Aşırı şişman hastaların umudu: Tüp mide ameliyatı
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez tüp mide ameliyatı gerçekleştirildi.
DİYARBAKIR - Zayıflama amacıyla yapılan ve midenin bombe kısımlarının tamamen çıkartılıp atılarak bir tüp haline getirilmesi işlemi olan tüp mide ameliyatı, 22 yaşındaki bir hastaya uygulandı.
Hastanede ilk defa yapılan operasyonla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur, tüp mide ameliyatı hakkında bilgi verdi.
Tüp mide ameliyatı nedir?
Ameliyatın süper obez yani aşırı şişman hastalarda ilk basamak tedavi olarak kullanıldığını belirten Yağmur, “Sleeve gastrektomi (tüp mide) obezite cerrahisinde yaygın olarak uygulanan gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlardandır. Kısıtlayıcı etki, mide hacmi küçültüldüğü için daha erken doyularak gerçekleşir. Aynı zamanda hormonal etki görülür; midenin fundus adı verilen dış kısmından açlık hormonu salgılanır. İştah hormonlarının büyük bir kısmı midede üretildiği için iştahta azalma ve öğün aralarında açlık hissinde gerileme görülür. Midenin fundus bölümünün çıkartılmasıyla oluşan tokluk hissi de iştah azalmasına yol açarak kilo kaybına katkıda bulunur. Bu hormon obezitenin önemli nedenlerinden birisidir. Açlık hormonunun sleeve gastrektomi ile düzeyinin azalması kilo kaybının mide bandından daha güçlü ve kalıcı olmasına neden olmaktadır.” dedi.
Cerrahiye bağlı ölüm riski düşük
Tüp mide ameliyatı olan hastalarda besinlerin emilim probleminin olmayacağını dolayısıyla hastaya rutin vitamin ile mineral takviyesi gerekmediğini kaydeden Yağmur, söz konusu ameliyatın cerrahiye bağlı ölüm riskinin çok düşük olduğunu aktardı.
“Tüp mide ameliyatı ile mide hacmi küçülür”
Tüp mide ameliyatının vücut kitle indeksi çok yüksek olan hastalarda tercih dildiğini vurgulayan Yağmur, “Tüp mide ameliyatı ile mide hacmi küçülür. Ama mide fonksiyonlarını normal olarak yapmaya devam eder. Her şey yenebilir ancak küçük fonksiyonlarda tüketilebilinir. Mideden açlık hormonu salgılanan bölge çıkartılır. Tüp mide ameliyatı, süper obez (aşırı şişman) hastalarda ilk basamak tedavi seçeneğidir. Süper obezite sınırının altındaki daha düşük vücut kitle indeksli hastalarda ana tedavi seçeneği olarak en çok tercih edilmeye başlanan ameliyattır.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.