Aşırı kilolu çocuk sağlıklı değil
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları aşırı kilolu çocukların sağlıklı olmadığını belirterek ailelerin bu tür durumlarda daha dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlarının aşırı kilolu (obez) çocukların gelişimlerinin sağlıklı olmadığına yönelik yaptıkları açıklamaları değerlendiren Uz. Dr. Hakan Onur, aşırı kilolu çocukların sağlık problemleri yaşadığını söyledi.
Son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak toplumdaki obezite sorununun önemli bir artış gösterdiğine dikkat çeken Onur, ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla birlikte özellikle çalışan anne nüfusunun artmasının da çocuklardaki yemek yeme alışkanlıklarının bozulmasına ve obezite riskinin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
“Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalı”
Obezitenin gelişiminde önemli rol oynayan etmenlerden en önemlisinin dengesiz beslenme olduğunu söyleyen Dr. Onur, yüksek kalorili ve fast food türü gıdaların çok sık tüketilmesinin obezite için önemli bir etken olduğuna vurgu yaptı.
Dr. Onur, “Hızlı yemek yeme, öğünler arasında uzun ya da kısa süreler olması, gece yatmadan önce yemek yeme gibi alışkanlıklar, dengesiz beslenmeye neden olmaktadır. Obez, çocukların beslenme öykülerinde; çok miktarda şekerli, yağlı ve hazır gıda tüketimi vardır. Obezitenin önlenmesinde birinci kural, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilmek için, yemek yeme şeklinin ve içeriğinin değiştirilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
“Hazır besinlerden uzak durulmalı”
Abur cubur yiyeceklerin tüketilmesinin sınırlandırılması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Onur, hamburger, pizza, tost gibi hazır yiyeceklerin de çocukların beslenme programından çıkarılması tavsiyesinde bulundu.
Dr. Onur, “Bunların yerine taze meyve, sebze ve kuru baklagiller gibi posalı besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanları tarafından belirlenen bir program uygulanmalıdır.” önerilerinde bulundu.
“Çocuklar spora yönlendirilmeli”
Çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği sürelerin uzun olduğu uyarısında da bulunan Dr. Onur, bu sürelerin günlük maksimumu 2 saat ile sınırlandırılmasının çocuklar için daha iyi olacağını söyledi.
Dr. Onur, “Çocukların fiziksel aktivitelerinin artırılması da önemlidir. Daha çok hareket etmelerini sağlamak için; yürüyüşe teşvik edilmeli, çocuğun kendi kendine giyinmesi, çantasını hazırlaması, odasını düzenlemesi gibi bireysel işlerini yapmaları sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Dr. Onur sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocukluk çağında, besinlerden elde edilen enerjinin alımı ve bu enerjinin fiziksel aktivite ile harcanması arasında önemli bir dengesizlik bulunduğundan obezite ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda obezitenin önlenmesi ve tedavisi; dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yemek alışkanlıklarının kazanılması ve fiziksel aktivitelerin desteklenmesi ile sağlanabilir. Çocukluk çağında tedavi edilmeyen obezite; kalp, karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabet gibi endokrin hastalıklarının artmasına neden olarak, yaşamı tehdit edebilir.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.