Basın işletmelerinde “Bilgi Güvenliği” eğitimi sertifika töreniyle sona erdi
Mardin’de düzenlenen ve 3 gün süren “Basın İşletmelerinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme” eğitimleri sertifika töreni ile sona erdi.
Basın İlan Kurumu (BİK) ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) iş birliğinde bilgi güvenliği, siber güvenlik konularında basın işletmelerinin farkındalıklarının ve bu konularda niteliklerinin artırılması amaçlanan “Basın İşletmelerinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Eğitimi” projesinde eğitim alan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.
Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen törene Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, Basın İlan Kurumu İnsan Kaynakları Müdürü Engin Öztürk, BİK Mardin temsilcisi Adnan Günbegi, eğitmenler, kursiyerler ve gazete sahipleri katıldı.
“Basın çalışanları her türlü takdiri hak ediyor”
Törende konuşan Vali Demirtaş, kamu adına gerçekleri araştırma ve doğru haberlerle kamuoyunu aydınlatma görevini layıkıyla yerine getiren basın çalışanlarının her türlü takdiri hak ettiğini vurguladı.
Vali Demirtaş, “Kuşkusuz sizler gece-gündüz, sıcak-soğuk demeden, mesai mefhumu gözetmeden, insanımızın bilgiye, habere anında ulaşması için insanüstü bir gayret göstermektesiniz. Toplumun gören gözü, işiten kulağı, kamu vicdanının sesi olarak görev yapmaktasınız. Basın meslek ve etik ilkeleri çerçevesinde, dünden bugüne çeşitlenen habere erişim kaynakları vasıtasıyla vatandaşlarımızın doğru, güvenilir ve tarafsız habere erişimini sağlamaktasınız. Ülkemizde demokrasi kültürünün kökleşmesi için ciddi bir vazife üstlenmektesiniz. O sebeple sizlerin şahsında, böylesine önemli bir vazifeyi yerine getiren tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyor; görevlerinizde kolaylıklar ve başarılar diliyorum.” dedi.
“Yakın gelecekte pek çok bilimsel ve teknolojik gelişmeye tanık olacağız”
Siber dünyanın risk, tehdit ve güvenlik açıklarına karşı sürekli teyakkuzda bulunduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Bugün, teknoloji ve bilgi çağının tam ortasındayız. Yeni dediğimiz bir gelişmeye alışamadan, teknolojinin bizlere sunduğu bir başka yenilikle karşı karşıya kalıyoruz. Haberin, bilginin, görüntünün bir noktadan bir noktaya saniyeler içinde transfer edildiği, hızın her şeyin önüne geçtiği zamanları yaşıyoruz. Öyle ki ülkeler, teknolojinin geldiği bu noktada devlet kurumlarını dahi vatandaşlarına daha seri hizmet verebilmek adına dijital mecralara, mobil uygulamalara taşıyor. Bunların ileride izleyeceğimiz filmin fragmanı olduğunu, yakın gelecekte yapay zekâ başta olmak üzere pek çok bilimsel ve teknolojik gelişmeye tanık olacağımızı ise artık hepimiz biliyoruz. İşte iç içe giren bilim, teknoloji ve internet labirentinde, doğru ve gerçek bilgiye erişim ve erişilen bilginin güvenliğinin sağlanması da ciddi önem arz ediyor. Bu noktada siber güvenlik adı verilen güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde sağlanması, bilgi ve veri güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Siber dünyanın risk, tehdit ve güvenlik açıklarına karşı sürekli teyakkuzda; hackerlara, siber aktivistlere ve yabancı istihbarat kurumlarının siber saldırılarına karşı uyanık olmamız icap ediyor. Bilgi çağının en önemli güvenlik gereksinimi olan siber güvenliği, kamu-özel sektör tüm kurumlarımızda olduğu gibi, basın işletmelerimizde de mutlak surette sağlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Eğitimler basın işletmelerimizin hizmet kalitesinin artmasına katkı sağlayacak”
Eğitim programının basın sektöründe faaliyet sürdüren kurumlara siber güvenlik alanında yetkinliklerinin arttırılmasında ciddi katkılar sunacağına yürekten inandığını belirten Demirtaş, “Bu eğitimler sayesinde, basın işletmelerimizin hizmet kalitesinin artmasına katkı sağlayacak, kurumsal kapasitenin katlanmasına ve bunun doğru kullanımına da imkân tanıyacaktır. Tüm bunların çarpan etkisi ise vatandaşlarımızın doğru, güvenilir ve sağlıklı bilgiye erişimi anlamına gelecektir. Bu vesileyle ‘Basın İşletmelerinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Eğitim’ projesinin kentimize, bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyor; eğitim faaliyetinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“Basın İlan Kurumunun ilan vermediği bir gazetenin yaşaması çok zor”
BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran da yerel basının önemine dikkat çekerek şöyle dedi:
“Yerel basın bizim için çok önemlidir, yerel basın ile sık sık toplantılar yapıyoruz. 30’dan fazla şehirde yerel basın ile bir araya geldik. İnternet üzerinden de çevrim içi programlar yaptık. Eğitimi önemsiyoruz, çünkü sektör yazılı mecradan hızlı bir şekilde dijital mecraya kayıyor. Reklam payları açısından da baktığınızda zaten bunu görüyorsunuz. Daha öncesinde Basın İlan Kurumunun geliri ikinci veya üçüncü gelirken şu an maalesef gazeteciler için birinci gelir durumuna geldi. Basın İlan Kurumunun ilan vermediği bir gazetenin de yaşaması çok zor durumda. Ama internet medyasına bakıyorsunuz, bizdeki hızlı gerilemenin karşısında internet medyasında inanılmaz bir reklam portföyünde artış var. Bu internet sitesini pekâlâ biz de yapabiliriz, habercilik kültürümüz var. Özellikle gazetelerin habercilik kültürü bizim için önemlidir, çünkü doğrulama dediğimiz bir sistem var. Bir gazete yalan haber yaptığında bunun ayıbını ve utancını yaşar, yaşamalı. Ama internet siteleri böyle bir sorun yok. Uyardığınızda ‘bir tık yaparız kaldırırız’ diyorlar.”
“Günümüzde bilgi dijital ortamlarda yer almaktadır”
DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı da bilginin önemine değinerek, “Savaşlarda bilginin yok olması için kütüphaneler, nüfus müdürlükleri ve tapu daireleri yakılmış. Ancak günümüzde artık bilgi sadece devlet arşivlerinde veya kurumların depolarında değil dijital ortamlarda yer almaktadır.” dedi.
Kursiyerler sertifikalarını protokol üyelerinin elinden aldı
Konuşmaların ardından kursiyerler, sertifikalarını Vali Demirtaş, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ile diğer protokol üyelerinden almasıyla program sona erdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.