Bahar aylarında ev içerisindeki bitkiler dışarı çıkarılmalı
Polenlere ve oluşturabilecekleri alerjilere karşı uyaran uzmanlar, bahar aylarında ev içerisindeki bitkilerin dışarı çıkarılması gerektiğini belirtiyor.
Atmosfere kadar yayılan polenlerin ağız, burun, göz ve ciğerlere ulaşarak alerjik tepkimelere yol açtığına dikkati çeken uzmanlar, bunlara karşı alınabilecek önlemleri anlattı.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Güngör Ateş, bahar alerjilerinden korunmak için önemli önerilerde bulundu.
Ateş, "Alerjik hastalıkların görülme sıklığı özellikle bahar aylarında artar. Bu durum, bitkilerin erkek üreme yapıları olan polenlerin miktarındaki artışla ilişkilidir. Polenler, tozlaşarak havaya karışır ve rüzgârla taşınma sırasında saç, cilt, ağız, burun, göz ve alt solunum yolları aracılığıyla alerjik bünyeli kişileri etkiler. Çimen polenleri, ağaç polenleri, hububat ve yabancı ot polenleri kişide alerjiye neden olur. Rüzgârlı havalarda polenler havaya daha çok dağıldığı için şikâyetler de artar. Polenlerin yanı sıra, küf, ev tozu akarları ve hayvan tüyü gibi alerjenler de bazı kişilerde burun, göz ve akciğerlerde, seyrek olarak da ciltte alerjik reaksiyonlara neden olur. Polen alerjileri genellikle bahar aylarında alerjinin esas nedenlerini oluştururken; ev tozu, küf ve hayvan tüyüne bağlı alerjiler yıl boyu süren şikâyetlere yol açabilir. Eğer alerjik reaksiyon gözlerde meydana gelirse buna alerjik konjonktivit, burunda meydana gelirse saman nezlesi (bahar nezlesi ya da alerjik rinit), akciğerde meydana gelirse buna da mevsimsel astım adı verilir. Hangi organ etkilendiyse şikâyetler de ona göre değişir. Mevsimsel bu hastalıklar bir arada olabileceği gibi bazen de mevsimsel olarak başlayıp yıl boyu sürebilir." dedi.
"Ailede alerjik hastalık öyküsü olması tanı koymada yardımcıdır"
Hapşırma, burun tıkanıklığı, burunda su gibi akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma (konjonktivit), burun, damak ve boğazda kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüste tıkanma ve baskı hissinin bahar alerjisinin belirtileri olduğunu bildiren Ateş, "Polen alerjisi mevsimsel özellik gösterir. İklim ısısına ve coğrafi bölgeye göre değişken bir yapısı vardır. Genellikle nisan, mayıs aylarında şikâyetler belirgin olup, hava ısısı arttıkça polen miktarındaki azalmaya bağlı olarak belirtiler de geriler. Çim ve ağaç polenleri ilkbahar ve erken yaz döneminde ortaya çıkarken, yabani otlara bağlı alerjiler ise sonbaharda görülür. Mevsimsel alerjinin tanısı, tutulan organa ait şikâyetlerin ayrıntılı olarak sorgulanması, muayene, gerekli tetkikler ve alerji testleri (kan ve cilt testleri) ile konulmaktadır. Ailede alerjik hastalık öyküsü olması da tanı koymada yardımcıdır. Tedavi de kişiye özel şekilde planlanmaktadır." ifadelerini kullandı.
"Bahar aylarında ev içerisindeki bitkiler dışarı çıkarılmalı"
Bahar alerjilerinden korunmada en önemli faktörün, polenlerle teması en aza indirecek kişisel önlemlerin olduğuna vurgu yapan Ateş, şunları aktardı:
"Sabahın erken saatleri, polenlerin havada en fazla bulunduğu saatlerdir. Bu saatlerde duyarlı kişilerin dışarı çıkmaması önerilir. Eğer çıkacaklarsa da maske takmaları gerekir. Dışarıda gözlük, şapka ve gerekli ise maske kullanılmalıdır. Eve gelindiğinde saçlar yıkanmalıdır. Dışarıdan eve gelindiğinde giysiler değiştirilmelidir. Bahar aylarında araba kullanırken camların kapalı olmasına özen gösterilmeli, hava değişiminin sağlanması için polen filtreli klima kullanılmalıdır. Ev içerisinde bitkiler varsa dışarı çıkarılmalıdır. Rüzgârlı havalarda ve sabah erken saatlerde evde camlar açılmamalıdır. Polenlerin yoğun olduğu zamanlarda açık havada egzersiz ve spordan kaçınılmalıdır. Evde ve ofiste polen tutan klimalar kullanılmalı, filtresi sık sık değiştirilmeli veya temizlenmelidir. Çim biçmekten kaçınılmalı ya da işlem sırasında maske kullanılmalıdır. Bir doktora danışarak bahar nezlesi, astım ve oluşabilecek diğer hastalıklar hakkında bilgi alınmalıdır. Doktor gerekli gördüyse verilen ilaçlar kullanılmalıdır."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.