"Aspartam sistein ve jelatin içeren gıdalar tüketilmemeli"
Helal gıda ve kimyasal maddeler içeren içecek ve yiyecekler hakkında bir değerlendirmede bulunan GİMDES Baş deneticisi İbrahim Halil Yüzgül, "aspartam sistein ve jelatin" içeren gıdaların tüketilmemesi gerektiği hususunda uyarılarda bulundu.
Helal gıda ve kimyasal maddeler içeren içecek ve yiyecekler hakkında değerlendirmede bulunan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Baş deneticisi İbrahim Halil Yüzgül, "aspartam, sistein ve jelatin" gibi katkı maddelerinin sağlığa zararlı olduğunu belirterek, hiç kimsenin bu maddeleri kullanmaması gerektiğini ifade etti.
"Ey insanlar size rızık olarak verdiğimiz şeylerin helal ve tayyib olanlarından yiyin, fakat şeytanin adımlarına uymayın. Çünkü o size belli bir düşmandır." Bakara Suresi 168'inci ayetini hatırlatarak sözüne başlayan Yüzgül, helal gıda ve katkı maddeleri hakkında İLKHA’ya değerlendirmede bulundu.
"Aspartam maddesi bir kilo şekerden 180 kat daha tatlıdır"
Aspartam maddesinin bir kilo şekerden 180 kat daha tatlı ve sağlığa çok zararlı olduğunu söyleyen Yüzgül, "Bir gıda maddesi düşününün, içinde aspartam veya jelatin ya da sistein maddeleri var. Bu sistein maddesi ilaçlarımızda var, yufkalık unlarımızda mevcut. bunlar hijyenik değildir, bu caiz değildir, çünkü bu zararlıdır. Aspartam maddesi ise bir kilo şekerden 180 kat daha tatlıdır. Tatlandırıcı ve kimyasal bir madde olan aspartam, sağlığa çok zararlıdır. Petrolden elde ediliyor. Böyle bir madde eğer bizim gıdalarımızda varsa, biz buna caiz demiyoruz ve tüketilmesi de uygun değildir." dedi.
Jelatin maddesi hakkında bilgilendirmede bulunan Yüzgül, jelatinin belirsiz bir madde olduğunu söyleyerek, bu maddenin domuzdan yapılmış ihtimalinin olduğunu belirtti.
Yüzgül, "Jelatin ise biz çoğu zaman evde kelle-paça yemeğini yapmışızdır. O yemek soğuduktan sonra böyle jenetik bir madde oluşur. Bunun bazı kimyasal aşamalardan geçtikten sonra, bu jelatin maddesi birçok gıda da kullanırlar. Bunun en büyük sıkıntısı bu maddenin domuzdan yapılmış ihtimalinin olması. Çünkü domuz ise hem ucuz hem de yılda 3-4 defa yavrulama yapar, her seferinde ise 8-9 yavru getirir. Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye getirildiği için bu maddenin ne olduğu belli değil. Velev ki bu sığırdan olsa bile sığırın, helal kesim olup olmadığı soruları var." ifadelerini kullandı.
"Sistein maddesi özellikle çocuk şuruplarında ve balgam sökücülerde kullanılır"
Sistein maddesinin ise insan kılı, keçi kılı ve domuz kılından elde edildiğini söyleyen Yüzgül, "Sistein maddesi insan kılı, keçi kılı ve domuz kılından elde ediliyor. Ve jelatin maddesi ise Çin’de bir sektördür. Çin'deki kuaförlerden bütün saçlar toplanır ve bu saçlardan sistein adında bir madde elde edilir. Bu madde özellikle çocuk şuruplarında, balgam sökücü olarak büyüklerin de kullandığı ilaçlarda kullanılır. Bunu dışında yufkalık unlarda hamurların yırtılmaması için kullanılır. Aspartam veya bunun gibi maddeler tatlandırıcıdır ve birçok tatlı şeylerde kullanılır. Bu bizin için çok zararlıdır. Özellikle çocuklarımız için hiperaktiflik gibi birçok zarara sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı bu tip zararlı şeylerin kullanılmaması lazım." ifadelerini kullandı.
"Karmin böceği en çok kolada kullanılır"
Kolalara renklendirici olarak katılan maddenin karmin adlı bir böcek olduğunu ifade eden Yüzgül, "Karmin böceği, dinimizde haram olan bir maddedir. Kandan elde ediliyor. Özellikle Güney Amerika ülkelerinde bu da bir sektördür. Bu böceği kuruturlar ve bu şekilde kırımız renk veren her şeye bu böceği katarlar. Bu böceğin diğer ismi ise kola böceğidir. Karmin böceği en çok kolada kullanılır. Kolalarda kullanılan, onun dışında gazlı içeceklerde kullanılan ve enerji içeceklerinde kullanılan maddelerden birkaç tanesini size söylemek istiyorum. Fosforik asit, bu kemik erimesi yapar. Kafein maddesi var, Karbondioksit var. Boya maddesi olan karamel var. Bir de az önce söylediğimiz gibi karmin böceği var. Bu saydığımız maddelerin hepsinden kaçınılması lazım. Bir Müslümanın sofrasında kola bulundurması kadar, kötü bir şey yoktur. Çünkü çoğunun içinde alkol vardır. Belli bir miktarda alkol vardır." dedi.
"Eğer içinde aspartam olan kolalar veya gazlı maddeler sıcak olarak içilirse öldürebilir"
Kola veya gazlı içeceklerin içinde aspartam maddesinin de bulunduğunu sözlerine ekleyen Yüzgül, "Kola ve gazlı içeceklerin içinde aspartam maddesi var. Çocuk şuruplarında kullanılan aspartam, çok zararlı bir maddedir. Dikkat ederseniz, kolanın üzerinde ya da diğer gazozların üzerinde ‘soğuk içiniz’ diye bir ifade vardır. Bunun gerekçesi nedir? Ne zararı var ki? Sıcak içilse ne olur? Burada çok dikkat edilmesi gereken var. Eğer içinde aspartam olan kolalar veya gazlı maddeler sıcak olarak içilirse öldürebilir." şeklinde konuştu. (Hüseyin Sayhar-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.