Avrupa'da ihtilal korkusu

Avrupa'da ihtilal korkusu

1789 Fransız İhtilali'ni var eden nedenler yeniden mi hortladı? Avrupa bunu sorguluyor. Almanya Maliye Bakanı Schaeuble sosyal devletin bırakılması halinde ihtilal olmasından endişe ettiğini söyledi

Dün Avrupa'daki bir korku ilk kez üst düzeyde dile getirildi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, özellikle genç işsizlere vurgu yaparak Avrupa'da sosyal devlet modeline kısıtlama gelmesi halinde 'ihtilal' olabileceğini söyledi. Schaeuble, Avrupa'da genç nüfusta işsizliğe karşı savaşın kazanılamaması halinde Avrupa'nın yıkılabileceği uyarısında bulundu. Böylece Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya'da işsiz kalacak Avrupalı gençlere yardım edilmesine yönelik çabalara destek verdi. Avrupa Birliği'nde (AB) gençler arasında işsizlik yüzde 25 düzeyinde. Yani yetişkinler arasındaki işsizliğin iki katı.

İSPANYA REKOR KIRIYOR
Scheauble, ABD'nin sosyal güvenlik kıstaslarının Avrupa'da uygulanması halinde "İhtilal çıkar, yarın da değil, o gün çıkar" dedi. Avrupa'da gençlik işsizliğinin en yüksek düzeyde olduğu ülkelerden İspanya'nın Başbakanı Mariano Rajoy ise Euro Bölgesi'nin küçük şirketlere verdiği mali desteği üç katına çıkarmasını ve hükümetlerin gençlerin işe alımını sübvanse etmesini istedi. İspanya'da 25 yaşına altındakilerde işsizlik yüzde 57'yi aşarken, Portekiz'de yüzde 42'yi buluyor. Avrupa'nın mali yardıma ilk ihtiyaç duyan ülkesi Yunanistan'da ise bu oran şubatta yüzde 64 ile rekor kırdı. İtalya İstihdam Bakanı Enrico Giovannini ise "Endişeli olan bir nesil genç insanı kurtarmamız gerekiyor. En iyi eğitimli neslimizi askıya aldık. Bu durum kabul edilemez" dedi.

İKİNCİ İHTİLAL KAPIDA MI?
Avrupa'nın ilk ekonomik ihtilali Fransız İhtilali olarak tarihteki yerini aldı. Halka Yol Gösteren Özgürlük isimli tablo Fransız İhtilali'nin simgelerinden biri olarak Eugene Delacroix tarafından resmedildi.

 

OECD 2014'TE TOPARLANMA BEKLİYOR
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2014'te küresel ekonomik büyümenin hızlanmasını beklediğini açıklarken, ABD ve Japonya'nın büyümede Euro Bölgesi'ni geçeceğini belirtti. OECD, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2 genişleyeceği tahmininde bulunurken, Japonya'nın da sırasıyla yüzde 1.6 ve yüzde 1.4 büyüyeceği bekleniyor. OECD, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.1, gelecek yıl ise yüzde 4.6 büyüyeceğini öngördü.

Sabah

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.