Batman’da EVAR yöntemi ile hasta tedavisi
Batman’da DSA Anjiyo yöntemi ile Aort anevrizmaları kalp damar cerrahisi kliniğinde EVAR yöntemi ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastalar tedavi ediliyor.
Batman’da özel bir hastanede bulunan DSA Anjiyo yöntemi ile yırtılma sınırına kadar gelen damar genişlemeleri olarak bilinen Aort anevrizmaları kalp damar cerrahisi kliniğinde EVAR (girişimsel damar tamiri) yöntemi ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastalar tedavi ediliyor.
Konu ile ilgili konuşan Op. Dr. Rafet Tok, Aort anevrizmalarının çoğunlukla tesadüfen saptanan ve tedavi edilmediği takdirde kanayarak ani ölüme sebep olan çok ciddi bir damar hastalığı olduğu uyarasında bulundu.
Op. Dr. Tok, “Günümüzde ulaşılan teknoloji sayesinde açık ameliyat riski çok yüksek olan aort anevrizmaları bu çok yüksek riskli cerrahilere gerek kalmadan, sadece lokal anestezi uygulanarak DSA anjiyo ve özel bazı kateterler yardımı ile balonlaşmış damarın içine girilerek (damar içi girişim/endovasküler girişim) damara stent-greft yerleştirilmesi ile tedavi edilebilmektedir. Yapılan bu tedavi yönteminin göğüs bölgesinde gerçekleştirilen türüne TEVAR, karın bölgesinde gerçekleştirilenine ise EVAR denmektedir. Bu yöntemler ile balonlaşan, patlama ve ölüm riski olan damar balonlaşması damar içerisinden tedavi edilir ve yırtılma riski ortadan kaldırılır.” dedi.
“İçerisinde kan taşıyan yapay damarın olduğu anevrizma zamanla sönerek tedavi edilmiş olur.” diyen Op. Dr. Tok, “Bu yöntem DSA anjiyo ünitesinde yapılmakta olup hasta iki ya da üç gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ayrıca özellikle şeker hastalığına bağlı bacakta görülen açık yaraların oluşması ya da damar ameliyatı yapıldığı halde damar tıkanıklığı geçmemiş ve bacağını kaybetme riski olan hastalar benzer şekilde DSA yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.