Bahar alerjisi tedavi edilmezse astıma neden olur
Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bahar aylarında ortaya çıkan ve önemsenmeyen bahar alerjisinin zamanında tedavi edilmemesi halinde astıma neden olabileceğini söyledi.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bahar alerjisinde antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu belirterek, polenlerin etkin döneminin ardından hastaların iyileştiğini ifade etti.
Şenyiğit, mart ile haziran ayları arasında alerji hastalıklarında artış gözlendiğini, mevsimin insanların beslenme alışkanlıkları ve hayat düzenlerinin değişmesini ve bağışıklık sistemini etkilediğini belirtti.
Halk arasında "saman nezlesi" olarak tabir edilen bahar alerjisinin, polen ile açığa çıktığını kaydeden Şenyiğit, çim ve ağaçlardan savrulan polenlerin burun, ağız ve göz yoluyla vücuda temas etmesi sonucu, polenlere karşı alerjik şikâyetlerin geliştiğini aktardı.
Şenyiğit, "Polene alerjisi olanlar, polenin etkin olduğu aylarda sabah saat 05.00 ile 10.00 ve akşamüstü 16.00 ile 18.00'de zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaktır. Çıkılması halinde de maske kullanmalı, eve geldiğimizde saçlarımızı yıkamalı, çocuklarımızın giysilerini değiştirmeliyiz. Kış mevsiminin bitip, baharın başladığı mart ve haziran ayları arasında alerji hastalıkları artış gösteriyor. Mevsim değişikliğiyle birlikte, insanların beslenme alışkanlıkları ve hayat düzenlerinin değişmesi bağışıklık sistemini de etkiliyor." dedi.
Şenyiğit, çocuklarda uzun süren öksürük ve burun akıntısının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Bahar alerjisi burunda gıdıklanma hissi, kaşıntı, aşırı akıntı, tıkanıklık, hapşırma krizleri, gözde yaşarma, kızarma, kaşıntı ve yanma problemleriyle kendini gösterir. Bu tür vakalarda hastalığın en tipik belirtisi olan hapşırma, arka arkaya 15-20 kez tekrarlanabiliyor. Bazen de boğazdaki tahriş ve geniz akıntısı, kuru inatçı bir öksürüğe yol açıyor. Bu durumda çocuklar mutlaka alerjik açıdan kontrol ettirilmelidir. Bahar aylarında ortaya çıkan ve önemsenmeyen bahar alerjisi zamanında tedavi edilmemesi durumunda astıma neden olabilir."
"Polen alerjisi olan maske taksın"
Şenyiğit, üst üste hapşırma, burun akıntısı, boğazda ağrı ve yanma gibi şikayetleri bulunanların bir sağlık kuruluşuna başvurduklarında bu hastalara genellikle antibiyotik kullanımının önerildiğini ancak bunun tedavide gerekmediğini ifade etti.
Polenin etkin olduğu dönemin geçmesinin ardından, bu tür şikâyetlerin kendiliğinden sona erdiğini belirten Şenyiğit, "Antibiyotik kullanımı gereksiz. Antibiyotik verilse de verilmese de polenin etkin olduğu dönemin sona ermesinin ardından hastalar iyileşiyor. Bu nedenle polene alerjisi olan kişilerin yapması gereken polenin etkin olduğu aylarda sabah saat 05.00 ile 10.00 ve akşamüstü 16.00 ile 18.00'de zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaktır. Çıkılması halinde de maske kullanmalı, eve geldiğimizde saçlarımızı yıkamalı, çocuklarımızın giysilerini değiştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Bu dönemde aynı zamanda mevsimsel astımda da artış meydana geldiği uyarısında bulunan Şenyiğit, "Dış ortamla temas etmeleri halinde göz ve burun çevresine ince bir tabaka vazelin sürmelerini tavsiye ediyorum. Çocuklarının özellikle bu aylarda uzun süren öksürük ve burun akıntısı gibi şikâyetleri varsa, sinüzitten ziyade şikâyetler alerjik açıdan değerlendirilmelidir'' ifadesine yer verdi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.