Batı Karadeniz’de selden etkilenen bölgelere elektrik verildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dün akşam itibariyle Batı Karadeniz’de selden etkilenen bütün şehir, ilçe ve köylere elektrik arzının sağlandığını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın, Batı Karadeniz'de yaşanan sel hakkında son durumu paylaştı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yapılan ilk hasar tespit çalışmasında 1221 trafonun selden olumsuz etkilendiğinin tespit edildiği belirtildi.
4 ilçeye ve 395 köye güvenlik kaynaklı ya da enerji altyapısının hasar görmesi nedeniyle elektrik verilemediği aktarılan açıklamada, kesintilerden ilk etapta 38 bin 326 abonenin etkilendiği kaydedildi.
Açıklamada, "Bartın ve Kastamonu'ya elektrik dağıtımı yapan Başkent EDAŞ, Sinop’a elektrik dağıtımı yapan Yeşilırmak EDAŞ, Bakanlığımız ve TEDAŞ ekipleri hızla bölgeye intikal ederek hasar gören enerji altyapısının onarımı için çalışmalara başladı. Kastamonu ve Sinop’ta yoğunlaşan çalışmalarda dağıtım şirketleri toplam 887 personel, 321 jeneratör, 281 araç, 6 mobil trafo ve 6 drone ile çalışmalarını sürdürdü." denildi.
"Selden etkilenen bütün şehir, ilçe ve köylere elektrik arzı sağlandı"
Bölgede yoğun bir şekilde devam eden çalışmalar sonucu elektrik verilemeyen köy sayısını 16 Ağustos Pazartesi itibariyle 41’e düştüğü, selden etkilenen trafo sayısının 135’e, kesintilerden etkilenen abone sayısının ise 4 bin 147’ye gerilediği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
Ekipler, 'önce vatandaşlarımızın can güvenliği' kuralıyla güvenli ve kademeli bir şekilde enerji arzı sağladı.
Afetin ardından ilk gün içerisinde tüm ilçe merkezleri enerjilendirildi. İlk gün sonunda köy, trafo ve abonelerin yüzde 50'si, üçüncü gün sonunda yüzde 77'si enerjilendirildi. Her geçen gün enerjilendirilen köy, trafo ve abone sayısı kademeli olarak artırıldı. 18 Ağustos saat 19:00 itibariyle selden etkilenen bütün şehir, ilçe ve köylere elektrik arzı sağlandı.
İlk kez havadan helikopterle jeneratör desteği sağlandı
İlk kez uygulanan bir yönteme değinilen açıklamada, "Sel nedeniyle özellikle ulaşım imkânı kısıtlanan kırsal bölgelere elektrik vermek için Türkiye'de ilk defa uygulanan bir yöntemle helikopterle mobil jeneratörler ve elektrik direkleri nakledildi. Hızlı bir şekilde sisteme entegre edilebilen mobil jeneratörler sayesinde bir taraftan bakım onarım çalışmaları sürerken vatandaşların elektriksiz kalmalarının da önüne geçildi." denildi.
Selin etkilerini en aza indirmek amacıyla afetten etkilenen vatandaşların elektrik faturası ödemelerinin 3 ay süreyle erteleneceğinin hatırlatıldığı açıklamada, erteleme için ilk etapta abonelerin beyanının esas kabul edileceği ifade edildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.