Başörtüsü Yasağına Van'dan İlk Tepki (Video)
Bakanlar Kurulu kararıyla hazırlanan ve Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren kılık kıyafet yönetmeliğindeki çocukların başörtülü okumalarına engel teşkil eden maddeye, Van'dan ilk tepki Eğitim Bir-Sen Van şubesinden geldi.
VAN- Milli Eğitim Bakanlığı`na (MEB) bağlı okullarda, öğrencilerin kılık kıyafetini düzenleyen yeni yönetmeliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini ardından eğitim camialarından da tepkiler gelmeye devam ediyor.
"Bu Bir Günü Kurtarma Politikasıdır"
Yönetmelikteki, "okul içinde baş açık" olacak ifadeleri kullanılarak başörtü yasağı getirilmesine tepki gösteren Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar, uygulamaya konulan yönetmeliğin bir günü kurtarma politikası olduğunun altını çizdi. Yönetmelikte bir serbestliğin getirildiğini ifade eden Şakar, buna başörtülülerin dâhil edilmediğini söyledi.
Yeni yönetmelikle beraber başörtülü öğrenci velilerinin ve okul idaresinin yine karşı karşıya geleceğini söyleyen Şakar, "Yine toplumla siyasi iktidar, karşı karşıya gelecektir. Yine türban eylemleri başlayacaktır. Herkes, şu güçlü bir iktidar döneminde, güçlü bir süreçte anayasanın bir maddesinin değiştirilerek türbanın gelmesini beklerken bir anda, ufak bir nefes alma veya bir günü kurtarmak politikasıyla serbestlik getirildi; ama genele getirilmedi. İsteyen öğrenci, elbette ki mevzuata uygun kılık kıyafete uygun olarak, başörtülü olarak veya başörtüsüz olarak gidip gelmesi lazım" dedi.
"Sendikaların Bu Konuda Çalışması Gerekir"
Eğitim camialarının bu konuda gereken tepkiyi göstermesi gerektiğini belirten Şakar, "Eğitim camialarının basın açıklamaları yapmaları gerekir. Hangi sendika olursa olsun, insan haklarını korumamız gerekir. İnsan haklarıysa örtünmek, bir siyasi şey de değildir. Sendikaların bu konuda çalışması gerekir. Başörtülü çalışanlara destek vermesi gerekir. Keşke böyle olmasaydı. Daha güzel bir yönetmelik, herkesi kapsayan bir yönetmeliğin gelmesini beklerdik. Şahsen şu an şoktayız" dedi.
Yönetmelikteki en büyük beklentilerinden birinin de eğitim çalışanlarına bir serbestlik getirilmesi olduğunu kaydeden Şakar, bütün toplumun, başörtülü okumanın önündeki engelin kaldırılmasını istediğine dikkat çekti.
Yeni yönetmeliğin 1981'de çıkarılan yönetmelikle birçok benzer noktasının olduğunu vurgulayan Şakar, kılık kıyafet noktasında getirilen serbestliğe de değinerek, bu serbestliğin özellikle fakir aile çocukların için olumsuzluklar yaratacağını dile getirdi. Şakar, "81'deki yönetmelikte diyor ki öğrenci siyah önlük, beyaz yakalık takar, şunu yapmaz. Şimdi de diyor ki; öğrenci serbest giyinip gelecek. Serbest giyinip geldiği zaman bizim bölgemizdeki çocukların ekonomik koşulları iyi değildir. Bu çocuk, arkadaşı çok güzel giyinip okula gelirse kendisi iyi bir giyimi yoksa nasıl okula gelecek. Okula belki gelmez bu çocuk. Belki devamsızlık da çoğalır okullarda" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.