BAE ve Katar arasında Kardavi krizi
BAE veliaht prensi, Katar ile aralarında anlaşmazlık olmadığını belirtirken KİK Kardavi'ye tepki gösterirken BAE Avukatlar ve Hukukçular Derneği de Kardavi hakkında dava açtı
Katarlı alim Yusuf El Kardavi'nin ülkenin devlet televizyonunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'ni eleştirmesi sebebiyle Katar büyükelçisine protesto notası veren Birleşik Arap Emirlikleri’nin veliaht prensi Şeyh Muhammed, iki ülke arasında anlaşmazlık olmadığını söyledi.
BAE veliaht prensi, “Ailede kardeşler arasında farklılıklar olabilir. Ama hiçbir şey Katar ile bizi ve kardeşliğimizi ayıramaz” dedi.
Bu arada BAE Avukatlar ve Hukukçular Derneği başkanı da Karadavi hakkında hakaret davası açtı.
KİK’TEN KARDAVİ’YE TEPKİ
Körfez İşbirliği Konseyi'nden (KİK), Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Kardavi'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hakkındaki açıklamalarına tepki geldi.
KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani, BAE resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, "Kardavi'nin açıklamaları provokasyondur ve fitne çıkarma amacı gütmektedir. Bundan ancak İslam düşmanları istifade eder" dedi.
Kardavi'nin BAE'yi hedef alan sözler sarfetmesinden üzüntü duyduğunu dile getiren Zeyyani, BAE'nin her zaman Müslümanların yanında yer alan ve ilkeli bir ülke olarak bu tarz ithamlara maruz kalmasını kınadı.
Kardavi'nin Katar devlet televizyonunda canlı yayınlanan cuma hutbesi sırasında BAE'yi hedef alan sözleri nedeniyle Katar Büyükelçisi Faris en-Nuaymi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak protesto notası verilmişti.
Kardavi 24 Ocak 2014'te verdiği cuma hutbesinde, "BAE'yi, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek döneminin son Başbakanı Ahmed Şefik'i topraklarında barındırmakla ve bütün İslami yönetimlerin karşısında olmakla" suçlamıştı.
BAE de Katar'ı Kardavi konusunda uyarmış ve Kardavi'nin konuşmalarının durdurulmasını istemişti. Bunun üzerine Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, konuya ilişkin olarak "Şeyh Yusuf el-Kardavi'nin sözleri Katar'ın dış politikasını yansıtmamaktadır" demişti.
KİK’in kurulduğu 1981 yılından bu yana iki üye ülke arasında ilk defa bu kadar büyük bir diplomatik kriz çıktı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.