Avrupa'ya peygamber gönderildi mi?

Avrupa'ya peygamber gönderildi mi?

Ortadoğu'ya Allah tarafından birçok peygamber gönderilmişken Avrupa'ya hiç peygamber gönderildi mi?

SORU: M.Ö'den önce 400 veya 500 yıllarında Yunan taraflarında Zeus veya başka tanrılara tapıyorlardı. O sırada Ortadoğu'da Hz. Zekeriyya'dan önceki peygamberlerden biri vardı. Yunan ve Avrupa'da insanlar birçok tanrılara taparken, Allah oraya hiç peygamber göndermedi mi? Gönderdiyse, neden başka yerlere gönderilen peygamberlerden hiç bahsedilmiyor? Ortadoğu'daki peygamberlerden bahsedilmesi, sanki diğer insanlar kendi haline bırakılmış gibi bir izlenim doğuruyor.

CEVAP :
Allah katında bütün insanlar eşittir. Hiçbir milletin diğer milletten üstünlüğü yoktur. Asya'daki insanlar önemli de, Avrupa'da yaşayanlar önemsiz değil. Veya Araplar üstün kavim de, Yunanlılar alçak kavimdir diye bir şey söz konusu olamaz.

İnsanların farklı millet olarak yaratılması, farklı kıtalarda ve bölgelerde yaşamaları Allah'ın bir takdiri, bir tensibi ve bir tercihidir.

Kur'ân'ın verdiği bilgiye göre Yüce Allah insanları bir erkekle bir dişiden yaratmış; sonra da birbirlerini tanımaları, tanışmaları için milletlere ve kabilelere ayırmıştır. (Hucurat, 49:13)

***

Peygamber gönderme konusunda Kur'ân'da değişmez bir esas vardır. O da, "Ve Biz peygamber göndermedikçe kimseye azap etmeyiz" (İsrâ, 17:15) âyeti ile "Hiçbir ümmet yoktur ki, onda bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın." (Fâtır, 35:24) âyetidir.

Bu âyetlere göre, nerede bir insan topluluğu varsa oraya bir peygamber gönderilmiş ve o insanlara hak din ulaştırılmıştır.

Bazı hadislerde yer aldığına göre, bir rivayete göre 124 bin, bir kayda göre de 224 bin peygamber gönderilmiştir. Bu peygamberlerin çoğunun ismi bilinmediği gibi, hangi millete gönderildiği de bilinmemektedir.

Mesela, Bediüzzaman'ın anlattığına göre, "İmam-ı Rabbânî, hem delile, hem keşfe istinaden demiş ki: "Hindistan'da çok nebîler gelmiştir. Fakat bazılarının ya hiç ümmeti olmamış veyahut mahdut birkaç adama münhasır kaldığı için iştihar bulmamışlar veyahut nebî ismi verilmemiş."

Demek ki, peygamber olarak gönderilen bu insanların davetine ancak birkaç kişi uyduğu için fazla tanınmamışlar veya bunlara peygamber ismi verilmemiştir.

***

Kur'ân'da üçü peygamber ve veli olduğu kesin olarak bilinmeyen 28 peygamberin ismi verilir. Bu peygamberler de genel olarak Ortadoğu ve Mısır gibi bölgelerde yaşamışlardır. Fakat o zamanlar nüfusu az da olsa başta Yunan ve Roma olmak üzere bugünkü Avrupa topraklarına peygamber mutlaka gelmiştir ama bunların isimleri bilinmediği gibi, bilinse de büyük ihtimal tanrılaştırılmış oldukları için karıştırılmış olabilir.

Öyle ki, mesela Kur'ân-ı Kerim Hazreti İsa'nın, bir peygamber olduğunu, Hazret-i Meryem'in de mübarek bir kadın olduğunu bildirmeseydi belki de, Hazreti-i İsa'ya da, Hazret-i Meryem'e de, Zeus ve Afrodit'e bakıldığı gibi bakılacaktı.

Zaten Hristiyanlık dünyası Hz. İsa'yı peygamberlikten çıkarmış, onu teslisin "baba-oğul-kutsal ruh"un bir parçası yapmış ve tanrılaştırmıştır.

Daha bunun gibi, tarihi süreç içinde, bugün adları birer "tanrı-heykel" olarak tanınmış isimlerin ilk başta birer peygamber olmadıkları nereden bellidir?

Bilinen peygamberlerin çoğunun Ortadoğu bölgesinde gelmesinin iki hikmeti olabilir. Birisi, dünyadaki insanların çoğunun orada yaşamış olması, diğeri de kaderin bir remzi olarak, şarkı/doğuyu canlandıracak olan sırrın din ve kalp olmasıdır. Batıda felsefe ve akıl hakim olduğu gibi...


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.