Bakan Yardımcısı Tunç Malatya’da tarım hayvancılık faaliyetlerini inceledi
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Malatya’da meyve bahçelerinde ve besi çiftliklerinde incelemelerde bulundu.
Bakan Yardımcısı Tunç’a; Vali Aydın Baruş, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, eşlik etti.
Bakan Yardımcısı Tunç ve beraberindekiler, tarımın geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmaları yerinde görmek üzere Yeşilyurt İlçesine bağlı Özal Mahallesinde ekonomik açıdan verim alınmayan kayısı bahçelerinin yeni meyve bahçesine dönüştürülmesi projesini incelediler.
Yapılan incelemeler sırasında açıklamada bulunan Tunç, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında projenin uygulama alanında olduklarını belirterek şöyle devam etti:
“Bu projenin pek çok avantajı var. Verim kaybına uğrayan bitkilerin parçalanarak verimli hale dönüştürülmesi ve bunların yerine yeni bitkilerin, yeni fidanların dikilmesi; toprakların zenginleştirilmesi, topraklarda organik madde dengesinin oluşturulması; ayrıca ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında bitkisel atıkların yararlı hale getirilmesi. Geri dönüşüm projesi olarak da görebileceğimiz çok boyutlu bir proje. Başlangıcını Malatya’da verdiğimiz projeyi diğer illerimizde de hayata geçireceğiz. Verimliliği esas alan çok amaçlı bir proje şeklinde geliştirmeye devam edeceğiz”
Çiftçilerin mağdur olmaması için meyve fidanlarının uygun arazi ve uygun iklime göre ekilmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Aydın Baruş, “Projede bu kapsamda geliştirildi. Bu projede erken dona maruz kalan kayısı ağaçlarının ve ağaç dallarının parçalanarak araziye yararlı gübreye dönüştürülmesi yer alıyor. Kayısıya uygun olmayan arazilere uygun olan meyve çeşitleri belirlenerek buralara Tarım ve Orman Müdürlüğümüz fidan desteği verecek. Şu ana kadar 70 dekar alanı kapsayan müracaat oldu. Projemiz 300 dekar alanı kapsıyor. Dönüşümü sağlayan çiftçilerimize bu destek sağlanacak. Dal parçalama makinemizi de kullanmak isteyen çiftçilerimize il müdürlüğümüz tahsis edecek” diyerek sözlerini tamamladı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ise “Don olayının sık yaşandığı bu nedenle verim alınamayan kayısı bahçelerini, toprak ve iklim koşullarına uygun meyve ağaçları ile değişimini sağlayarak toprağımızın ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Budama parçalarının gübre ile karışımını sağlayarak bahçeleri hem hastalıktan koruyoruz hem de organik gübre olarak meyve ağaçlarının gelişimine katkı sağlıyoruz. Dal parçalama aracını burada kullanarak çiftçilerimize nasıl kullanıldığı konusunda pratik bilgiler sağlıyoruz. Çiftçilerimiz müdürlüğümüze müracaat ettikleri takdirde bu makineyi ücretsiz kullanabilirler” dedi.
Bölgeye yakın olan besi çiftliğini de inceleyen heyet, buradan Organize Sanayi Bölgesinde yer alan süt ve süt ürünleri imalatı yapan firmaya ziyarette bulundular. Akabinde Bindal Mahallesine geçilerek burada DAP desteği alan besi çiftliğini ziyaret ettiler.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.