Batman’a tekstil kent kurulsun
Batman’da işsizliğin azaltılmasına yönelik açıklama yapan iş adamları ve sendika yetkilileri, işsizliğin önüne geçilebilmesi için ilde tekstil kentinin kurulması gerektiğini belirttiler.
Türkiye İstatistikler Kurumu (TÜİK) 2018 yılı eylül ayına ait "İşgücü İstatistikleri" raporunu yayınladı. Türkiye’deki işsizlik raporuna göre, ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 749 bin kişi oldu.
Yüzbinlerce kişi daha işsizler kervanına katılırken, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suad Özdemir ve Hak-İş Batman Şube Başkanı Bünyamin Söğüt yaptıkları açıklamada, işsizlikte Türkiye’nin ilk üç kenti arasında olan Batman’da işsizliğin önlenmesiyle ilgili yetkililere çağrıda bulundular.
Tekstillerin en iyi istihdam alanları olduğunu ve Batman’da on binlerce kişinin tekstillerde istihdam edildiğini anımsatan iş adamları ve sendika yetkilileri, kurulacak bir tekstil kentiyle çok sayıda iş adamının yatırımını yapıp, işsize ekmek kapısı olacağını vurguladılar.
"Bölgemizin yeni yatırımlara çok ihtiyacı var"
Bölgenin yeni yatırımlara ihtiyacının olduğuna işaret eden MÜSİAD Şube Başkanı Suad Özdemir, "İşsizlik verileri yüzde 11,4 seviyesine çıktı. Türkiye genelinde bir artış gösterdi. İlimiz özelinde baktığımız zaman Batman, maalesef işsizlik oranlarında son 3-4 ilin arasındadır. İlimizde işsizlik oranı yüzde 28’lerdedir. Bu da demek oluyor ki bölgemizin yeni yatırımlara çok ihtiyacı var. İşsizliği bertaraf edebilmemiz için bu yatırımların olması gerekir. Şu an ilimizde tekstil alanında iyi bir yere gelinmiştir. Batıda yatırım yapan tekstilcilerimizin Doğu’ya geldiğini görüyoruz. Bu da bizim için iyiye işarettir." dedi.
"Yetkililere çağrıda bulunuyoruz"
Tekstillerin hizmet sektörlerinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Özdemir, "Şu anda Batman genelinde yaklaşık 30 bine yakın tekstil çalışanı var. Bunun daha da fazla olması gerekiyor. Çünkü işsizliği düşürebilmemiz için şu anda hizmet sektörü bizim için bu işin bir lokomotifidir. Yatırımcılarımızın çoğu tekstilde bodrum alt dediğimiz yerlerde iş yapmak zorunda kalıyorlar. Bu da tekstilde yerimizin olmadığını gösteriyor. Bu sorunun bize bir tekstil kentine ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu konuda yetkililere çağrıda bulunuyoruz." diye konuştu.
"Tekstille çok sayıda yatırımcı Batı’dan Doğu’ya gelecektir"
Özdemir, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Daha öncede Batman’da tekstil kentinin olması gerektiğini belirtmiştik. Burada bir tekstil kent olduğu zaman çok sayıda yatırımcılarımız Batı’dan Doğu’ya gelecektir. Yatırımcılarımız burada rahat bir çalışma zemini bulacaklarından dolayı tekstil kentinin şart olduğunu bir kez daha dile getirmek istiyorum."
"Yatırım için yer bekleyen yüzlerce iş adamımız var"
Yüzlerce iş adamının yatırım yapmak için yer beklediğine dikkat çeken Özdemir, "Organize Sanayi Bölgesinde yatırımcıların sorunu var. Organizede şu an yatırım için yer bekleyen yüzlerce iş adamımız var. Organizedeki yer sorunu ortadan kalkarsa yapılacak yatırımlarla işsizliğe bir çare de olacaktır. İşsizlikle mücadelede tekstil kentin iyi bir proje olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Batman tarım kentidir. Burada tarım sanayisini de gelişebilirsek işsizlik anlamında Batman’ı gerilere çekebiliriz." ifadelerini kullandı.
"Tekstilin önü açılırsa işsizlik azalacaktır"
Batman’da işsizliğin azaltılmasına yönelik projelerin üretilmesi gerektiğini aktaran Hak-İş Batman Şube Başkanı Bünyamin Söğüt, "Türkiye’de ve bölgemizde işsizliğin geçen yıla oranla arttığını görüyoruz. Bu artışın önlenmesini istiyoruz. Hükümet bu soruna kalıcı çözüm getirmelidir. Bizim bölgemizde tekstil sektöründe bir ilerleme var ve bunun önü açılırsa işsizlik azalacaktır. Ama Türkiye geneline baktığımız zaman işsizlik sorunu gittikçe yükseliyor. Bu da hükümetin yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Hükümet bu politikaları gözden geçirip işsizlik sorununa bir an önce çözüm bulmalıdır." şeklinde konuştu.
"İşverenlere destek verilip, projeler üretilmeli"
Hükümetin işverenlere destek vererek işsizlikle ilgili gereken tedbirleri alması gerektiğini söyleyen Söğüt, "Şu anda Batman’da İŞKUR’un toplum yararına programı projesi var. Bizler bu projeyi desteklemiyoruz. İnsanlar sadece bu projeye bağlanarak 6-9 ay çalışıp ondan sonra boşta kalmaktadır. Bu projeden yılda 5-6 bin kişi faydalanmaktadır. Bu insanlardan yılda 2 bin kişi sabit bir şekilde istihdam edilirse işsizliğin önüne geçilmiş olur. İşsizliğin önüne geçilebilmesi için işverenlere destek verilmelidir. Ayrıca hükümet projeler üretmesi lazım ki işsizliğin önüne geçilebilsin. Şu anda çoğu üniversite mezunu işsiz durumdadır. İşsizlikle mücadele için bunlar istihdam edilmelidir." dedi.
Asgari ücret beklentilerini de açıklayan Söğüt, ücretin 2 bin 300 ila 2 bin 500 lira arasında olması gerektiğini kaydetti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.