmanın en iyi yolunun siperli şapka kullanmak olduğunu söyledi.

Doç. Altan, “Fakat ışınların yoğun, yansıyan ışın miktarının fazla olduğu sahillerde ve karlı ortamlarda mutlaka gözü saran, yüzde 100 ultraviyole blokajı yaptığına dair sertifikası bulunan güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Ayrıca güneş ışınlarının dik olarak geldiği 10.00 ve 16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmamak, istenmeyen etkileri en aza indirecektir” dedi.

Güneş ışınları yüzünden güneş lekeleri, cilt kırışıklıkları gibi iyi huylu değişiklikler olabileceği gibi kanser öncüsü veya kanseröz yapıların da görülebileceğini belirten Doç. Altan, ortaya çıkabilecek bu kötü huylu yapıların yeni ortaya çıkan veya büyüyen, kanayan, renk değişikliği olan, kirpiklerde dökülme yapan kitle şeklinde bulgu verebileceği uyarısında bulundu.

Aşırı güneş geçici görme kaybı yapabilir 

Aşırı ultraviyole ışınlarının gözün dış saydam tabakası olan korneada hasara neden olduğunu belirten Doç. Altan, bu durumda da geçici görme kaybı, gözde yanma, batma ve şiddetli ağrının olacağını söyledi.

Altan, “bu durum daha çok kaynak yapanlarda, kayakçılarda ve yapay bronzlaşma uygulanan kişilerde görülür. Kapama ve damla tedavisi ile genellikle 1 gün içinde iyileşir.” dedi. 

Morötesi ışınlar katarakta neden olabilir 

Doğal göz merceğinin saydamlığını yitirmesi olan katarakt oluşumunda morötesi ışınların rol oynadığını belirten Doç. Altan, Kataraktın tedavi edilebilir görme kaybının en önemli nedeni olduğunu ve ultraviyoleden korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Çocuklarda güneş ışınlarının etkisinden korunmalıdır 

60 yaşın üzerindeki kişilerde görme kaybının en önemli nedenlerinden birinin de maküla dejeneresansının(sarı nokta hastalığı) olduğunu belirten Doç. Altan, Ultraviyole ışınların bu durumu tetikleyen faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Doç. Altan, “Her ne kadar kornea ve lens sarı noktaya ultraviyole enerjisinin ulaşmasını önemli ölçüde engellese de devamlı maruziyet uzun süre içinde toksik etki oluşturabilir. Sonuç olarak zararları birçok çalışmayla gösterilmiş olan morötesi ışıktan korunmak tüm vücut sağlığı için olduğu kadar göz sağlığı için de önemlidir. Yalnızca erişkinlerin değil çocukların da korunmasına özen gösterilmelidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.