Bağdat-Erbil Arasında Türkiye Gerilimi
Irak başbakan yardımcısı Erbil`i Türkiye`ye petrol kaçırdığı için dava etmekle tehdit etti, Erbil ise, tehditin kendilerine değil aslında Türkiye`ye olduğunu iddia etti
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi petrol bakanlığından bir yetkili, kendi ihtiyaçlarını karşılayan petrol ürünleriyle trampa etmek amacıyla Türkiye`ye daha önce kamyonlarla ihraç etmekte oldukları ham petrol miktarının hiç değişmediğini belirterek, Şehristani`nin bu tehditle kendilerini değil Türkiye`yi kastettiğini, fakat sözlerini kendilerine çevirdiğini vurguladı.
Şehristani, Avustralya`nın Sydney şehrinde katıldığı bir toplantının ardından yaptığı açıklamalarda, ``Ülke`den alınan petrolün eğer geliri Irak Merkez Yönetimi aracılığıyla Irak halkına gelmezse, bu durum `Irak`ın milli hazinesini gasp etmek` sayılır. Irak hükümeti bunun önünü kesmek için şu anda kanuni yolları araştırıyor` demişti.
Bölgesel Kürt Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, `Şehristani açıklamalarıyla bizi değil Türkiye`yi kastetti. Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye, ABD ve Rusya`nın Kürt Yönetimiyle petrol ticareti üzerinde anlaşmaya çalıştıklarını açıklamıştı. Şehristani`nin tehdidi Türk bakanın açıklamasına tepki olarak geldi. Aksi takdirde, bizim tarafımızdan yapılan, Şehristani`nin bu açıklamasını gerektiren yeni bir uygulama yok ki. Irak Merkez Hükümeti bölgemize yeterli petrol rafinerileri sağlamadığından dolayı ciddi sıkıntı yaşayan iç piyasamızın istediği petrol ürünlerini temin etmek amacıyla ham petrolümüzden belirli bir miktar ihraç etmekteyiz. Bu miktarı da son dönemde hiç arttırmadık` şeklinde konuştu.
Bölgesel Kürt yönetimi ile Merkez hükümeti arasındaki petrol anlaşmazlıklarının hala devam ettiğini ifade eden yetkili, `Bağdat`taki yetkililerle petrol konusundaki anlaşmazlıkları görüşmeye gönderdiğimiz heyetler, maalesef olumlu bir neticeye varamadı. Bu konuyla İlgili komisyonlar daha kurulmadığı için müzakereler şu anda duruyor. İki tarafı hoşnut edecek şekilde anlaşmaya varmak için petrol dosyasının ilgili komisyonlar vasıtasıyla tekrar açılmasını beklemekteyiz` diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a Washington ziyaretinde eşlik eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, Erdoğan`ın Obama ile görüşmesi sırasında Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki petrol sözleşmelerinin ele alındığını açıklayarak, işbu sözleşmelerin kanuni olduğunu vurguladıklarını ifade etti. Bakan Taner Yıldız, "orda (kuzey Irak`ta) 19 ülke ve 39 uluslararası firmanın petrol alanında çalıştığını, bunların Irak anayasası ve petrol kanunları çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirttik" ifadesini kullandı
Petrol ihracatı konusunun Kuzey Irak yönetimi ile Irak Merkez hükümeti arasında büyük bir soruna neden olduğu belirtiliyor. Irak Bölgesel Yönetimi, Exson Mobil,Chevron ve Gazprom gibi onlarca petrol firmalarıyla yaptığı sözleşmeleri yasal görürken Irak Merkez hükümetinin söz konusu sözleşmeleri tanımak istediği ifade ediliyor.
dünya bülteni
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.