Batman’da çiftçilere süt sağım makinası dağıtıldı
Batman’da “Çitliklerimizde Süt Hijyeni Eğitimi” projesi kapsamında 60 çiftçiye süt sağım makinası dağıtıldı.
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından “Çitliklerimizde Süt Hijyeni Eğitimi” projesi kapsamında Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen törenle çiftçilere süt sağım makinası teslim edildi.
Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından yüzde 70 hibe desteğiyle finanse edilen ve kura ile belirlenen 60 çiftçiye süt sağma makineleri verildi.
Düzenlenen törene katılan Batman Valisi Hulusi Şahin, sığırcılığını desteklemenin sadece süt üretimini desteklemek anlamına gelmediğini söyledi.
Şahin, “Bir ülkede süt verimi ve üretimi ne kadar çok olursa et de o kadar ucuza yeriz. Sütü desteklemek aslında eti de desteklemek oluyor. Biz Batman özelinden bütün hayvancılığı çok önemsiyoruz. Sebebi de burada çok büyük bir toprak verimi ve toprak varlığı var. Mevsim çok müsait çiftçilik için çok ideal şartlar var. Toprağımız güzel arazimiz verimlidir. Suyumuz ve güneşimiz var. Hayvancılık için en yüksek girdi yemdir. Yemi eğer siz yetiştirebilirseniz ancak o zaman hayvancılıktan para kazanırsınız işte burada toprak bize o ikanı veriyor. Hayvancılığı tarımın dışında düşünemezsiniz. Her yetiştirici yemini kendi üretebilmelidir. Böyle bir mekanizma hayvan kazanma mekanizmasını sağlarız. Destekle 60 adet süt sağım makinaları verdik. İmkânımız oldukça daha fazla destek düşünüyoruz.” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, yüzde 70'i hibe desteği ile hayvan yetiştiriciye süt sağım makinesi desteği sağladıklarını belirtti.
Süt ve ahır hijyeni eğitimi alan çiftçilere 60 adet süt sağım makinasının dağıtıklarını belirten Kıyas, “Süt sağım makinalarımızın yüzde 70’şini biz karşılıyoruz. Yüzde 30’nu çiftçi karşılıyor. Projemizin toplam bedeli 120 bin lira 30 bin lirasını çiftçi veriyor 90 bin lirasını biz veriyoruz. Sütün sağım aşamasından pazara inmesine kadarki sürecin sağlıklı ve hijyenik şekilde yürütülmesi gerekir. Aksi takdirde süt çabuk bozulan ürünlerimizdendir. Süt ne kadar temiz sağılır ve muhafaza edilirse pazara o kadar güzel gider. Çiftçimizin işletmelerde iki ana gelir kaynağı var. Bunlardan bir tanesi buzağı bir tanesi de süttür. Eğer buzağı ölümleri yaşanırsa ve süt pazara sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasa işletme sürekli zarar edecektir. Dolayısıyla bizde hem eğitim hem de sağım makinası desteği veriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Destek alan çiftçilerden Abdullah Tekin, verilen süt sağma makinası işlerini çok rahatlatacağını belirterek yetkililerin ilgilerinden dolayı teşekkür etti.
Batman’ın Kozluk ilçesinde çiftçilikle uğraşan çiftçilerden İlyas Tunç ise şimdiye kadar hayvanları elle sağdıklarını bundan sonra makinayla sağacaklarını bu da işlerini çok hafifleteceğini söyledi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.