Aşırı sıcaklarda alınması gereken tedbirler
Aşırı sıcakların yaşandığı Batman'da uzmanlar, alınması gereken tedbirleri anlattı. Uzmanlar, dışarı çıkarken uygun saatte çıkmak, güneşin tepede olduğu saatlerde dışarıda bulunmamak gerektiğine dikkat çekti.
BATMAN - Yaz aylarının gelmesiyle hava sıcaklıklarının 40 derecenin üstüne çıktığı Batman’da uzmanlar, vatandaşların aşırı sıcaklarda alması gereken tedbirler ile ilgili uyarılarda bulundu.
“Sıcaktan korunmanın yollarını arayalım”
Aşırı sıcaklarda alınması gereken tedbirlerle ilgili İlke Haber Ajansı’na bilgi veren Bölge Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Ramazan Dayanan, “Türkiye’nin her tarafı olduğu gibi malum Batman’da sıcak bir memlekettir. Batman’da önümüzdeki günlerde sıcaklar daha da artış gösterecek. Sıcaktan korunmanın yollarını aramak lazım. Dışarı çıkarken uygun saatte çıkmak, güneşin tepede olduğu saatlerde dışarıda bulunmamak gerekir. Dışarı çıkmak zorundaysak daha ince elbiseler giyinmek lazım. Örneğin, şapka ve şemsiye gibi koruyucu faktörler kullanmak lazım. Bunlar nispeten birazda olsa korunmamıza vesile olacaktır.” dedi.
“Kendini riske atacak hastalar oruç tutmamalıdır”
Ramazan ayında bazı hastaların doktorların izni olmadan oruç tutmamaları gerektiğini söyleyen Dayanan, “Ramazan ayında oruç tutan kronik hastalarımız, kanser hastalarımız, kemoterapi alanlar, şeker hastalarımız, hipertansiyonu olan, ilaç kullananlar, kalp hastalarımız kesinlikle sıvı tüketimini engellememelidirler. Yani diyabet hastalarına, kanser hastalarına ve kronik hastalığı olan kalp hastalarına kesinlikle tıbbi olarak oruç tutmayı önermiyoruz. Çünkü bu hastaların hastalığa bağlı olarak damar yapıları bozulacağı için böbrek fonksiyonu açısından risk altındadır. Bir de böbreği dışarıdan susuz bıraktığımız zaman risk faktörünü kendi elimizle artırmış olacağız. İlacı uygun zamanda almadığı zaman hastalığın ortaya çıkmasında, tansiyonun yükselmesinde, buna bağlı gelebilecek felçler olabilir, gözle ilgili körlükler olabilir, bunlara zemin hazırlamış oluruz. O yüzden bol sıvı tüketecek şekilde bu hastalarımızın özellikle oruç tutmamaları gerekiyor.” diye konuştu.
“Sıcak saatlerde spor yapmayın”
Spor yapacak insanlara tavsiyelerde bulunan Dayanan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Spor yapacak insanlar, sıcak saatlerde mümkün mertebe spor yapmasınlar. Eğer spor yapacaklarsa gündüz erken saatlerde ve akşamın serin saatlerinde spor yapsınlar. Her bir saatlik spor için ortalama 3-4 bardak su tüketsinler. Yaz meyvelerini bol bol tüketsinler. Kronik hastalığı olmayanlar aryam gibi tuzlu içecekler tüketsinler.”
Aşırı sıcaklarda sıcak çarpmasını engellemek için iki önemli faktörün olduğunu vurgulayan Dayanan, birincisinin güneşten korunmak ve ikincisinin ise bol sıvı tüketmek olduğunun altını çizdi.
“Yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir”
Sıcaklarda yenilmesi gerekenleri de anlatan Dayanan, “Sıcaklarda özellikle yiyecek olarak yağlı yemeklerden uzak durmak gerekiyor. Daha az yağlı yiyecekler yemeliyiz. Mümkünse zeytinyağı kullanmak, katı yağlardan, hayvansal yağlardan uzak durmak, kızartmalardan, bol baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bu sıcak havalarda bu yiyecekler çok önem arz ediyor. Daha hafif sebze yemeklerine ağırlık vermek zorundayız. Bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.” diye konuştu.
“En az günde 3-4 litre sıvı tüketilmelidir”
Dayanan, son olarak şunları kaydetti: “Kapalı alanların iyi havalandırılması gerekiyor. Güneş gören pencereler güneşliklerle gölgelendirilmelidir. En az günde 3-4 litre sıvı tüketilmelidir. Yoğun tempoda çalışan kişilerin bu sıvı tüketimini daha da artırması gerekir. Vücudun tuz dengesini korumak için az tuzlu ayran tüketilebilir.” (M.Fatih Akgül - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.