Baraj kapakları açıldı tarlalar su altında kaldı
Etkili olan yağışlar sonucu su seviyesi yükselen Batman Barajı'nda suyun tahliyesi için kapakların açılması sonucu yüzlerce dönüm ekili arazi su altında kaldı. Ekinlerinin zarar gördüğünü belirten çiftçiler ise zararlarının giderilmesini istedi.
Batman'da son günlerde etkili olan yağış nedeniyle su seviyesi yükselen Batman Barajı'nın kapakları açıldı. Batman merkeze bağlı bazı köylerde baraj kapaklarının açılması tarlaları su altında bıraktı.
Etkisini gösteren aşırı yağış sebebiyle su seviyesi yükselen Batman Barajı'nın kapakları açılarak suyun tahliyesi yapıldı. Suyun bırakılmasının ardından Batman merkeze bağlı Oymataş köyü Soğuksu (Zorava) mezrasında bazı tarım arazileri su altında kaldı.
Yüzlerce dönüm mısır ekili tarlaların su altında kaldığı olayın ardından DSİ'ye bağlı ekipler tarafından bir çalışmanın yapıldığı belirtildi.
Baraj kapaklarının aniden açılmasıyla ekili tüm arazilerinin baraj suyu altında kaldığını belirten köy sakinleri, büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söylediler.
"Mağdur olduk, her şeyimiz boşa gitti"
Mağduriyetlerinin giderilmesini talep eden köy sakinlerinden Hasan Doksal, "Aşırı yağış nedeniyle baraj suyunu bıraktılar. Mısır tarlalarımız suyun altında kaldı. Bize büyük bir zarar verildi. Baraj suyu derenin dışına taştı ve tarla sular altında kaldı. Yaklaşık 750 dönüm ekilmiş ve yeşermiş mısır tarlalarımız suyun altında kaldı. Dönüm başı her bir köylünün 500 lira maliyeti var. Sadece benim 37 dönüm arazim var. Bu tarla tüm köylünün ekili tarlasıdır. Tutanak tutuldu. Jandarma ve barajdaki arkadaşlar geldiler. Önlem için bir çalışma yapacaklarını belirttiler. İsteğimiz derenin biraz ıslah edilmesidir. Islah edilirse su tarlalara girmez. Mağdur olduk, her şeyimiz boşa gitti. Bu saatten sonra bir şey de ekemeyiz. Valimizden, yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." dedi.
"Sadece mısır ekebildik, o da sular altında kaldı"
Bir diğer köy sakinlerinden Şefik Tekin, bu sene etkili olan yağış nedeniyle çok fazla bir şey ekemediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Köydeki tüm tarlalar su altında kaldı. Baraj suyu bırakıldığı zaman tarlalar su altında kalıyor. Tüm köylüler mağdur durumdadır. Bu saatten sonra bir şey de ekilemez. Mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Bu sene yağışlar çok olduğu için bir şey ekemedik. Sadece mısır ektik, o da sular altında kaldı." diye konuştu.
"Çiftçilerimizin mağduriyeti giderilmeli"
Konuyla ilgili konuşan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, yetkililerden çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.
Aydiş, "Dünden itibaren baraj suyunun bırakılmasıyla aşağı yukarı bin 500 dönüm civarında Oymataş köyümüzdeki çiftçilerin bir mağduriyeti söz konusu olmuştur. Maalesef ektikleri ekinlerin üzerine su gelmiş. Baraj yetkilileriyle yaptığımız görüşmede baraj suyunu bırakılmak zorunda kaldıklarını, aksi halde büyük tehlikenin söz konusu olduğunu ifade ettiler. Çiftçilerimize DSİ'ye müracaat etmelerini söyledik. Maalesef şu sıkıntı var; oradaki çiftçilerin yüzde 85-90'ının tapusu yok. Dolayısıyla herhangi bir yardım alıp almayacakları belirsizdir. Bunu takip edeceğiz, ama önlem alınması lazım. Barajı kurtaralım derken bu sefer çiftçileri mağdur ediyoruz. Fakat barajın kurtarılması da çok önemlidir. Olaya üzüldük. Çiftçilerimizin mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesi yetkililerimizden ricamızdır." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.