Bahar alerjisi en sık hangi yaş grubunda görülür nasıl tedavi edilir?

Bahar alerjisi en sık hangi yaş grubunda görülür nasıl tedavi edilir?

Çiçek tozlarının cilde temas etmesiyle ortaya çıkan "Bahar Alerjisi" ile ilgili uyarılarda bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, bahar alerjisinin en çok 11-13 yaş aralığındaki çocuklarda görüldüğünü söyledi.

Bahar aylarında artan çiçek tozlarının (polenlerin) etkisiyle alerjiye duyarlı olan kişilerde burunda tıkanma, sulanma, ciltte döküntü ve kaşınmalar başlıyor. Bazı kişilerde bu belirtilerle birlikte ayrıca gözlerde kaşınma, sulanma, kırmızılık gibi şikâyetler baş gösteriyor.

"Alerjinin en büyük belirtisi kaşıntı"

Bahar aylarında artan söz konusu şikâyetlerin bahar alerjisinden kaynaklandığını söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, "Bahar alerjisi olan hastalar bahar aylarının gelmesi ile birlikte gözlerinin yanmaya ve sulanmaya başladığını belirtirler. Gözlerde ışığa hassasiyet de görülür. Ancak olmazsa olmaz diyebileceğimiz bulgu kaşıntıdır. Kaşınma yoksa alerjiden söz etmek doğru olmaz." dedi.

"En çok 11-13 yaşlarındaki çocuklarda görülür"

Bahar alerjisinin herkeste görülebileceğini, ailede alerji öyküsü bulunan kişilerde ise yatkınlığın daha fazla olduğunu belirten Altıparmak, "Ciltte alerji (atopik dermatit), alerjiye bağlı burun akıntısı (alerjik rinit) veya astım öyküsü olan kişilerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu kişilerde mevcut hastalıklarıyla eş zamanlı olarak da gözde alerjik bulgular gözlenebilir. Bahar alerjileri hemen her yaşta görülebilmekle birlikte 5 ile 20 yaş arası en sık görüldüğü yaşlardır. 5 yaş altı çocuklarda nadir görülür. Kaşınma yakınması yoksa tanıya şüpheyle yaklaşmak gerekir. 11-13 yaşlarında görülme sıklığı pik yapar. Yine bu yaşlarda klinik olarak da alerji en ağır seyrini gösterir. İlerleyen yaşla birlikte alerji bulguları hafiflemeye başlar. Hastalar alerjiyi hisseder ama şikâyetlerinin eskisi kadar şiddetli olmadığını ifade eder." diye konuştu.

Bahar alerjisi okul başarısını etkileyebilir

Bahar alerjisinin genel olarak yaşam kalitesini etkilediğini vurgulayan Altıparmak, "Okul çağındaki çocuklarda gözlerdeki yakınmalar nedeniyle çocukların okul başarısının etkileyebilir. Sürekli gözleri kızarık ve sulanan çocuk arkadaşları tarafından dışlanabilir ve psikolojik olarak olumsuz etkilenebilir. Tedavi bu tür olumsuzlukların önüne geçecektir." şeklinde konuştu.

Alerji nedeniyle sürekli göz kaşımanın gözün Kornea (saydam tabaka) katmanında incelmeye ve bunun da Keratokonus (Korneada koni şeklinde dikleşme ile seyreden) hastalığına dönüşebildiğini hatırlatan Altıparmak, erken yaşta alerji yakınmaları olan çocukların doğru ve etkin tedavileri ile Keratokonus hastalığının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Altıparmak, "Bazı olgularda da göz kapaklarında aşırı gelişen alerjik yanıt ve yine göz kaşınması nedeniyle Kornea tabakası zarar görebilir, buna Korneal Ülser diyoruz. Bu durum acil bir durum kabul edilir ve etkin biçimde tedavisi gereklidir." dedi.

"Bahar alerjisi için ne tür tedavi uygulanmalı?"

Alerjinin tedavi yöntemi ile ilgili de bilgi veren Altıparmak, son olarak şunları kaydetti:

"Bahar alerjisi göz damlaları ile büyük oranda tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Anti-histamik özellikte göz damlaları, alerji hücrelerinin davranışlarını etkileyen göz damlaları ve kortizonlu göz damlaları hastalığın seyrini büyük oranda düzeltir. Bazı dirençli olgularda farklı damla tedavileri veya sistemik yolla alınacak ilaçlar gerekebilir. Hastalık eğer özellikle belli bir bölgede ortaya çıkıyorsa o coğrafyadaki bitki örtüsüne bağlı olabileceği düşünülerek  seyahatten kaçınması gerekir.  Aşırı kaşınma ve kapaklarda şişlik gibi şikâyetleri azaltmak için soğuk kompresler uygulanabilir."


Bahar alerjisi en sık hangi yaş grubunda görülür nasıl tedavi edilir?

Bahar alerjisi en sık hangi yaş grubunda görülür nasıl tedavi edilir?

Bahar alerjisi en sık hangi yaş grubunda görülür nasıl tedavi edilir?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.