Batman’da çözüm sürecinin turizme etkileri paneli video

Batman’da çözüm sürecinin turizme etkileri paneli video

Batman Müstakil Sanayi ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından ‘Çözüm Sürecinin Turizme Etkileri’ konulu panel düzenlendi.

39.Turizm Haftası etkinlikleri  kapsamında Yeni İl Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen panele, Vali Azmi Çelik, MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu 4. Grup Başkanı Mehmet Ünal, MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suat Özdemir, işadamları ve  STK temsilcileri katıldı.

MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suat Özdemir’in açılış ve selamlama konuşmasının ardından panelde çözüm sürecinin etkileri hakkında sunum eşliğinde bir konuşma yapan MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu 4. Grup Başkanı Mehmet Ünal, bu konuyu çözüm sürecine katkıları olması için ele aldıklarını söyledi.

Çözüm sürecinin ülkeye ve turizme vermiş olduğu etkileri hakkında bilgi aktaran Ünal, “Bu ülkenin yaklaşık 35 bin insan, maalesef terör olaylarında öldü. İşkenceler, yargısız infazlar, köy boşaltmalar tarihimize kara bir leke olarak geçti. Bölge halkı, terör örgütleri ve karanlık odaklar arasında sıkıştı. Toplumun devlete olan güveni zedelendi. Toplumsal bütünlük zedelenmeye çalışıldı.” dedi.

“Terör olmasaydı, 339 tane Marmaray düzeyinde proje yapılabilirdi”

1986-2012 yılları arasında Türkiye’nin toplam 600 milyar TL turizm geliri elde ettiğine dikkat çeken Ünal, şöyle devam etti: “Bu yıllar arasında eğer terör olmasaydı, Türkiye’nin turizmin gelirleri her yıl yüzde 10 daha fazla olacaktı ve bu da 60,3 milyar lira ek gelir demekti. Yine bu yıllar arasında terör olmasaydı, Türkiye’nin turizmin gelirleri her yıl yüzde 20 daha fazla olsaydı 120,6 milyar ek gelir Türkiye elde edecekti. Maalesef biz bunu elde edemezken, silah üretenler bu parayı ülkemiz yerine kazanmış oldular.Terör olmasaydı, her hane başına 60 bin dolar para girebilecekti. Terör olmasaydı, Türkiye’nin 20 yıllık enerji ithalatı karşılanabilirdi. Terör olmasaydı, 339 tane Marmaray düzeyinde proje yapılabilirdi. Ankara-İstanbul hızlı tren projesi gibi 300 adet proje yapılabilirdi. 38 adet GAP projesi ölçeğinde proje gerçekleştirilebilirdi. Uzay çalışmaları yapabilecektik.”

“İlimiz turizm açısından birçok değere sahiptir”

Daha sonra konuşmak için kürsüye gelen Vali Azmi Çelik ise, “Böylesi bir panel düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İlimiz son yıllarda sanayide, altyapıda, ulaşımda, eğitim ve sağlıkta büyük aşamalar kat edildi. Fakat belki çok bilinen bir tabir ama turizmde çok iyi ifade edilen tabir olduğu için, ben de tekrar etmek istiyorum. Turizm noktasında da ilimiz çözüm süreciyle birlikte çok büyük ilerleme kaydetti. Özellikle son 10 yıl içerisinde ilimizdeki yerli turist sayısı yüzde 250’ye yabancı turist sayısı yüzde 650’ye varan oranla arttı. 2010 yılında yerli turist sayısı 55 bin civarındayken 2013 yılında 128 bine 2014 yılında da 143 bine çıktı. Yabancı turist sayısı 2010 yılında 550 civarındayken, 2013 yılında 4 bin 500’e 2014 yılında da 11 bine çıktı. Bu rakamlar belki çok büyük rakamlar değil elbette ama bir önceki yıl ile karşılattırıldığın da, kat edilen aşamayı anlama adına hakikaten önemli rakamlar. Buna paralel olarak tabi turizm belgeli işletme sahiplerinde de ciddi artışlar meydana geldi. Bunlar çok önemli gelişmeler. Özellikle 2010 ve sonrasını veriyorum ki çözüm süreciyle birlikte gelinen aşamayı çok daha iyi anlayabilmiş olalım diye. İlimiz turizm açısından birçok değere sahiptir. Huzur, barış, kardeşlik ve güven ortamı hakikaten çok büyük gelişmelere sebebiyet veriyor.” dedi.

Konuşmaların ardından panelistler, Gazeteci-Yazar Ufuk Coşkun, MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu Başkanı Sertip Akşahin, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Müdürü Prof. Dr. Murat Gümüş ve Uslan Turizm Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan “Çözüm Sürecinin Turizme Etkileri” konusu hakkında görüşlerini dile getirdiler.İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.