Atanamayan öğretmenler hükümetten kontenjan artırımı bekliyor
Batman'da, 2017'de felsefe bölümünden mezun olduktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmesine rağmen atanamayan Halil Ayaz, esnaflık yaparak ailesinin geçimine katkıda bulunuyor.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Öğretmenliği bölümünden mezun olan Halil Ayaz, KPSS'ye girip tercih yapmasına rağmen, okuduğu bölümden az sayıda alım olduğu için atanamadığından şu anda Batman'da bir giyim sektöründe çalışıyor.
"Açılan kontenjan sayısı çok az"
Kendisi gibi ülkede atanamayan binlerce öğretmenin bulunduğunu, her sene 20 bin kişinin felsefe bölümünden mezun olduğunu aktaran Ayaz, "Bu kontenjan mezun sayısına göre çok çok sınırlıdır. 20 bin mezundan bu sene sadece 136 kişi alınacak. Her sene bu değişiyor. Bu kadar mezun varken açılan kontenjan sayısı çok az. İnsanların KPSS'ye girme isteği kalmıyor. İlk sene ve ondan sonraki senelerde girdim ama yeterli puanı alsan dahi sıralama ile ilgili olduğu için atanamıyorsun." diye konuştu.
"Sanayi gibi bir yerde çalışsaydım bir evim, arabam olmuştu"
Kendi öğretmenlik mesleği dışında farklı bir mesleğe yönelemediğini dile getiren Ayaz, "Zaten herkesin kendi mesleğini yapamaması durumu bir takım işlerin kötü gitmesine sebep oluyor. Öğretmenlik yatırımımı örneğin sanayi gibi bir yerde yapsaydım şu an bir evim, arabam olmuştu belki. Maddi sıkıntılar da yaşamazdım diye düşünüyorum." dedi.
"Geleceğe ümitle bakamıyorum"
Öğretmenlik mesleğini yapabilmek için çok yere başvurduğunu fakat işe alınamadığını vurgulayan Ayaz, "İki sefer iş arama girişiminde bulundum. Kendi mesleğimi icra edemiyorum. İcra edemememin sebeplerinden bir tanesi atanamamaktır. Şu an kıyafet satıyorum. Bir şekilde eve yardımcı olmaya çalışıyorum. Hem kendi ihtiyacımı hem de kardeşlerimin, anne ve babamın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Böyle bir durumda geleceğe ümitle bakamıyorum. Çoğu gencin evlenememe, hayatlarına yön verememe sebeplerinden bir tanesi de budur." ifadelerini kullandı.
"Yapabileceğim tek meslek öğretmenliktir"
Esnaflık yapmaktan utanmadığını, hükümetten yeterli kontenjanın açılmasını isteyen Ayaz, "Yeterince kontenjan açılmasını bekliyoruz. Hayalim severek yapabileceğim bir işti. Bu da benim için yapabileceğim tek meslek öğretmenliktir. Başka işler yapmaktan memnuniyetsiz değilim. Ama bu işi yapıyor olmak benim için daha iyi olurdu. Tek beklentim kontenjan açılmasıdır. Hükümetin bu konuda bir şeyler yapmasını istiyorum." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.