Bağımlılıklar asrımızın en önemli hastalığıdır
Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, asrın en önemli hastalığı olan bağımlılıklar konusunda devletin ihmalkâr davrandığını söyledi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Mardin Şubesi, düzenlediği basın toplantısıyla yaptıklarını çalışmaları anlattı. Mardin Öğretmen Evinde düzenlenen programda konuşan Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, asrın en önemli hastalığı olan bağımlılıklar konusunda devletin ihmalkâr davrandığını söyledi.
Yeşilay Cemiyeti olarak 2019 yılının başında önemli projelere imza attıklarını belirten Günlüoğlu, basının Yeşilay Cemiyetine yaptığı katkılarının inkâr edilemeyeceğini ve her platforma gördüklerini dile getirdiklerini söyledi.
Günlüoğlu, “Dönem içerisinde yaptığımız en önemli faaliyetlerimiz ‘Yeşilay Elçileri Projemiz’ oldu. Yeşilay Elçileri Projesi ile biz bu amaca hizmet edecek olan esnaflarımızı, muhtarlarımızı, öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi bu sürece olumlu katkı vermek için azami gayreti gösterdik. Önemli ölçüde de başarı sağladığımızı görüyoruz. İkinci önemli hayata geçirdiğimiz proje Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Yetişkin Projesi adı altında şu anda Türkiye’nin önemli bir kesiminde uygulanmakta olan bir projedir. Burada ki amacımız yetişkinleri de bu projeye dâhil etmektir. Tabi Yeşilay Cemiyeti denilince akla gelen en önemli şey bağımlılıklarla mücadele etmektir. Bize göre bağımlılıklar şuan da asrımızın en önemli hastalığıdır.” dedi.
“Bağımlılıklarla mücadelede mesafe alamıyoruz”
Madde bağımlılığının terörden daha büyük zarar verdiğine dikkat çeken Günlüoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Maalesef kimse bunun farkında değil, burada amacımız çeşitli meslek gruplarını bir araya getirmek, onların güçlerinden istifade etmek, onları bu sürece dâhil etmektir. Daha açık bir ifadeyle istiyoruz ki; her meslek grubu elini taşın altına koysun. Ama maalesef bakıyoruz önemli bir kesim duyarsız kalabilmektedir. Özellikle sigara ile mücadelede kumar ile madde bağımlılığı ile teknoloji bağımlığı ile alkol bağımlılığı ile mücadelede maalesef iyi bir mesafe alamıyoruz. Şu an yaptığımız araştırmalara göre sigara içme yaşı 11’in altına düşmüştür. Alkol kullanımı yaşı ha keza alt yaşlara doğru gitmektedir. Bu gerek şehrimiz için gerek ülkemiz için son derece ürkütücü bir meseledir.”
“Boşanma ve ırza geçmelerin yüzde 50’sinden fazlası alkol kullanımından kaynaklanıyor”
Boşanma ve ırza geçmelerin yüzde 50’sinden fazlasının alkol kullanımından kaynaklandığının herkes tarafından bildiğini vurgulayan Günlüoğlu, “Ama maalesef alkol yasağına dair herhangi riayet söz konusu değil, özellikle insanlarımız yasakları delmek için özel gayret gösteriyorlar. Hâlbuki bu yasaklara uymak hepimizin menfaati gereğidir. Saydığımız 5 zararlı alışkanlıklar ya da bağımlılıklar, sadece kişiye, ailesine, şehrine zarar vermiyor bütün dünyaya büyük bir zarar veriyor. Bu nedenle bağımlılık yapıcı olan bu zararlı alışkanlıkların her geçen gün aramızda yayıldığını görüyoruz. Bunların önünü almak sadece devletin veya vatandaşın işin değil, elbirliği yapmak suretiyle bunların üstesinden gelebiliriz.” diye konuştu.
“Denetim eksikliği almış başını gidiyor”
Günlüoğlu son olarak şunları söyledi: “Üzülerek şunu ifade edeyim bu konuda devletinde maalesef birçok ihmalkârlıklarının olduğunu görüyoruz. Denetim eksikliği almış başını gidiyor. Bizler bu konuda herhangi bir kuruma sataşma niyetinde değiliz ama şikâyetimizi her platformda dile getirmek durumundayız. Biz bir Sivil Toplum kuruluşuyuz infaz edici bir durumda değiliz. Burada devletin yapması gereken görevleri her ortamda hatırlatmak durumundayız. Ama bakıyoruz özellikle sigara denetimleri konusunda maalesef sınıfta kalındığını görüyoruz. Denetimler yapılıyormuş gibi bir hava estiriliyor ama dolaştığımız işyerlerinin büyük bir bölümü maalesef sigara yasağına uymuyor. Burada açık bir ihmalkârlık söz konusudur.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.