“Avrupa da İslamofobia çelişkisinden rahatsız”

“Avrupa da İslamofobia çelişkisinden rahatsız”

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Canpolat Avrupa’nın da aslında islamofobia çelişkisi ve ikileminden rahatsız olduğunu ifade etti.

Son zamanlarda meydana gelen olaylar nedeniyle batıda oluşturulmaya çalışan anti İslam veya İslamafobia (PEGİDA) hakkında İlke Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Canpolat, Müslümanların Avrupa’ya yerleşmesinden batılıların rahatsız olduğunu ve tepki verdiklerini dile getirdi.

Batının kendi topraklarına yerleşen Müslümanlardan rahatsız olduğunu gözlemlediklerini anlatan Canpolat, bu durumun bir çelişki olduğunu sözlerine ekledi.

Batı dünyasının kendi yozlaştırdığı değerlerinin sonucunda maruz kaldığı mahrumiyetten söz eden Canpolat, Batı dünyasının bu yoksulluk içerisinde bir çıkış yolu bulamadığını ve alternatif bir çözüm yolu olarak görülebilen İslam kaynaklı kültür ve onun yansımalarına tepki gösterdiğini ifade etti.

“Avrupa da bu çıkmaz ve ikilemden rahatsız”

Avrupa’nın kendi içerisindeki bu çıkmazdan ve ikilemden rahatsız olduğunun altını çizen Canpolat, “Dolaysıyla genel olarak durum olumsuz şekilde ortaya çıkıyor. Ve batıda İslam karşıtlığı olarak görülüyor.”dedi.

İslamofobiayla beraber dillendirilen PEGİDİA kavramını da açıklayan Canpolat, bu kavramın Almanca bir terim olduğunu, baş harflerinin Patriotische Europäer Gegen Die İslamisierung des Abendlandes, kelimelerinden alan yani ‘Batı dünyasının Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ demek olduğunu ifade etti.

 “İslam karşıtlığı olan İslamofobi durumu kendi içerisinde çelişkiler içeren bir yapı”

Bu durumun yabancılara mecburiyeti de beraberinde getirdiğini belirten Canpolat, sonuç olarak bu yabancıların çoğunluğunun Müslümanlardan oluşmasını batı dünyasında psikolojik gerginlik ve gerilim meydana getirdiğini ifade ederek, sonucun tepkiler üzerinden bakıldığında bir İslam karşıtlığı yani islamafobi şeklinde görüldüğünü ama kendi içerisinde çelişkiler içeren bir yapı olduğunu anlattı.  (Zeki Aras - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.