Batman Ziraat Odası: Çiftçilerden KDV türü vergiler alınmasın

Batman Ziraat Odası: Çiftçilerden KDV türü vergiler alınmasın

​Batman Ziraat Odası, çiftçilerden mazot, gübre ve tohumda KDV türü vergilerin alınmamasını istedi.

Batman Ziraat Odası, ülkenin kalkınması için çiftçilerden mazot, gübre ve tohumda KDV türü vergilerin alınmamasını istedi.

Çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları anlatan Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, Türkiye’nin neredeyse dünyada en pahalı girdileri kullanan ülke olduğunu, bu yüzden çiftçilerin dünyadaki diğer çiftçilerle rekabet edemediğini savundu.

Batman genelinde toplamda yaklaşık 1 milyon dekar arazi ekimi yapıldığını söyleyen Doğan, “Batman’da geçmiş yıllarda önemli oranda pamuk yetiştiriliyordu. Ama bugün Batman’da neredeyse pamuk üretimi sıfıra inmiş durumdadır. Bunun esas sebebi, girdilerin çok pahalı olmasıdır. Çiftçilerimiz, bu girdilerin pahalı olması nedeniyle eşit oranda fiyatların yükselmemesi ve çiftçilerin ürettiği pamuğa koydukları girdiyi geri alamadığından dolayı bugün maalesef pamuk bizim bölgemizde bitmiş durumdadır. Bu noktada çiftçilerimiz, diğer ülkelerdeki pamuk üreten çiftçilerle rekabet edememektedir. Pamuk bize yurtdışından gelmektedir. Bunun nedeni ise çiftçilerimizin çok pahalı olan girdilerle baş edememesiydi.” ifadelerini kullandı.

“Korkumuz, çiftçiler hububat üretimini de bırakmalarıdır”

Girdilerin pahalı olması yüzünden çiftçilerin kalkınamadığını vurgulayan Doğan, devamında şunları söyledi: “Şu anda bölgemizde çiftçilerimiz önemli oranda arpa, buğday, mercimek, mısır ekimiyle hububat yetiştiriyor. Bunda da çiftçilerimiz girdilerden çok muzdariptirler. Çiftçilerimiz bu konuda çok şikâyetçidirler. Girdi ve üretim birbirlerini karşılayamamaktadır. Korkumuz, çiftçilerimizin ileriki yıllarda hububat, baklagiller üretiminde pamuk ile karşılaştığımız sorunlarla karşılaşıp, üretimi tümden bırakmalarıdır. Bu, mısırda da aynı şekilde kendini gösteriyor. İsteğimiz mazot, gübre, tohumda alınan KDV türü vergilerin alınmamasıdır. Bu girdiler, bölgede çiftçilerin kalkınmasını engelliyor. Tarım Bakanlığı az miktarda destek veriyor ama bu yeterli değildir. Bu, çiftçinin yaptığı masrafa karşılık küçük bir rakam olarak kalmaktadır.” (M. Fatih Akgül- İLKHA)









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.